Το ΕΛ/ΛΑΚ μετατρέπεται σε μηχανή παραγωγής χρημάτων

από το GNU/Linux και το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Δημοσίευσηαπό newbie » Πέμ Ιαν 16, 2014 12:42 am

Το Λογισμικό Ανοικτού κώδικα μετατρέπεται σε μηχανή παραγωγής χρημάτων

Πηγή: URLBBC NEWS (του δημοσιογράφου Δαβίδ Reid)
Μετάφραση/ Απόδοση στα Ελληνικά: Κωστής Μουσαφείρης

Λογισμικό Ανοικτού πηγαίου κώδικα, γραμμένο από μια κοινότητα χιλιάδων προγραμματιστών, ήταν πάντα στη διάθεση των χρηστών δωρεάν. Υπάρχουν, όμως, και τρόποι για να κερδίσετε χρήματα από αυτό, όπως ο David Reid ανακαλύπτει στο Άμστερνταμ.

_40985056_programmer2_203.jpg
Προγραμματιστές Ανοικτού Κώδικα από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Amsterdam
_40985056_programmer2_203.jpg (16.69 KiB) 3214 προβολές

Οι Ολλανδοί είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι για κάποια τα πράγματα που πολλοί από εμάς προτιμάμε να κρατάμε για τον εαυτό μας - όπως, για παράδειγμα, το τι συμβαίνει κάτω από τα σεντόνια.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το Άμστερνταμ είχε επιλεγεί για την πρόσφατη διεθνή συνάντηση του Κινήματος του Ανοικτού Κώδικα.

Το κίνημα πιστεύει ακράδαντα ότι ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού, αντί να είναι ένα εμπορικό μυστικό, θα πρέπει να είναι ανοιχτός για οποιονδήποτε θέλει να πειραματιστεί και να παίξει μ' αυτόν.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λογισμικό όπως το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux, που δημιουργήθηκε μέσω μιας συνεργασίας που μπορεί να περιλαμβάνει χιλιάδες προγραμματιστές.

Τα πρώτα χρόνια, όταν το λογισμικό αναπτύσσονταν από τους επιστήμονες πληροφορικής, δηλαδή, μόνον από άτομα που εργάζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι άνθρωποι αυτοί μετέδιδαν λογισμικό ο ένας στον άλλον, και αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίον οι υπολογιστές άρχισαν πραγματικά να λειτουργούν και να κάνουν χρήσιμα πράγματα
εξήγησε ο Tim O'Reilly, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εξειδικευμένης στην Πληροφορική εκδοτικής εταιρείας O'Reilly Media.

Αυτό που θεωρούμε ως τρέχουσα μορφή της βιομηχανίας λογισμικού σήμερα, όπου το λογισμικό είναι πακεταρισμένο και τυλιγμένο, έτοιμο προς πώληση, αποτελεί πραγματικά μια 20-ετή ανωμαλία που άρχισε στη δεκαετία του 1980. Τώρα έχουμε εταιρείες σαν την Microsoft, ως τυπικό αντιπρόσωπο του αντίληψης αυτού. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του '80, υπήρχαν ήδη οι άνθρωποι που έλεγαν «δεν μας αρέσει αυτό».
Και αυτό που δεν τους άρεσε ήταν η ιδέα της περιφρούρησης των πληροφοριών, ειδικά των πληροφοριών πάνω στις οποίες οι άλλοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν.Πλούσιες επιλογές

Ο Ανοικτός Κώδικας δεν έχει καμία αντίρρηση στο να κερδίζει κανείς λεφτά. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς τους προγραμματιστές μπορούν να έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τον επιλεκτικό για τον τρόπο με τον οποίον θα κερδίζουν χρήματα.

Ο Karl Fogel, της CollabNet:

Ο πηγαίος κώδικας μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά μπορεί κανείς να βγάλει χρυσάφι από την υποστήριξη του λογισμικού, την εκπαίδευση των χρηστών και τη δημοσίευση.


Ο Damian Conway, που εκπαιδεύει προγραμματιστές μέσω της εταιρείας του Thoughtstream, είπε:
Νομίζω ότι το πιο επιτυχημένο είναι η κατάρτιση συμβάσεων υποστήριξης. Παρέχεις το λογισμικό και, στη συνέχεια, λες:
Aν θέλετε να αγοράσετε ένα συμβόλαιο υποστήριξης, ορίστε τι θα κοστίσει σε μία μακροπρόθεσμη βάση.


Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι παίρνουν κάτι δωρεάν, με το οποίο θα μπορούν να δουλέψουν άμεσα, εάν θέλουν, αλλά, όταν τους προκύψουν κάποια προβλήματα, θα έχουν την εμπορική μας υποστήριξη, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να βγάλει σοβαρά λεφτά.


Με τις επιχειρήσεις θετικά διακείμενες για το ελεύθερο λογισμικό και τη στήριξη που προσφέρει, η ελκυστικότητα του geek της πληροφορικής (geek chic) γίνεται ακόμη πιο μεγάλη. Και το λογισμικό, επίσης, τώρα σχεδιάζεται από- αλλά δεν προορίζεται απαραίτητα για- τους προγραμματιστές.

Τα προγράμματα Ανοιχτού Κώδικα μπορεί να είναι πιο φιλικά προς τον χρήστη, αλλά μπορούν πραγματικά να συγκριθούν με τους γίγαντες στην αγορά;

_40985058_programmer_203.jpg
Οι υποστηρικτές του Ανοικτού Κώδικα λένε ότι φέρνει καινοτομίες στην αγορά
_40985058_programmer_203.jpg (15.12 KiB) 3214 προβολές

Ο Ανοικτός Κώδικας έχει επικριθεί γιατί αφιερώνει τόση πολλή ενέργεια για να έχουμε, τελικά, εναλλακτικές λύσεις Ανοικτού Κώδικα σε κλειστά προγράμματα που ήδη κυκλοφορούν εμπορικά.

Η εθελοντική συνεργασία, λέει μία άποψη, είναι καλή για να παράγει έργα απομίμησης, αλλά κοστίζει, και μάλιστα πολλά χρήματα, για να μπορεί να καταλήξει κανείς σε παραγωγή πραγματικής καινοτομίας.

Αλλά ο Chet Kapoor της IBM πιστεύει πως μόνο μερικά από τα παραπάνω είναι αλήθεια.

Εάν κοιτάξετε το Οpen Source, την πλευρά της ανοικτής κοινότητας του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, τότε αυτή οδηγεί σίγουρα σε καινοτομίες στην αγορά και οδηγεί στην επίλυση προβλημάτων που δεν έχουν λυθεί με το τυποποιημένο κλειστό λογισμικό
είπε.
Αυτοί είναι προγραμματιστές που δημιουργούν υψηλή τεχνολογία για να βοηθήσουν τους ομοίους τους να φτιάξουν λογισμικό που να λύνει προβλήματα των πελατών.
Επιχειρηματική αξία


Μια πολύ πρόσφατη καινοτομία ανοικτού κώδικα είναι ο Flock, ένα πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου (φυλλομετρητής) που ενσωματώνει τεχνολογίες Ιστού επόμενης γενιάς, όπως τα RSS, τα blogs, οι σελιδοδείκτες και κοινή χρήση φωτογραφιών.

Στην πραγματικότητα, οι τύχες του Ανοιχτού Κώδικα είναι στενά συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο, μαζί με το γεγονός ότι μοιάζει δύσκολο να δοθούν εγγυήσεις για το δικαίωμα του δημιουργού και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Άρα, ο Ανοικτός Κώδικας θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο προς διάδοση.

Ο Karl Fogel, από την εταιρεία διανομής λογισμικού CollabNet, δήλωσε:
Έχουμε τώρα έναν κόσμο με μηδενικό κόστος διανομής. Έχουμε βασικά κατασκευάσει ένα παγκόσμιο αντιγραφικό μηχάνημα που λέγεται "Διαδίκτυο"


Εκείνοι που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν αυτή την αντιγραφική μηχανή έτσι όπως είναι, ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι μπορούν να έχουν μεγάλη επιτυχία στις παραδοσιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες

Η ελευθερία είναι ένα περιουσιακό στοιχείο των επιχειρήσεων, υπό ορισμένες συνθήκες.


Αν ο Ανοικτός Κώδικας μπορεί πραγματικά να παράγει χρήματα δωρεάν, τότε θα μπορούσε, τελικά, να έχει νόημα να αξιοποιήσει κανείς τη συλλογική σοφία της ομάδας και της κοινότητας.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - ΑνακοινώσειςΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron