Σχολεία της Δανίας: αλλάζουν σε υπολογιστές νέφους

( πηγές και μορφές εφαρμογών ΕΛΛΑΚ , ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα )

Δημοσίευσηαπό newbie » Πέμ Οκτ 10, 2013 9:41 pm

Πηγή: URLJoinUp (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα)
Υπεβλήθη από τον Joinup Editor στις 30 Αυγ. 2013

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κωστής Μουσαφείρης

Τα σχολεία της Δανίας αλλάζουν σε υπολογιστές νέφους (cloud PC's) με βάση τον Ανοικτό Κώδικα

Αυτό το Φθινόπωρο, η πόλη Ballerup στη Δανία θέλει να αλλάξει τους μαθητές και τους δασκάλους σε υπολογιστές νέφους (cloud PCs). Αυτό περιλαμβάνει τη μετάβαση των σχολείων σε χρήση εφαρμογών online, σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Version2, μια Δανέζικη ιστοσελίδα νέων Τεχνολογίας IT.

Ο Δήμος δημοσίευσε ένα αίτημα κατάρτισης μιας δημοπρασίας προμηθειών, ζητώντας σχολικούς υπολογιστές βασισμένους στο νέφος (cloud-based), που θα προσφέρονται με ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα και ελεύθερη πρόσβαση σε μια σουίτα νέφους, παραθέτοντας ως παράδειγμα το Chromebook, το οποίο είναι βασισμένο σε Ανοικτό Κώδικα. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι 1,1 εκατομ. Κορόνες Δανίας (περίπου 150.000 €).

Οι υπολογιστές απευθύνονται για τους μαθητές και δασκάλους της 4ης, 5ης και 6ης τάξη, και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τους ήδη υπάρχοντες υπολογιστές, αναφέρει σήμερα το Version2. Το πρακτορείο ειδήσεων παραθέτει στα λόγια του Jesper Bak, συμβούλου του Δήμου σε θέματα IT, ο οποίος εξηγεί πως "με την μετάβαση σε υπολογιστές νέφους, ο Δήμος θέλει να μειώσει το βάρος της συντήρησης της υποδομής IT".

Online

Λέει πως πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές στηρίζονται σε ιδιοταγές λογισμικό για πολυμέσα, που χρειάζεται συχνές ενημερώσεις. Σε πολλούς υπολογιστές, αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τους διαχειριστές IT. "Την αποκατάσταση και την ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος αλλά και του υπόλοιπου λογισμικού των υπολογιστών, θα τη χειρίζεται ο προμηθευτής των υπηρεσιών νέφους, με ελάχιστη προσωπική εμπλοκή", γράφει ο Ballerup μέσα στο αίτημά του.

Ο σύμβουλος εξηγεί ότι οι υπολογιστές που βασίζονται στο νέφους αποσκοπούν να κάνουν πιο εύκολες τις αλλαγές σε νέες λύσεις λογισμικού. Αντί να χρειάζεται η εγκατάσταση της νέας εφαρμογής στον κάθε μεμονωμένο υπολογιστή, η πρόσβαση των δασκάλων και των μαθητών στα εργαλεία αυτά γίνεται απλώς online.

Δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι η Δημοτική διοίκηση προσθέτει το Chromebook ως παράδειγμα στο αίτημά της, λέει ο Bak προς το Version2. "Δε νομίζω ότι είναι σκόπιμο να μιλήσει κανείς για κάτι άλλο εκτός από το Chromebook. Υπάρχουν διάφοροι προμηθευτές με αυτό το είδος λύσης, αλλά εμείς κοιτάζουμε το σύστημα της Google."

Περισσότερες λεπτομέρειες:
URLVersion 2 news item (in Danish)
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ στην ΕκπαίδευσηΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron