Debian Overview

Ότι αφορά το Debian

Δημοσίευσηαπό GaiDouRi » Κυρ Μάιος 30, 2010 2:00 pm

ΓενικάΤο debian είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, όπως και οι περισσότερες διανομές του Linux.Βασίζεται φυσικά στον πυρήνα του Linux και στην ομάδα GNU βασικών εργαλείον συστήματος.Επίσης το debian είναι υπό την άδεια GPL που σημάινι ότι:

 • Ο Κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να τροποποιέι το πρόγραμμα.
 • Ο Κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να διαθέσει το πρόγραμμα όπως θέλει χώρις όμως να αφαιρέση τα δικαιώματα που είχε και αυτός.Το debian όπως και όλες οι linux διανομές είναι αφοσιομένο στο unix και την φιλοσοφία ελέυθερου λογισμικού.Το debian είναι επίσης πολύ γνωστό για το APT [Advanced Packaging Tool (προηγμένο εργαλείο πακέτων)].

Η διανομή αυτή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά απο τον Ian Murdock στις 16/08/1993 με την ονομασία "Διανομή Linux Debian".Εμπνέυστικε το όνομα της διανομής απο την γυναίκα του "Debra" που τότε ήταν φίλη του , και από το δικό του όνομα Ian.
Η Πρώτη έκδοση εμφανίστηκε βγήκε 1994-1995 και ήταν η 0.9x.Η πρώτη έκδοση 1.x κυκλοφόρησε το 1996.

Συγκρούσεις στον χώρο του LinuxΓια τον λόγο ότι το debian τηρούσε αυστηρά την άδεια GPL δημιουργήθηκαν και πολλές συγκρούσεις στον χώρο του Linux.
Ακολουθεί μια λίστα με τις συγκρούσεις αυτές.
(Η παρακάτω λίστα είναι απο το wikibooks)

 • kde - gnome Δυο από τα ποιό διαδεδομένα (υπάρχουν και άλλα :-) ) γραφικά περιβάλλοντα εργσσίας που ανταγωνίζωνται για τις καρδιές των χρηστών των ελλακ λειτουργικών συστημάτων.
 • gnuemacs -xemacs Ο emacs είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους του ελεέθερου λογισμικού που τον ξεκίνησε ο Stallman αλλά λόγω διαφορετικών αναγκών άλλης ομάδας χρηστών δηημιουργών δημιουργήθηκε και ο xemacs.
 • εκατοντάδες διανομές linux ,με μερικές να έχουν και ένθερμους οπαδούς .Επόπτης διανομών
 • linux - microsoft
 • cdrkit,cdrtools, Πάρτε μια γεύση από τα πάθη που αναπτύσοονται στο χώρο!!
 • ο πόλεμος των πλοηγών
 • open office - MSOffice
 • πολλές άδειες χρήσης που κυμαίνονται σε ένα φάσμα στον άξονα συμβατότητας-ασυμβατότητας. (ενδεικτικά ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό)
 • OpenGL - DirectX
 • υποστήριξη υλικού
 • Κρυπτογράφηση , νομικές διώξεις και διάδοση κώδικα
 • Διαμάχη ονομασίας ανάμεσα σε Debian και Mozilla ή εναλλακτικά πόσα ονόματα μπορεί να έχει έναε πλοηγός .. netscape,mozilla ,firefox,icewiesel, Διαβάστε και αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
 • Gna - savannah.gnu.org. Εδώ έχει εισέρθει και εθνοτική διαφορά αφού το gna είναι υπό την διαχείριση του γαλλικού fsf ενώ το savannah υπό το αμερικάνικο fsf.(το παρακάτω που ακολουθεί είναι απο το wikibooks)

Κουλτούρες στο χώρο του ελεύθερου λογισμικούΟι άνθρωποι που πρόσθεσαν ο καθένας το δικό του κομματάκι(μικρό ή μεγάλο ) στο παζλ του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικό ανοιχτού κώδικα διαπνέονταν από κουλτούρες που είχαν στοιχεία από την κουλτούρα του εθελοντισμό,του φιλελευθερισμό , του κοινοτισμού , αγάπη για την τεχνολογία , πάθος για το σχεδιασμό και υλοποίηση πολύπλοκων συστημάτων κτλ. Μερικές λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να κατηγοριοποιήσουν αυτή την νέα κουλτούρα των ανθρώπων αυτών ήταν κυβερνοπάνκ ,χομπίστες, χάκερς κτλ

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ο ίδιος ο προσωπικός υπολογιστής δέχτηκε μεγάλη ώθηση από ερασιτέχνες και χομπίστες που συναντιόνταν σε κλαμπς στην Η.Π.Α και αντάλλασαν σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοηθείας ιδέες. Ατόμα που έβλεπαν στην τεχνολογία απελευθερωτική δύναμη προσπάθησαν να βγάλουν τον υπολογιστή από τα πανεπιστήμια και τα κυβερνητικά γραφεία και να τον κάνουν οικιακό αγαθό. Ένα στοιχείο λοιπόν της κουλτούρας για την οποία μιλάμε είναι το κάν'το μόνος σου (DIY-Do it yourself). .


Δύο άτομα ενδεικτικό της κουλτούρας αυτής όπως μεταλαμπαδεύτηκε στον χώρο του λογισμικού είναι ο Richard Stallman και ο Linus Torvald.

Richard Stallman ιδρυτής της κίνησης του ελεύθερου λογισμικού και του GNU εγχειρήματος


Ο Richald Stallman δούλευε στο M.I.T και δυσαρεστημένος από πολιτικές κατοχύρωσης δικαιωμάτων που ακολοθούνταν στο εργαστήριο του ανέπτυξε μια κουλτούρα που ήταν ποιο ευνοϊκή στην ελεύθερη διάδοση στον ιδεών. Επίσης είναι χαρακτηριστικός φορέας της κουλτούρας του χάκερ. Ήταν ο ιδρυτής του εγχειρήματος GNU και της κίνησης του ελεύθερου λογισμικού.

Linus Torvald δημιουργός του Linux

Ο Linus Torvald είναι πάλι πρότυπο της κουλτούρας των χάκερς που λατρεύει να μελετά και να δημιουργεί πολύπλοκα συστήματα. Μόνος του δημιούργησε τον πυρήνα Linux που ήταν ουσιαστικά ο πυρήνας unix μεταφερόμενος σε x86 αρχιτεκτονική.

Για τους ενδιαφερόμενους του Debian


Links που πρέπει να δείτε:
http://el.wikibooks.org/wiki/%CE%9F%CE% ... %85_Debian (όπου βρήκα της πληροφορίες για το παραπάνω post)
http://www.debian.org/ (η επίσημη σελίδα του debian)
http://debian.gr/ (η Ελληνική σελίδα του debian)
http://www.debian.org/distrib/ (download debian)

Αυτά για την ώρα.Το post θα ανανεωθεί μόλις βρω περισσότερες πληροφορίες.
The G World
Γνώσεις ⇛ Linux: Κάτι Κάνουμε ┃ Προγραμματισμός: Κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 ┃ Fedora 13
Άβαταρ μέλους
GaiDouRi
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 20, 2010 11:23 am
Τοποθεσία: Σέρρες, Ελλάδα

Επιστροφή στο DebianΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron