Σελίδα 1 από 1

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 26, 2009 1:05 am
από boukouvalas
Τοπολογία Αρτηρίας ή Λεωφόρου

Στην Τοπολογία Αρτηρίας ή Λεωφόρου (Bus) χρησιμοποιείται ένα κεντρικό καλώδιο, στο οποίο είναι συνδεδεμένοι οι σταθμοί, μέσω του οποίου κυκλοφορούν τα δεδομένα τα οποία είναι ταυτόχρονα στη διάθεση όλων των σταθμών εργασίας. Τα πακέτα πληροφοριών που κυκλοφορούν έχουν όλα αποστολέα και παραλήπτη. Έτσι, ο κάθε σταθμός εντοπίζει αυτά που προορίζονται για αυτόν. Πρόκειται για συνηθισμένη τοπολογία, με αρκετά μεγάλη χρήση και αρκετά μεγάλη πιθανότητα συγκρούσεων δεδομένων. Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των σταθμών και στο μήκος καλωδίωσης. Για το λόγο αυτό η τοπολογία Λεωφόρου χρησιμοποιείται για μικρά δίκτυα με μικρή κίνηση δεδομένων. Το πλεονέκτημά της είναι ότι όταν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης κάποιος σταθμός, δεν επηρεάζεται η λειτουργία του υπολοίπου δικτύου. Μειονέκτημα της τοπολογίας αυτής είναι ότι, αν κοπεί το καλώδιο ή καταστραφεί κάποια σύνδεση, το δίκτυο καταρρέει.
Εικόνα
Δίκτυο με τοπολογία αρτηρίας


Τοπολογία δακτυλίου

Στην Τοπολογία Δακτυλίου (Ring), η σύνδεση των σταθμών αποτελεί έναν κλειστό ή ανοιχτό δακτύλιο. Τα δεδομένα μεταφέρονται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και έτσι περνούν από όλους τους κόμβους. Ο κάθε κόμβος έχει τη δυνατότητα να εξετάζει τα δεδομένα και να λαμβάνει αυτά που προορίζονται για αυτόν. Επομένως δεν απαιτούνται πολλές πληροφορίες για τη διαδικασία χρονολόγησης. Χαρακτηριστικό της τοπολογίας αυτής είναι ότι η αποκοπή ενός τμήματος του μέσου διασύνδεσης δεν συνεπάγεται την ολική διακοπή του δικτύου.

Εικόνα
Δίκτυο με τοπολογία δακτυλίου


Τοπολογία Αστέρα

Στην τοπολογία Αστέρα (Star) όλες οι πληροφορίες περνούν από τον εξυπηρετητή (server) του τοπικού δικτύου ο οποίος ρυθμίζει την επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους. Για να στείλει κάποιος σταθμός δεδομένα σε κάποιον άλλο, πρέπει να στείλει προηγουμένως μια "αίτηση" στον εξυπηρετητή ώστε να του επιτραπεί η σύνδεση με τον άλλο σταθμό. Θεωρείται η τοπολογία με τις καλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον εξυπηρετητή.

Εικόνα
Δίκτυο με τοπολογία αστέρα


Πηγές:
[1] Εφαρμογές Πληροφορικής Υπολογιστών: Α', Β' Γ' Ενιαίου Λυκείου, ΟΕΔΒ Αθήνα, Έκδοση Β' 1999
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Bus_network
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Ring_network
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Star_network

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 26, 2009 1:39 pm
από linuxman
Πολύ καλό και αυτό , μπράβο Thumbup