Το επόμενο γραφικό περιβάλλον...

Gnome, Kde, Xfce, window managers κτλ...

Δημοσίευσηαπό mixasgr » Τρί Αύγ 30, 2011 3:38 pm

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό δίνουν κ παίρνουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν στον χώρο των γραφικών και ουσιαστικά αλλάζουν ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα. Η πρόθεσή μου δεν είναι να ξεκινήσω ένα flame-topic, αλλά μια συζήτηση για το τι πραγματικά ισχύει. :mrpc:

Προσωπικά ανοίκω μάλλον στο στρατόπεδο των "επικριτών" και θα εξηγήσω παρακάτω τους λόγους.

"Ταυτόχρονα" | "Μονόδρομος" | "Επιλογή" | "Ευκολία Χρήσης" | "Δυνατότητα Προσαρμογής" | "Πληρότητα"
Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο τους χρήστες του GNOME. Το KDE ήταν εδώ και καιρό κάτι "διαφορετικό" και συνεχίζει τον δρόμο του χωρίς οι χρήστες του να επηρεάζονται από όλα αυτά, όπως και οι χρήστες των άλλων γραφικών.

Από την άλλη το πέρασμα σε GNOME3, Unity, επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών GNU/Linux καθώς η αλήθεια επίσης είναι ότι η πλειοψηφία των χρηστών έτρεχε GNOME και η Ubuntu είναι η δημοφιλέστερη διανομή.
Με βάση αυτά τα δύο είναι λογικό να υπάρχουν πολλές φωνές διαμαρτυρίας και να γίνονται πολλές συζητήσεις καθώς το "πρόβλημα" αφορά ένα αρκετά μεγάλο αριθμό χρηστών.

Ένα βασικό σημείο του προβλήματος είναι ότι η αλλαγή στα γραφικά γίνεται ταυτόχρονα και δεν αφήνει επιλογή. Ουσιαστικά από ένα GNOME που ακολουθούσε μέχρι σήμερα τον "κλασσικό τρόπο", πάμε σε κάτι "διαφορετικό" είτε αυτό λέγεται GNOME3 είτε Unity, χωρίς πρακτικά να έχουμε την δυνατότητα επιλογής να μείνουμε σε αυτό που ξέραμε.

Μπορεί ο τρόπος που θέλουν να περάσουν οι προγραμματιστές όντως να είναι το μέλλον, μπορεί όμως και όχι, ωστόσο είναι και ήταν πάντα βασικό να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής που ουσιαστικά μετά από αυτές τις αλλαγές δεν υπάρχει.
Κάποιοι απαντούν σε αυτό ότι αν δεν μας κάνουν τα νέα αυτά περιβάλλοντα μπορούμε να πάμε σε κάποια άλλα εναλλακτικά που ακολουθούν τον κλασσικό τρόπο όπως το Xfce. Είναι όμως αυτό μια πραγματική λύση;

Η απάντηση για εμένα αλλά και πάρα πολλούς είναι δυστυχώς όχι. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω επιλογές όπως το Xfce, δυστυχώς δεν είναι το ίδιο.
Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε μια προσπάθεια για fork του GNOME 2χ, ωστόσο τουλάχιστον ακόμα δεν φαίνεται να είναι το κάτι σοβαρό και αξιόλογο.

Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύεται και στα μηνύματα της Διανομής Mint που αυτή την στιγμή φιγουράρει ως No2, και τον έντονο προβληματισμό για το προς τα που θα κινηθεί η διανομή.

Ουσιαστικά όμως τι είναι αυτό που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ακόμα δεν έχουμε δουλέψει αρκετά στα νέα γραφικά ώστε να σχηματίσουμε μια πλήρης γνώμη και υπάρχει μια μερίδα αυτών που διαμαρτύρονται απλά χωρίς να ξέρουν το γιατί, ωστόσο υπάρχουν μερικά αντικειμενικά στοιχεία που έχουν γραφτεί σε πολλές λίστες και φόρουμ που αν μη τι άλλο έχουν βάση.

Ένας πυλώνας του προβλήματος είναι η ευχρηστία. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για να βγει άκρη γιατί ο καθένας έχει μάθει να χρησιμοποιεί το περιβάλλον διαφορετικά αλλά κάποιες λειτουργίες που έχουν αλλάξει προκαλούν εύλογα ερωτήματα.
πχ πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει εικονίδιο κλεισίματος/τερματισμού στο GNOME3 ή με ποια λογική το πιο απλό πλήκτρο, το "DELETE", αν το πατήσεις πλέον δεν στέλνει τα αρχεία στον κάδο(!) κ έχει αντικασταθεί από το CTRL + DELETE !!! :shock:
Με κάτι τέτοια δεν φαίνεται παράλογο που ο Linus χαρακτήρισε το GNOME3 ως "unholy mess"!

Ο άλλος πυλώνας του προβλήματος είναι η προσαρμογή/ευελιξία. Εδώ τα πράγματα είναι πιο στάνταρ και δυστυχώς χειρότερα...
Βασικό χαρακτηριστικό ήταν πάντα το να μπορείς να "πειράξεις" το γραφικό ώστε να το προσαρμόσεις στις ανάγκες σου. Με το GNOME3 και ειδικά με το Unity η προσαρμοστικότητα έχει πάει περίπατο. Ειδικά στο 2ο αυτό που έχεις μπροστά σου ουσιαστικά είναι ένα αρκετά κλειδωμένο περιββάλλον.

Αντικειμενικά, παλαιότερα μετά την εγκατάσταση μια διανομής το todo list μετά την εγκατάσταση ήταν σχετικά μικρό και δεν περιλάμβανε πολλές ρυθμίσεις ειδικά για το γραφικό. Πλέον για να μπορέσεις να φτάσεις το σύστημά σου σε ένα αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με αυτά που είχες παλαιότερα θα πρέπει να ακολουθήσεις αρκετούς οδηγούς και λίστες και να πειράξεις αρκετά πράγματα ακόμα και για να βάλεις μερικές παλαιές "βασικές" λειτουργίες.

Ένα ακόμα θέμα είναι η απόδοση/σταθερότητα των νέων γραφικών. Από τα διάφορα test που έχουν γίνει τόσο το GNOME3 όσο και το Unity είναι βαρύτερα σε σχέση το GNOME 2.x. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό αν σκεφτούμε και την παράμετρο ότι μια μεγάλη μερίδα Η/Υ που τρέχουν GNU/Linux αφορά παλαιότερης τεχνολογίας μηχανήματα. Επίσης τα συστήματα δεν είναι τόσο σταθερά, ειδικά το Unity ακόμα συμπεριφέρεται περίεργα και τυχαίνει να κρασάρει σε αρκετές περιπτώσεις.

Το παραπάνω αποκαλύπτει και ένα ακόμα βασικό στοιχείο. Το ότι ούτε το GNOME3 ούτε το Unity είναι ακόμα 100% έτοιμα και πλήρως λειτουργικά και βγήκαν νωρίτερα από ότι ίσως θα έπρεπε. Ίσως αυτό ήταν λάθος των προγραμματιστών που βιάστηκαν να ενσωματώσουν κάτι που δεν ήταν έτοιμο και έβγαλαν κάτι που δούλευε σωστά και χωρίς πολλά προβλήματα. Ίσως αν το μεταβατικό στάδιο ήταν μεγαλύτερο να μην είχαμε τόσο μεγάλη αναταραχή.

Πάντως αναζητείται επειγόντως μια λύση για μεγάλο αριθμό χρηστών και δεν θεωρώ απίθανο να δούμε σημαντικές ανακατατάξεις και εκπλήξεις τόσο στα ποσοστά χρήσης των γραφικών όπως και στα ποσοστά χρήσης των Διανομών. ;)
Διανομή: Xubuntu 14.04 - [Launchpad | mixasgr (κ στο Ubuntu-gr)]

Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Καλός ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Xubuntu 14.04 64bit
Υπολογιστής ⇛ E8400 (3GHz,6MB) / 6GB RAM / NVIDIA 9600gt (512MB) / Όχι Wireless / Όχι Buetooth / RealTek ALC883 HD Audio Controller / 19" SXGA
Άβαταρ μέλους
mixasgr
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 18, 2009 3:49 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό linuxman » Κυρ Σεπ 25, 2011 1:57 pm

Καλά καμία εικόνα δεν θα μας δώσεις να τις δούμε :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Αν δεν έχεις να σε βγάλω μερικές εγώ :mrpc: :mrpc: :mrpc:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
LinuxMint 17 qiana 3.13.0-24-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
Intel Core i3-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116]
wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a]
Άβαταρ μέλους
linuxman
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 912
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 28, 2009 2:39 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη


Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / ΕφέΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron