EZGO – ΕΛ/ΛΑΚ στα σχολεία της Ταϊβάν!

( πηγές και μορφές εφαρμογών ΕΛΛΑΚ , ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα )

Δημοσίευσηαπό newbie » Τετ Οκτ 09, 2013 6:25 am

Υπεβλήθη από τον Franklin Weng (Πηγή: http://dot.kde.org/comment/118140#comment-118140)
Μετάφραση Απόδοση στα Ελληνικά: Κωστής Μουσαφείρης

Το Ελεύθερο κι Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό στην Ταϊβάν, έκανε εντυπωσιακά βήματα χάρη στη δουλειά της ομάδας 'ezgo' . Συνέλεξαν μαζί ένα προρυθμισμένο σύνολο προγραμμάτων Ελεύθερου Λογισμικού & Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) που κάνει εύκολη υπόθεση για τους δασκάλους και τους μαθητές το να τα στήσουν και να τα τρέξουν. Η νέα Κυβέρνηση της Taipei City αποφάσισε να εγκαταστήσει το ezgo 11 σε 10.000 PC για Δημοτικά Σχολεία, φέρνοντας χιλιάδες μαθητές σε επαφή με το GNU/Linux, το KDE και εκπαιδευτικά προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ. Η ομάδα ezgo παρουσίασαν μι αναφορά για το ezgo και για το πώς δημιουργήθηκε.

Πρώτες προσπάθειες διάδοσης της Ελευθερίας και του ΕΛ/ΛΑΚ

Γύρω στα 10 χρόνια πριν: αν και το Ελεύθερο κι Ανοικτού Κώδικα λογισμικού (ΕΛ/ΛΑΚ) υπήρχε στην Ταϊβάν για σχεδόν 10 χρόνια, υπήρχαν ελάχιστοι άνθρωποι που γνώριζαν τι ακριβώς ήταν το ΕΛ/ΛΑΚ – οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν τεχνικά ενήμεροι χρήστες. Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούσαν Microsoft Windows. Στα μαθήματα πληροφορικής, σε όλα τα επίπεδα σχολείου στην Ταϊβάν, δίδασκαν, ακόμη, με Microsoft Office μόνο. Η ιδέα μας για την προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ εκείνη την εποχή ήταν: πέστε στον κόσμο να "αντικαταστήσουν" το (παράνομο) εμπορικό λογισμικό με προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ.

Είπαμε στους δασκάλους να χρησιμοποιούν και να διδάσκουν το Open Office, αντί του MS Office. Είπαμε στον κόσμο να χρησιμοποιούν το GNU/Linux αντί των MS Windows. Είχαμε την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονταν και θα δίδασκαν στους μαθητές τους ή στα παιδιά τους για το πνεύμα της ελευθερίας, και το πνεύμα του "απλά, έτσι για πλάκα". Από την άλλη, αυτό σήμαινε πως ζητούσαμε από τους δασκάλους και τον κόσμο να χρησιμοποιούν προγράμματα και ένα λειτουργό σύστημα με τα οποία δεν ήταν εξοικειωμένοι. Οπότε, δεν αποτέλεσε έκπληξη το ότι αποτυγχάναμε ξανά και ξανά.

Η αποτυχία μας δίδαξε πως, αν απλώς μιλούσαμε σε όλους για το πνεύμα της ελευθερίας, το πνεύμα του ΕΛ/ΛΑΚ, δεν θα άλλαζε τίποτε. Μετά από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε σε μια διαφορετική ιδέα.

Μια διαφορετική ιδέα

Ελεύθερο Λογισμικό μέσα και έξω από τις τάξεις υπολογιστών

Στην Ταϊβάν, υπάρχει μόνο μια ώρα μαθήματος πληροφορικής την εβδομάδα. Οι υπόλοιπες 30 ώρες είναι για μαθηματικά, επιστήμες, Κινεζικά, κλπ. Αν προωθούσαμε το ΕΛ/ΛΑΚ μόνο προς χρήση για τις ώρες μαθήματος πληροφορικής, δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχουμε, διότι αυτές οι ώρες μαθήματος πληροφορικής δεν έχουν και τόση σημασία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ταϊβάν, και στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Λύκεια ή τα Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κάποιο μάθημα που να λέγεται "υπολογιστής". Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούμε να εισαγάγουμε το ΕΛ/ΛΑΚ απλώς στα μαθήματα πληροφορικής—κάτι τέτοιο δεν αναδεικνύει την πραγματική αξία του ΕΛ/ΛΑΚ. Ο κόσμος θα νομίζει πως το ΕΛ/ΛΑΚ είναι μόνον ευθύνη των δασκάλων πληροφορικής. Είναι αλήθεια, όμως, αυτό; Όχι, σίγουρα όχι. Οι αξίες και το πνεύμα του ΕΛ/ΛΑΚ πρέπει να αποτελούν ανησυχία του κάθε δασκάλου, ακόμη και των μαθητών και των γονέων, και όχι μόνο των δασκάλων πληροφορικής.

Τώρα, το πρόβλημα μετετράπη στο εξής: πως να κάνουμε όλους τους δασκάλους να το καταλάβουν αυτό; Με αυτή την ιδέα κατά νου, προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε από τη στενή άποψη περί δασκάλων της πληροφορικής. Αρχίσαμε να παίρνουμε υπ’ όψη τις ανάγκες των δασκάλων και όλων των άλλων μαθημάτων. Θέλαμε να κάνουμε τους δασκάλους να δούνε πως το ΕΛ/ΛΑΚ "εξυπηρετεί" την επίβλεψη και την διδασκαλία κάθε είδους θέματος, αντί να ζητάμε μόνο από τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν ΕΛ/ΛΑΚ για να αντικαταστήσουν το εμπορικό λογισμικό. Ανακαλύψαμε ότι το Stellarium, ένα πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού για την αστρονομία, είναι ένα καλό παράδειγμα. Έτσι, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες ιδέες για να προωθήσουμε το ΕΛ/ΛΑΚ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνεχίσαμε να ψάχνουμε για εκπαιδευτικά προγράμματα σαν το Stellarium. Τότε διαπιστώσαμε ότι παρόμοια εκπαιδευτικά προγράμματα υπήρχαν διαθέσιμα για όλα τα θέματα, πολύ- πολύ παραπάνω από ότι θα περιμέναμε.

Έξυπνο video μερικών πολύ δημιουργικών δασκάλων στην Κομητεία I-Lan (Ταϊβάν), που δείχνει πως προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ σαν το Stellarium μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη.

Ψάξαμε για εκπαιδευτικό λογισμικό για πολλά και διάφορα θέματα, και το μεταφράσαμε στα Κινεζικά. Μετά, δημιουργήσαμε ένα live DVD που το ονομάσαμε ezgo, συλλέξαμε το εκπαιδευτικό λογισμικό και το κατατάξαμε.

Τι είναι το ezgo;

Το ezgo είναι ένα project. Το ezgo είναι ένα σύστημα live. Το ezgo είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ στην Ταϊβάν. Πάντως, το ezgo ΔΕΝ είναι κάποια νέα διανομή GNU/Linux. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές τέτοιες ανά τον κόσμο. Δεν χρειαζόμασταν ακόμη μία νέα διανομή ezgo GNU/Linux.

Η ιδέα του σχεδιασμού του ezgo εστιάζεται στις εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ. Ανεξάρτητα από το ποια διανομή GNU/Linux χρησιμοποιούμε, πρέπει να τρέχουμε ένα σύστημα διαχείρισης παραθύρων X, και μετά να τρέξουμε ένα γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, σαν το GNOME ή το KDE. Επιπλέον, άσχετα από το γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που τρέχουμε, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα είδη λογισμικού. Πριν τα Windows 8, έπρεπε να κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού Έναρξη για να βρούμε και να ξεκινήσουμε μία εφαρμογή. Σε περιβάλλον GNOME 2 ή KDE, έχουμε ένα κουμπί Έναρξη που εμφανίζει ένα μενού εφαρμογών. Οπότε, δεν μας ενδιαφέρει ποια διανομή GNU/Linux ή ποια επιφάνεια εργασίας χρησιμοποιούμε. Απλώς εστιαζόμαστε στις εφαρμογές.

Release party για το ezgo X

Η κύρια αξία του ezgo έγκειται στην κατάταξη του μενού εφαρμογών. Προσθέσαμε ένα όνομα κατηγορίας (label) απέναντι από το όνομα της εφαρμογής. Μετά, κάνουμε κατάταξη του ονόματος στο μενού. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης κάνει κλικ στο εικονίδιο του μενού, βλέπει μια εφαρμογή που λέγεται "Kig". Ποιος ξέρει τι να είναι αυτό το "Kig"; Έ, λοιπόν, στον εκκινητή του KDE, μπορεί να βρει κανείς μια σύντομη περιγραφή της εφαρμογής. Τι θα συμβεί όμως αν χρησιμοποιήσουμε έναν πιο απλό εκκινητή; Επίσης, πως μπορούμε να εμφανίζουμε, σε αυτό το σύστημα, τις εφαρμογές που είναι του ίδιου είδους; Οπότε, στο μενού του ezgo, προσθέσαμε μία ετικέτα κατηγορίας, αλλάζοντας το "Kig" σε "Mathematics_Kig", και το κατατάξαμε στο μενού "Εκπαίδευση", έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να καταλάβουν πως το "Kig" είναι μια εκπαιδευτική εφαρμογή για τα μαθηματικά, έστω και αν δεν είχαν ποτέ πριν χρησιμοποιήσει το Kig. Μπορούν, επίσης, να ξέρουν εύκολα πόσα άλλα παρόμοια προγράμματα υπάρχουν στο σύστημα ezgo.


Η ιστορία και η εξέλιξη του ezgo

Αρχικά, το ezgo δεν ήταν όπως είναι τώρα. Η πρώτη έκδοση του ezgo ήταν μόνο μια συλλογή προγραμμάτων, η οποία συγκέντρωνε πολλές εφαρμογές που μπορούσαν να τρέξουν σε ένα περιβάλλον Windows. Με την έκδοση 3 του ezgo, κυκλοφόρησε και το Ubuntu 6.06 περίπου κατά την ίδια περίοδο. Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το GNU/Linux, και έτσι κυκλοφορήσαμε δύο CD, ένα με το αρχικό ezgo 3, το άλλο που έτρεχε σε Ubuntu 6.06. Το ezgo 4 είχε επίσης δύο CDs. Με το ezgo 5, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ένα DVD, που περιείχε εφαρμογές για GNU/Linux και για Windows.

ezgo 6
ezgo 6
Από το ezgo 6, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τα εξής ερωτήματα: πως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μερικές μεταφρασμένες/ τοπικοποιημένες σκέψεις και ιδέες στο GNU/Linux; Και πως θα μπορούσαμε να δώσουμε μια ειδική σημασία στην κάθε έκδοση του ezgo για να την προωθήσουμε πιο εύκολα;
Αρχής γενομένης από την εισαγωγή του, η κύρια αξία του ezgo είναι να επιτρέπει στον κόσμο να γνωρίζει πλήρως τι υπάρχει μέσα στο σύστημα. Περίπου εκείνη την περίοδο, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows Vista. Έτσι και εμείς, σκεφτήκαμε πως θα έπρεπε να έχουμε το δικό μας slogan που να αντικατοπτρίζει το πνεύμα του έργου. Το πρώτο slogan που χρησιμοποιήσαμε στο ezgo 6, ήταν "X Window Westart". Σχεδιάσαμε μάλιστα και ένα εικονίδιο: ένα μονό φτερό, που σήμαινε ελευθερία.
Γιατί μόνο ένα μονό φτερό και όχι ένα ζευγάρι φτερά; Όπως μπορείτε να δείτε, πρόκειται μόνο για το αριστερό φτερό. Τι σας έρχεται στο μυαλό για αυτή την "αριστερή πτέρυγα"; Ναι, πρόκειται για το copyright και το copyleft. Θέλαμε να πούμε στον κόσμο πως δεν μπορείς να πετάξεις μόνο με ένα φτερό. Δεν θα πετούσες αν ο κόσμος διέθετε μόνο το copyright. Χρειαζόμαστε, επίσης, και μια αριστερή πτέρυγα—όχι, δεν εννοούμε "ΕΚΕΙΝΗ" την αριστερή πτέρυγα των κοινωνικών επιστημών, αλλά το copyleft, για να μπορούμε να πετάμε ελεύθερα. Ο σχεδιασμός αυτός αποσκοπούσε να υπενθυμίσει στους ανθρώπους αυτό το φτερό, το οποίο δεν ήταν δυνατόν για τους ανθρώπους στην Ταϊβάν για όλα αυτά τα χρόνια.

ezgo 7
ezgo 7
Μετά, περάσαμε στο ezgo 7 στην εποχή που η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 7. Το ezgo 7 εναντίον των Windows 7. Όταν σχεδιάζαμε το ezgo 7, θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει στον κόσμο τόσο το εμπορικό, όσο και το ελεύθερο λογισμικό. Θέλαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει τις πραγματικές ανάγκες και τις αξίες των εφαρμογών λογισμικού. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τη μια, για να αντικαθιστούμε την άλλη. Δεν θέλουμε να μπλοκαριστούμε. Εδώ δεν πρόκειται για μια ερώτηση με μία μόνον επιλογή. Μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο, συγχρόνως! Στο ezgo 7, το slogan μας ήταν "Free, Win Win". Θέλαμε να καταλάβει ο κόσμος πως δεν υπάρχει μόνο το εμπορικό λογισμικό, αλλά και το Ελεύθερο Λογισμικό ανοικτού κώδικα. Αν οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν, και μπορούν να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν, τότε μπορεί να είναι μια κατάσταση του είδους win-win.
Πάντως, υπάρχει ακόμη ένα μικρό κόλπο σε αυτό το slogan. Μπορείτε να το βρείτε; To "Free, Win Win" σημαίνει επίσης "Free Wins Windows". Αυτό δε ήταν μέσα στις προθέσεις του σχεδιασμού. Το συνειδητοποιήσαμε όταν ένας χρήστης μας το υπέδειξε.. Ποια εξήγηση σας αρέσει; Είναι στο χέρι σας. Σε ότι αφορά τη σχεδίαση του εικονιδίου, χρησιμοποιήσαμε μια πεταλούδα με τη λέξη "Free" πάνω στα φτερά της. Το βλέπετε;

ezgo 8
ezgo 8
To ezgo 8 είχε ένα νέο θέμα. Βλέπετε κάτι το ιδιαίτερο; Ορίστε μερικές υποδείξεις. Τι νομίζετε ότι υπάρχει στην αριστερή κάτω άκρη; Βλέπετε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν "ώμο γίγαντα" που σχηματίζει ένα καμπυλόγραμμο "L"; Ναι, θέλαμε να πούμε ότι το ezgo στηρίζεται σε ώμους γιγάντων, και αυτός ο γίγαντας βασίζεται στο GNU/Linux. Έτσι, βάλαμε ένα "ezgo" πάνω στην πλάτη του γίγαντα, μαζί με το slogan μας "Αυτός είναι ο σωστός τρόπος"! Το γράμμα "r" είναι στριμμένο προς τα αριστερά. Δεν είναι πάντα σωστό να στρίβεις δεξιά! Μερικές φορές είναι καλύτερα να στρίβεις αριστερά … ξανά πίσω προς τον γίγαντα. Η κορυφή του γράμματος "z" είναι ένα τηλεσκόπιο, που σημαίνει ότι κοιτάμε σε μακρινή απόσταση από τον ώμο του γίγαντα.
Ezgo 9
ezgo 9. Το συνδέσαμε με το "night". Ένας φοιτητής πανεπιστημίου μας έδωσε μια καλή αναλογία ανάμεσα στο ελεύθερο και το εμπορικό λογισμικό: το ΕΛ/ΛΑΚ είναι σαν μια αστροφώτιστη νύχτα, ενώ το εμπορικό λογισμικό είναι σαν την φωτορύπανση στις πόλεις. Οι άνθρωποι που ζουν στις μεγάλες πόλεις, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους δεν συνειδητοποιούν την ομορφιά μιας ήσυχης, ήρεμης νύχτας γεμάτης με αστέρια. Αν μπορούσαμε να αφήσουμε τις μεγαλουπόλεις και να ξαπλώσουμε στο γρασίδι χωρίς καθόλου φωτορύπανση, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε αυτόν τον υπέροχο αστροφώτιστο ουρανό, ελεύθερα. Σας αρέσει αυτή η αναλογία; Έτσι λοιπόν, το σχέδιο για το ezgo 9 βασίστηκε στον υπέροχο έναστρο νυχτερινό ουρανό, χωρίς όλα εκείνα τα φώτα των πόλεων.

ezgo 9
Βάλαμε ένα slogan στο κέντρου αυτού του wallpaper, "Before the future comes, ezgo9". Μετά τη σκοτεινή νύχτα, έρχεται μια νέα ημέρα. Αυτό το προχωράμε στο μέλλον. Πάντως, πόσοι άκουσαν για το project "The Future School"; Πρόσφατα, στην Ταϊβάν, δημιουργήθηκαν πολλές “τάξεις του μέλλοντος” (future classrooms) που βασίζονται σε λύσεις των Windows. Διαπιστώσαμε πως αυτά τα "future projects" μόνο μιλούν για το "μέλλον". Δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε τη δαπάνη για ένα τόσο ακριβό μέλλον - 3 εκατομ. $ NT (1 νέο δολάριο Ταϊβάν αξίζει περίπου .025 € ή .035 US $) για την κάθε “τάξη του μέλλοντος” στην Taipei! Συνεπώς, με το ezgo 9 υπενθυμίσαμε στους ανθρώπους ότι δεν είμαστε ενάντιοι σε ένα όμορφο μέλλον. Θέλουμε και εμείς να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο μέλλον και από αυτό να μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Ο κόσμος, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά ότι μέχρι να έρθει αυτό το μέλλον, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά και να ωφελήσουμε πολλούς ανθρώπους με το Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό.

ezgo X

Τέλος, η πιο πρόσφατη έκδοση: το ezgo 10. Λοιπόν, το ονομάσαμε ezgo X. Γιατί; Το X σημαίνει 10 στο Ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης. Πέραν αυτού, διαπιστώσαμε πως όταν ένας αριθμός περιέχει το γράμμα X, είναι πιο δυνατός, σαν τους X-Men :) Κατ' αρχήν, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το "ezgo X" αντί για το "ezgo 10", και μετά, αρχίσαμε να κατεβάζουμε σχεδιαστικές ιδέες σχετικές με το X. Αποφασίσαμε, τελικά, να χρησιμοποιήσουμε διασταυρούμενες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος. Θέλουμε το ezgo X να προσληφθεί σαν ένας κόμβος, που βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν δρομολόγιο, από το εμπορικό λογισμικό στο ΕΛ/ΛΑΚ. Το slogan, στα Κινεζικά, έλεγε στον κόσμο “πέρνα απέναντι και μπορεί να ανακαλύψεις νέες δυνατότητες”. Δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε οτιδήποτε εξαιρετικό ή όμορφο αν διαβούμε αυτό το σταυροδρόμι και ξεπεράσουμε αυτό το κενό, αλλά αν δεν αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, δεν θα έχουμε ποτέ μια διαφορετική θέα. Το slogan μας στα Αγγλικά έλεγε: No Cross, No Crown.


Το ezgo και το KDE

Όπως είπαμε και πριν, το ezgo, αφ' εαυτού, δεν νοιάζεται για το ποια διανομή ή ποιο γραφικό περιβάλλον εργασίας χρησιμοποιεί. Ανεξάρτητα από την επιφάνεια εργασίας που χρησιμοποιήσαμε, συμπεριλάβαμε πολλές καλές εφαρμογές KDE, ειδικά για την εκπαίδευση, στο σύστημά μας με το ezgo. Παρόλα αυτά, άσχετα από το αν έκανε μια σπουδαία διαφορά η όχι, έπρεπε να επιλέξουμε μια διανομή GNU/Linux και μια επιφάνεια εργασίας.

Πριν το ezgo 9, ως βασική μας διανομή, χρησιμοποιούσαμε Ubuntu ή Fedora. Ως επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιούσαμε το GNOME 2. Ένας ουσιαστικός λόγος ήταν ότι το GNOME 2 ήταν η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας για το Ubuntu και το Fedora. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι ο κόσμος εδώ, ήταν εξοικειωμένος με λειτουργίες τύπου Windows, οπότε και το γραφικό περιβάλλον εργασίας δεν μπορούσε να απέχει και πολύ από αυτό, ειδάλλως θα αντιμετωπίζαμε μια έντονη αντίσταση στην προσπάθειά μας να το προωθήσουμε σε νέους χρήστες.

Εν πάση περιπτώσει, τα πράγματα άλλαξαν όταν το Ubuntu άλλαξε την προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας, από το GNOME στο Unity. Ο τρόπος λειτουργίας του Unity απείχε πολύ από τα Windows τον καιρό εκείνο. Μπορούσαμε να το φανταστούμε ότι αυτό θα ήταν υπερβολικό να ζητούσαμε από ανθρώπους που ήταν συνηθισμένοι στα Windows, να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα επιφάνειας εργασίας σαν το Unity ή το GNOME 3. (Τώρα, βέβαια, μπορείτε να δείτε και εσείς, πως αντιδρά ο κόσμος και κατά των Windows 8!) Έτσι λοιπόν, συζητήσαμε πολύ και με επιχειρήματα, για το αν θα αλλάζαμε την επιφάνεια εργασίας. Μερικοί συνεργάτες μας σκέφτηκαν πως αφού μπορούσαμε ακόμη να επιλέξουμε να χρησιμοποιούμε το GNOME 2, θα έπρεπε να διατηρήσουμε την επιφάνεια εργασίας απαράλλακτη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μερικοί σκέφτηκαν πως, αργά ή γρήγορα, θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με την ανάγκη αλλαγής της επιφάνειας εργασίας. Στο τέλος, αποφασίσαμε να αλλάξουμε την προεπιλογή μας στην επιφάνεια εργασίας του KDE.

Κατά συνέπεια, από το ezgo X και μετά, χρησιμοποιούμε το Kubuntu σαν τη βασική μας διανομή. Ευτυχώς, πολλοί προγραμματιστές του KDE μας βοήθησαν και μας έδειξαν πως να παραμετροποιούμε το KDE στις ανάγκες μας. Αυτή η αλλαγή ταίριαξε επίσης και με το slogan στα Κινεζικά: "πέρνα απέναντι και μπορεί να ανακαλύψεις νέες δυνατότητες." Θέλαμε να διαβεί ο κόσμος αυτό το χάσμα και να βρει νέα και ενδιφέροντα πράγματα στο KDE.

Αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της πόλης της New Taipei, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα λειτουργικό σύστημα ΕΛ/ΛΑΚ, αντί για τα Microsoft Windows, στα καινούργια τους 10.000 PC για τα δημοτικά σχολεία. Το ezgo 11 επιλέχθηκε να είναι το προεγκατεστημένο Λειτουργικό τους Σύστημα. Οπότε, θα υπάρχουν πλέον πολλοί μαθητές που θα χρησιμοποιούν το KDE στις τάξεις τους για το νέο σχολικό έτος.

Οι προκλήσεις του ezgo
Το ezgo σημειώνει όλο και περισσότερες επιτυχίες από έτος σε έτος. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις. Και τις ίδιες προκλήσεις πιστεύουμε πως ίσως αντιμετωπίσει και το ίδιο το KDE.
1. Η τάση προς τις ταμπλέτες: Όλο και περισσότεροι δάσκαλοι χρησιμοποιούν ταμπλέτες μέσα στην τάξη τους. Στην ΤαΪβάν, υπάρχουν κάποια πειραματικά projects που τρέχου σε Δημοτικά σχολεία, χρησιμοποιώντας ταμπλέτες και κάποιες εφαρμογές για τις σχολικές εργασίες στο σπίτι και για την επικοινωνία μεταξύ γονέων και δασκάλων. Προς το παρόν, το ezgo προτείνει κυρίως παραδοσιακές εφαρμογές για PC, συν κάποια ανοικτά περιεχόμενά που τρέχουν στο web. Ενδέχεται να χρειαστούμε περισσότερες καλές εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ που να τρέχουν σε διαφορετικές ταμπλέτες. Επίσης, μπορεί να χρειαστούμε να αλλάξουμε ξανά τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας για την ανάπτυξη του ezgo και την προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ, για να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες τάσεις.

2. Η μεγάλη αλλαγή του Ubuntu: Στην Ταϊβάν, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών GNU/ Linux που χρησιμοποιούν το Ubuntu. Μετά το Ubuntu 11.04, άρχισαν να χρησιμοποιούν τη νέα επιφάνεια εργασίας Unity, η οποία απέρριψε εντελώς την ιδέα των μενού εφαρμογών. Πάντως, η βασική ιδέα του ezgo, όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω, βασιζόταν στα μενού εφαρμογών. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που το ezgo μετέβη στο KDE. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια αντίσταση από τους χρήστες Ubuntu και του Unity. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σκεφθούμε αν όντως υπάρχει μια τάση προς κατάργηση των μενού εφαρμογών. Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, και ενδέχεται να επηρεάσει και το μέλλον του KDE.

Συμπέρασμα

Ευχαριστούμε τους τόσους πολλούς προγραμματιστές ΕΛ/ΛΑΚ ανά τον κόσμο που μας έφεραν έναν τόσο όμορφο και ελεύθερο κόσμο. Για να είμαστε τίμιοι, η Ταϊβάν είναι ακόμη μια έρημος στον κόσμο του ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά βάζουμε τα δυνατά μας για να δημιουργήσουμε όλο και περισσότερες οάσεις. Όταν εισαγάγαμε το ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση, μαζί με οδηγούς σαν το PhET που κυκλοφορούν με ανοικτές άδειες, τα μάτια σχεδόν όλων των δασκάλων έλαμπαν. Αυτή η γυαλάδα των ματιών τους και τα αστραφτερά τους χαμόγελα είναι το καλύτερο κίνητρο για εμάς.
Αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε και να προωθήσετε το ΕΛ/ΛΑΚ στα σχολεία, σας παρακαλούμε επικοινωνήστε ελεύθερα μαζί μας. Θα θέλαμε να μάθουμε πως προωθούν το ΕΛ/ΛΑΚ στα σχολεία τους οι άλλες χώρες. Θα εκτιμήσουμε πάρα πολύ, επίσης, οποιεσδήποτε υποδείξεις ή συμβουλές, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Εργαζόμαστε για ένα πιο όμορφο και ελεύθερο μέλλον για τα παιδιά μας, και ξέρουμε πως όλοι οι άλλοι μπορούν, επίσης, να το καταφέρουν.
Ευχαριστούμε τον Eric Sun, ο οποίος έγραψε μέρος του κειμένου του αρχικού άρθρου στα Κινεζικά.
Αυτό το έργο του KDE κυκλοφορεί υπό τους όρους της άδειας Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.
Σχόλια
Episode 2 of "What do you want to eat tomorrow"
If you like the video above, here is the episode 2:
https://www.youtube.com/watch?v=JFRrtsO4iLA
With English subtitles (click the caption "cc" button).
By Franklin Weng at Wed, 2013/10/02 - 2:32am
Σπουδαίο ανάγνωσμα
Πραγματικά απήλαυσα αυτό το άρθρο. Με έκανε να σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στο Αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Από τον CheeseBurg την Τετ, 02/10/2013, - 7:42pm
Πολύ ευχαρίστως να
Πολύ ευχαρίστως να έρθετε σε επαφή μαζί μας για το θέμα αυτό. Θα θέλαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας αλλά και να μάθουμε πως το κάνετε και εσείς.
Από τον Franklin Weng την Πεμ, 03/10/2013 - 12:17am
Συμφωνώ
Αλλά θα ευχόμουν κάτι τέτοιο να συνέβαινε και στον Καναδά.
Από τον darryl την Πεμ, 03/10/2013 - 1:41am
Φανταστικό!
Αυτός είναι ο δρόμος, Δημοκρατία της Κίνας!
Από τον Gonzalo την Τετ, 02/10/2013 - 8:39pm
Ευχαριστώ
Μακάρι οι εμπειρίες μας να είναι χρήσιμες όχι μόνο στην Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) αλλά και για άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Από τον Franklin Weng το Σαβ, 05/10/2013 - 1:12am
Υπόδειξη: Να συμπεριλάβετε και το Debian ως βασική διανομή
Πρώτα από όλα, συγχαρητήρια για αυτή την τεράστια επιτυχία. Η ιστορία του Ezgo αποτελεί πραγματικά πηγή έμπνευσης.
Αν έχετε επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξετε μια άλλη διανομή βάσης, τότε παιδιά, θα ήθελα να σας εισηγηθώ να συμπεριλάβετε επίσης και το Debian σαν βασική διανομή. Δεν είμαι χρήστης Debian εγώ ο ίδιος, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το Debian έχει πολλά να προσφέρει, και είμαι βέβαιος ότι και άλλοι μη-χρήστες Debian θα συμφωνήσουν. (Δεν έχω καμία πρόθεση να αρχίσω καμία διαμάχη διανομών, υπάρχουν και άλλες διανομές που είναι σπουδαίες.) Αφού έχω υποστηρίξει το ubuntu, το να υποστηρίξω το Debian μάλλον δεν θα είναι και πολύ δύσκολο.
Ελπίζω ότι το Ezgo θα έχει και στο μέλλον ακόμη περισσότερες επιτυχίες.
Από τον Shalil Awaley την Πεμ, 03/10/2013 - 8:28am
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα θέμα
Ναι, το να χρησιμοποιήσουμε το Debian σαν βασική διανομή δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από το να χρησιμοποιούμε το Kubuntu. Και το DebianEdu είναι επίσης παρόμοιο. Απλώς χρειαζόμαστε ένα σύστημα live. Εϊχα αφιερώσει αρκετό χρόνο για να μελετήσω πως μπορούμε να χρίσουμε ένα σύστημα Debian live, αλλά εις μάτην.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι και αυτό ένα θέμα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνον ένας προγραμματιστής συστήματος (παραμετροποίηση του KDE, επανα-πακετοποίηση του iso για το DVD, ...) - και ναι, αυτός είμαι εγώ. Οι άλλοι προγραμματιστές είναι για το καλλιτεχνικό κομμάτι, το wallpaper, την προώθηση, τις δοκιμές, ... κλπ.
Παρεμπιπτόντως, ένας από τους στόχους μας είναι και αυτός: Να εγκαθιστάς την αγαπημένη σου διανομή, και μετά να μπορείς να εγκαταστήσεις και ένα πακέτο "ezgo" για να την μετατρέπεις σε ezgo (τουλάχιστον σε ότι αφορά το μενού εφαρμογών και, ίσως, και το wallpaper). Δεν πρέπει να είναι και τόσο δύσκολο να αλλάξουμε απλώς το μενού εφαρμογών. Πάντως, χρειάζεται ακόμη χονος για να το μελετήσουμε.
Από τον Franklin Weng την Παρ, 04/10/2013 - 5:59am
Αυτό το χρειαζόμαστε και στη Νότιο Αφρική
Η Νότιος Αφρική είναι μια γη με πολλές προκλήσεις, και μια λύση σαν κι αυτή θα συνεισέφερε τα μέγιστα να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της κακής ποιότητας εκπαίδευσης και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του έθνους. Η χώρα μας έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει Ελεύθερο Λογισμικό αντί για ιδιοταγές λογισμικό, αλλά αυτό παρέμεινε μια απλή δήλωση προθέσεων και δεν μεταφράσθηκε στην πράξη. Με λίγη τύχυ, αυτό το project θα βοηθήσει να δείξει τον δρόμο και σε άλλους.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ στην ΕκπαίδευσηΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron