Δημιουργία & ανάγνωση eBooks στο GNU/Linux με το Calibre

office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Δημοσίευσηαπό newbie » Τρί Ιαν 14, 2014 10:46 pm

Δημιουργία και ανάγνωση βιβλίων eBooks στο GNU/Linux με το Calibre
Πηγή: http://https://www.linux.com/learn/tutorials/390966-creating-and-reading-ebooks-on-linux-with-calibre


Πολλοί από εμάς ελπίζουμε να βρούμε για δώρο, κάτω από το δένδρο, μια συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων (eBook reader). Ένα Kindle, ένα Nook, ή ίσως μια απλή συσκευή Android που τρέχει λογισμικό για τη δουλειά αυτή. Αν όμως δεν σας κάνουν δώρο το gadget της επιλογής σας, ή αν θέλετε να δημιουργήσετε περιεχόμενο με το οποίο να γεμίσετε τη συσκευή, τότε θα βρείτε ένα σωρό προγράμματα για ανάγνωση eBook σε GNU/Linux, καθώς επίσης και λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ για να δημοσιεύσετε τα δικά σας βιβλία. Ποιο είναι το καλύτερο απ' όλα; Το Calibre, μια λύση “one stop” για όλες σας τις ανάγκες που αφορούν τα ηλεκτρονικά βιβλία e-book.

Δεν επινόησα εγώ αυτή την έκφραση για το Calibre – είναι το δικό τους σλόγκαν. Κατά πόσο είναι ακριβές; Πάρα πολύ. Το Calibre κάνει διαχείριση βιβλιοθήκης, μετατροπή μορφής αρχείων, συγχρονισμό με τη συσκευή σας, και πολλά ακόμη. Α ναι! Σας επιτρέπει, επίσης, και να διαβάζετε τα ηλεκτρονικά σας βιβλία. Ωραίο, έτσι;
screenshot-e-book viewer - linux.com.png

Ανάγνωση της ροής RSS του Linux.com σε μορφή eBookΜορφές αρχείων και ηλεκτρονικά κλειδώματα DRM

Αν είστε αρχάριοι με τα eBooks, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί φλυαρώ για τις μετατροπές ανάμεσα στις διάφορες μορφές αρχείων. Ακριβώς όπως στο video και στον ήχο, υπάρχουν πολλές μορφές αρχείου από τις οποίες μπορεί κανείς να επιλέξει, το ίδιο ισχύει και με τα eBooks. Το ενοχλητικό είναι ότι όχι μόνο προσφέρονται σε πολλές και διαφορετικές μορφές αρχείων, αλλά και με διάφορες μεθόδους (ηλεκτρονικού κλειδώματος) DRM.

Ένα από τα προβλήματα με τα eBooks, ή με μερικά από αυτά, είναι η Ψηφιακή Διαχείριση Περιορισμών (Digital Restriction Management ή DRM). Ναι, η βιομηχανία προτιμά να την αποκαλεί “Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων” (Digital Right's Management), αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν αγοράζετε βιβλία από το Amazon, το Barnes & Noble, την Apple, κλπ. τα βιβλία είναι κρυπτογραφημένα με DRM, έτσι ώστε να μη μπορείτε να τα ανοίξετε σε πολλές συσκευές, ή σε ανταγωνιστικές συσκευέςακόμη και αν αυτές υποστηρίζουν την ίδια μορφή αρχείου. Για παράδειγμα, το ePub είναι μια ευρέως αποδεκτή μορφή αρχείου που μπορεί να διαβαστεί από πολλές συσκευές ανάγνωσης eBook, όπως το Nook της Barnes & Noble's και το iBooks σε iOS. Αν έχετε ένα βιβλίο σε ePub χωρίς DRM, μπορείτε να το διαβάσετε οπουδήποτε.

Το πρότυπο ePub υποστηρίζει, όμως, ένα προαιρετικό σχήμα DRM, έτσι ώστε οι εκδότες μπορούν να προσθέσουν DRM σε αυτό και να το περιορίσουν μόνο σε μία συσκευή ανάγνωσης ή σε έναν πρότυπο αρχείου με DRM. Δεν βρίσκω ενοχλητικό το ότι οι εκδότες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να περιορίσουν τον διαμοιρασμό των eBooks, αλλά η παρενέργεια του πράγματος είναι ότι οι χρήστες, πραγματικά, δεν έχουν επιλογές όταν πρόκειται να αγοράσουν ηλεκτρονικά βιβλία. Αν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε νέα βιβλία, είστε υποχρεωμένος/η να επιλέξετε μια από τις μεγάλες εταιρείες πωλήσεων (Amazon, Apple, Barnes & Noble, κλπ.) και μετά, καθώς αγοράζετε περισσότερο υλικό, εγκλωβίζεστε σε μια από αυτές τις εταιρείες και στις δικές τους συσκευές ανάγνωσης.

Δυστυχώς, δεν έχω μια καλή απάντηση σε αυτό, εφόσον θέλετε πρόσβαση στα πιο πρόσφατα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή. Αν, όμως, θέλετε να διαβάσετε κλασικά κείμενα, ή να δημοσιεύετε τα δικά σας βιβλία, τότε έχετε πολύ περισσότερες επιλογές με το Ελεύθερο Λογισμικό.

Θα βρείτε αρκετές μορφές αρχείων eBook, αλλά εκείνες που έχουν μεγαλύτερη αξία για τις πιο δημοφιλείς συσκευές (Kindle, Nook, και το iBooks σε iOS) είναι το ePub και το Mobipocket. Θα βρείτε, επίσης, πολλή υποστήριξη για το PDF, καθώς και για την μορφή απλού κειμένου (plain text), αλλά αυτά είναι πρότυπα που είναι, ήδη, καλά κατανοητά και εύκολα διαχειρίσιμα στο χώρο του Ανοικτού Κώδικα. Το πρότυπο ePub υποστηρίζεται από το Nook και το iBooks, Το Mobipocket από το Kindle. Με το Calibre μπορείτε να παράγετε τόσο σε ePub, όσο και σε Mobipocket.


Αρχίζοντας με το Calibre

Το Calibre είναι ένα πρόγραμμα Ανοικτού Κώδικα και διατίθεται για διάφορες διανομές GNU/ Linux. Το δοκίμασα σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή με Linux Mint 10 και με Ubuntu 10.10. Απλώς κατεβάστε το πακέτο calibre, και όλα πρέπει να είναι απόλυτα εντάξει.

screenshot-calibre welcome wizard.png

Μάγος (Wizard) καλωσορίσματος του Calibre


Όταν τρέξετε για πρώτη φορά το Calibre, θα εμφανισθεί ένας μάγος (wizard) που θα σας ρωτήσει ποιο είδος συσκευής, ή ποια μορφή αρχείου, θέλετε να υποστηρίζει. Αυτό εξαρτάται από εσάς - διαλέξτε το είδος συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων που προτιμάτε. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, νομίζω πως η γραφική διεπαφή του Calibre είναι λίγο φανταχτερή, αλλά είναι εύχρηστη μόλις προσανατολιστείτε.

Το κόκκινο κουμπί στα αριστερά, σας επιτρέπει να εισάγετε οποιοδήποτε βιβλίο έχετε αποθηκευμένο στο σκληρό σας. Η αριστερή στήλη δείχνει όλα τα βιβλία που έχετε τρεχόντως στο σύστημά σας. Κάντε κλικ στον μεγεθυντικό φακό (“Προβολή”) για να δείτε ένα βιβλίο που είναι στη βιβλιοθήκη σας. Δεν έχετε και τόσα πολλά για να μιλάτε για βιβλιοθήκη; Πάτε κατ' ευθείαν πιο κάτω, στην ενότητα για την αναζήτηση δημόσιων public domain και βιβλίων χωρίς-DRM.
Η διεπαφή του Calibre είναι κάπως αδέξια, αλλά δουλεύει. Αν της αφιερώσετε περίπου 30 λεπτά, θα είστε μια χαρά.

Θέλω, πάντως, να αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά που δεν είναι και τόσο προφανή:

Το πρώτο είναι η μετατροπή. Ας πούμε ότι έχετε ένα PDF, ή ένα αρχείο σε ePub, αλλά θέλετε να το μετατρέψετε σε μορφή Mobipocket. Εισάγετε το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Calibre και, μετά, επιλέξτε το στην εμφάνιση της βιβλιοθήκης με δεξί κλικ. Επιλέξτε Μετατροπή Βιβλίων – Μετατροπή ενός. Τώρα, θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου με ένα σωρό επιλογές. Ποτέ δε μπορείτε να πείτε ότι σας λείπουν οι επιλογές με το Calibre! Πηγαίνετε στη Διαμόρφωση Σελίδας, επιλέξτε το είδος συσκευής που θα χρησιμοποιείτε, και επιλέξτε το είδος βιβλίου και την Όψη και Αίσθηση που θέλετε.

Με τη χρήση του Calibre, μπορείτε να δημοσιεύετε τα δικά σας ηλεκτρονικά βιβλία eBooks χωρίς DRM, δημιουργώντας απλώς ένα PDF και, μετά, χρησιμοποιώντας το Calibre, για να το μετατρέψετε στη μορφή αρχείου της αρεσκείας σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παίξετε με τις επιλογές σχετικά με το είδος Εξόδου, και έτσι, θα μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα ηλεκτρονικά σας βιβλία e-Books για το συγκεκριμένο κοινό στο οποίο στοχεύετε.

Το Calibre έχει και μια κομψή και γρήγορη επιλογή για να κατεβάζετε ροές ειδήσεων RSS και, με αυτές, να φτιάχνετε ηλεκτρονικά βιβλία eBooks. Για να προσθέσετε μια ροή, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το κόκκινο βέλος με το N και επιλέξτε Προσθήκη προσαρμοσμένης πηγής ειδήσεων.

screenshot-add custom news source.png

Προσθήκη προσαρμοσμένης πηγής ειδήσεων

Προσθέστε τις πληροφορίες που σας ζητά, και μετά, μπορείτε να αρχίζετε να κατεβάζετε ροές ειδήσεων και ακόμη και να τις μετατρέπετε σε διάφορες μορφές αρχείου για να τις βάλετε στη συσκευή ανάγνωσης που έχετε. Για παράδειγμα, μπορώ να αποθηκεύσω τα πρωτότυπα άρθρα του Linux.com σε μορφή Mobipocket (πλήρως, μαζί με τις εικόνες!) για να τα διαβάσω στο Kindle μου, ή σε ePub για άλλες συσκευές ανάγνωσης.


Ανεύρεση βιβλίων Δημόσιας Χρήσης (Public Domain) και χωρίς-DRM

Ένα ωραίο πράγμα σχετικά με την έλλειψη ενός ενοποιημένου προτύπου ηλεκτρονικών βιβλίων και DRM, είναι ότι σας προτρέπει να διαβάσετε τα κλασικά βιβλία! Από τη μια πλευρά, με ενοχλεί ότι δεν μπορώ να αγοράσω το πιο πρόσφατο βιβλίο του Jonathan Franzen και να το διαβάσω στο Kindle μου ή σε ένα Nook – πρέπει να διαλέξω. Αλλά μπορώ να διαβάσω τα πάντα του Mark Twain σε οποιαδήποτε συσκευή. Είναι αλήθεια, δε μπορώ να συγχρονίσω τους σελιδοδείκτες μου, κλπ., αλλά, τουλάχιστον, δε χρειάζεται να ανησυχώ μήπως "χάσω" τη βιβλιοθήκη μου αν αποφασίσω να αλλάξω συσκευή.

Ελέγξτε το MobileRead Wiki για έναν κατάλογο πωλητών που χειρίζονται ηλεκτρονικά βιβλία eBooks. Δεν είναι όλα τους ελεύθερα από DRM, αλλά πολλά από αυτά είναι. Αν κυνηγάτε τεχνολογικής φύσεως βιβλία, τότε ελέγξτε την O'Reilly, εκεί προσφέρουν τα περισσότερα βιβλία χωρίς-DRM σε μια ποικιλία μορφών αρχείου.
Ιδιαίτερα, κοιτάξτε στο Project Gutenberg για βιβλία σε μορφή ePub. Θα βρείτε, επίσης, δωρεάν βιβλία ePub στο epubBooks, που είναι μια ιστοσελίδα πολύ περισσότερο φιλική προς τον χρήστη. Εκεί υπάρχουν διασυνδέσεις και με ιστοσελίδες που πωλούν βιβλία ePub. Δείτε, επίσης, το ManyBooks.net και το Feedbooks.

Η επιλογή βιβλίων ePub και Mobipocket χωρίς-DRM, μπορεί να σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε φανταστικό υλικό ανάγνωσης για πολλά χρόνια. Απολαύστε το!
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / ΕπιστήμεςΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron