Επιστροφή στο σχολείο με Ανοικτό Κώδικα

( πηγές και μορφές εφαρμογών ΕΛΛΑΚ , ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα )

Δημοσίευσηαπό newbie » Κυρ Οκτ 06, 2013 12:59 pm

Επιστροφή στο σχολείο με Ανοικτό Κώδικα: 5 εργαλεία για λιγότερο άγχος και καλύτερη μάθηση

Πηγή: http://opensource.com/education/13/9/ba ... pen-source του Charlie Reisinger
Μετάφραση-Απόδοση στα Ελληνικά: Κωστής Μουσαφείρης

Για γονείς: Οι κλασικές αγορές για την επιστροφή στο σχολείο, βιβλίων, ρούχων, και πολλών άλλων συμπαραμαρτούμενων, μπορεί να είναι αγχωτική και δαπανηρή υπόθεση. Για να μπορέσει να γίνει λιγότερο τσουχτερή η όλη ιεροτελεστία, οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να στραφούν στο Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και στα ανάλογα εργαλεία, προετοιμαζόμενοι για το νέο σχολικό έτος.

Για μαθητές: Πέρα από την εξοικονόμηση δαπανών, το Ελεύθερο Λογισμικό δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του έργου τους και να είναι ελεύθεροι από κάθε είδους εξανγκασμούς των αδειών χρήσης λογισμικού. Και, ίσως, η υπέρτατη μαθησιακή ευκαιρία είναι η δυνατότητα να μπορούν να εξετάζουν, να αναλύουν και να συνεισφέρουν στο Ελεύθερο Λογισμικό και σε παρόμοια εργαλεία.

Για Εκπαιδευτικούς: Περνώντας από την θεωρία στην πράξη, οι μαθητές μπορούν να μάθουν κάνοντας πράγματα, όπως τεκμηρίωση, δοκιμασίες ποιότητας, αναθεώρηση σφαλμάτων, ή ακόμη και συνεισφορές κώδικα. Η διαδικασία διδασκαλίας δεν συνίσταται απλώς στην προσφορά περιεχομένου, με ομιλίες από καθέδρας, σε παθητικά μυαλά. Η συμμετοχή και η συνεργασία πυροδοτούν ισχυρούς μηχανισμούς μάθησης, και ενθαρρύνουν τους μαθητές να εμπλακούν σε μια διαδικασία σκεπτόμενης και παραγωγικής μαθητικής περιόδου. Και το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να είναι ο καταλύτης.

Πιο κάτω ακολουθούν 5 σπουδαίες εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ στον τομέα της μάθησης. Μοιραστείτε αυτή τη λίστα με τον αγαπημένο σας μαθητή ή δάσκαλο!

URLXournal
Οι εφαρμογές για σχολιασμό, journaling, και λήψη σημειώσεων είναι απίστευτα δημοφιλείς στις ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά. Το Xournal φέρνει αυτές τις δυνατότητες και στην επιφάνεια εργασίας GNU/Linux. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν το Xournal για να προσθέτουν σχόλια στα αρχεία PDF και για να αποτυπώνουν ιδέες. Εναλλακτικά, οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Xournal για να βαθμολογούν τις εργασίες που τους έχουν υποβάλει οι μαθητές. Επιπλέον πλεονέκτημα: Χρησιμοποιήστε το Xournal σε συνδυασμό με το GfxTablet, μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να ζωγραφίσετε στο PC σας μέσω της Android ταμπλέτας σας.

URLKazam Screencaster
Ξεχάστε την Kahn Academy. Βάλτε τους μαθητές στη θέση του οδηγού και αφήστε τους να διδάξουν εκείνοι στην τάξη. Το screencasting (ΣτΜ.: πρόγραμμα καταγραφής στιγμιοτύπων οθόνης που είναι εμπλουτισμένα με ταυτόχρονη καταγραφή ήχου) είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να αναδείξετε αν οι μαθητές σας κατέχουν ορισμένες ιδέες και έννοιες. Εμπνεύστε τους μαθητές να γίνουν δάσκαλοι, εκπαιδευτές και ψηφιακοί ειδήμονες, με το Kazam Screencaster, ένα απλό πρόγραμμα καταγραφής video και ήχου της επιφάνειας εργασίας.

URLLibreOffice
Η Microsoft μπορεί να προσφέρει μια έκδοση μειωμένου κόστους για το Office, αλλά ποιος το χρειάζεται, αφού το LibreOffice μπορεί να διεκπεραιώνει όλες σας τις δημιουργικές εργασίες με άνεση και αποτελεσματικότητα. Το LibreOffice ένα προϊόν-ναυαρχίδα του ΕΛ/ΛΑΚ και συνεχίζει να θέτει τον πήχη για τα άλλα συνεργατικά projects. Με την ικανότητα να διαχειρίζεται τα κλασικά έγγραφα του Office και τα αρχεία Publisher και Visio, το LibreOffice είναι μια ισχυρότατη προσωπική σουίτα παραγωγικότητας γραφείου και ένα μεγάλο βήμα προς την απελευθέρωση όλων των εγγράφων του μαθητή.

URLMuseScore
Βγάλτε από μέσα σας τον Mozart με το MuseScore, ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας για μουσική σύνθεση και επεξεργασία παρτιτούρας, το οποίο είναι παρόμοιο με εμπορικά προγράμματα σαν το Sibelius και το Finale. Το MuseScore είναι προικισμένο με μια εντυπωσιακή λίστα χαρακτηριστικών και τρέχει σε GNU/Linux, σε Mac, και σε Windows.

URLKojo Learning
Παίξτε με τα Μαθηματικά, τον προγραμματισμό, την μουσική, και την τέχνη, στο πανίσχυρο περιβάλλον του Kojo Learning. Βασισμένο στις ιδέες που προήλθαν από καινοτόμα προγράμματα, όπως το Logo και το Geometers Sketchpad, το Kojo προσφέρει μια πλούσια πλατφόρμα όπου οι μαθητές μπορούν να εξερευνούν τη σύνθεση μαθηματικών ιδεών, τη συγγραφή κώδικα προγραμματισμού, τη δημιουργική σκέψη και τη μάθηση.

Τι εφαρμογές έχετε φορτωμένες στο δικό σας “σακίδιο” ΕΛ/ΛΑΚ;

Μήπως χρησιμοποιείτε ήδη κάποιες από αυτές τις εφαρμογές στην τάξη;

Αν ναι, τότε πέστε μας με ποιον τρόπο, στον παρακάτω χώρο για σχόλια.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ στην ΕκπαίδευσηΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron