FSFE: Τα υπέρ του Ελεύθερου Λογισμικού στην Παιδεία

( πηγές και μορφές εφαρμογών ΕΛΛΑΚ , ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα )

Δημοσίευσηαπό newbie » Παρ Οκτ 11, 2013 10:58 am

Πηγή: URLFSFE

Θα μπορούσε βέβαια ο κάθε ενδιαφερόμενος να συνδεθεί με την παραπάνω σελίδα του FSFE και να διαβάσει το σχετικό κείμενο στα Ελληνικά.
Επειδή όμως το κείμενο αυτό είναι τεράστιας αξίας για την εκπαίδευση και επειδή ο κάθε ενδιαφερόμενος Έλληνας/Ελληνίδα εκπαιδευτικός δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα επισκεφθεί τις σελίδες του FSE, είναι πολύ χρήσιμη η ανάρτηση του κειμένου στο δικό μας forum:

Το Ευρωπαϊκό ´Ιδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που είναι αφιερωμένη στη διάδοση του Ελεύθερου Λογισμικού, και εργάζεται για να προωθήσει την ελευθερία στην αναδυόμενη ψηφιακή κοινωνία.

Τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά να είναι καλά μέλη της Κοινότητας και, άρα, τα σχολεία δεν πρέπει να προσφέρουν κατάρτιση στη χρήση προϊόντων εταιρειών που δεν σέβονται την ελευθερία.

Πλεονεκτήματα

Διαμοιρασμός: Τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά να αλληλοβοηθούνται και να μοιράζονται τα πράγματα μεταξύ τους. Με το ιδιοκτησιακό λογισμικό, επιβάλλεται στους Εκπαιδευτικούς να MHN επιτρέπουν αυτή τη συνήθεια διαμοιρασμού/ κοινής χρήσης και να λένε στα παιδιά ότι το να μοιράζεσαι χρήσιμο λογισμικό με άλλους είναι λάθος. Η χρήση Ελεύθερου Λογισμικού επιτρέπει στα σχολεία να αναδείξουν ένα καλύτερο παράδειγμα και να διδάξουν στα παιδιά να μοιράζονται και να συνεργάζονται και, συνεπώς, να ενσωματώνονται σε μία ολόκληρη κοινότητα που μοιράζεται ελεύθερα τη γνώση.

Ισότητα στο σπίτι: με το Ελεύθερο Λογισμικό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν ένα αντίτυπο σε κάθε μαθητή. Έτσι, οι γονείς δεν υποχρεώνονται να προβούν σε κανένα οικονομικό έξοδο, οπότε, ακόμη και τα παιδιά από οικογένειες με λιγότερες οικονομικές δυνατότητες, μπορούν να μάθουν και να κερδίσουν σε γνώση, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία που έχουν και όλα τα άλλα παιδιά.

Εκμάθηση προγραμματισμού: Μερικά παιδιά θέλουν να μάθουν πως λειτουργεί το λογισμικό και κάποια από αυτά θα ενδιαφερθούν να γράψουν λογισμικό. Μόνον όταν το σχολείο χρησιμοποιεί Ελεύθερο Λογισμικό, είναι σε θέση να βοηθήσει τους μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν σε βάθος πως λειτουργούν οι υπολογιστές. Η δυνατότητα και η ελευθερία να μπορούν να "μαστορεύουν", παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο στα παιδιά για να μάθουν περισσότερα.

Εκμάθηση της χρήσης λογισμικού: Στην εποχή μας, δεν αρκεί να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε ένα κάποιο πρόγραμμα γραφείου. Οι νέοι υπάλληλοι πρέπει να διαθέτουν την ικανότητα προσαρμογής σε οποιοδήποτε λογισμικό. Είναι σημαντικό να κατανοούν τις βασικές αρχές που διέπουν μία ολόκληρη κατηγορία ή είδος λογισμικού (όπως πχ. τα λογιστικά φύλλα ή τους επεξεργαστές κειμένου), και όχι απλώς να χρησιμοποιούν μία συγκεκριμένη εφαρμογή. Η διαθέσιμη ποικιλία προϊόντων Ελεύθερου Λογισμικού διδάσκει ακριβώς αυτό. Για μία πληρέστερη κατανόηση, η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών εννοιών και προσεγγίσεων (πχ. του LyX/LaTeX έναντι του Open Office) είναι ανεκτίμητης αξίας. Το Ελεύθερο Λογισμικό επιτρέπει στους μαθητές να μαθαίνουν πως λειτουργεί το λογισμικό και, άρα, πώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο. Μία ικανότητα-κλειδί που αναζητούν οι εργοδότες.

Εξάρτηση: Αν τα παιδιά μάθουν να κάνουν τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο σχολείο, τότε ο ευκολότερος τρόπος για να κάνουν αυτό το πράγμα και αργότερα, κατά την ενήλικη ζωή τους, θα είναι συνεχίζοντας να το κάνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αν τα σχολεία διδάσκουν στα παιδιά να βασίζονται πάνω στο ιδιοκτησιακό λογισμικό, τότε εθίζουν το παιδί σε μία εξάρτηση από κάτι για το οποίο θα πρέπει να πληρώνει και το οποίο, γενικά, αποθαρρύνει τον διαμοιρασμό και την εκδήλωση καλών προθέσεων στη κοινωνία. Αν, αντιθέτως, ένα σχολείο διδάσκει στα παιδιά να βασίζονται στο Ελεύθερο Λογισμικό, τότε αυτό το λογισμικό δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να το πάρει από το παιδί (ούτε ακόμη και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του παιδιού) και το παιδί μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό, βοηθώντας τους άλλους μέσω του διαμοιρασμού του.
Η χρήση και η διδασκαλία Ελεύθερου Λογισμικού βοηθά και το ίδιο το σχολείο να γίνει ανεξάρτητο από οποιαδήποτε εμπορικά συμφέροντα.

Κανένα πρόβλημα με τις άδειες χρήσης: Με το Ελεύθερο Λογισμικό, δεν υπάρχουν πια ανησυχίες για ημερομηνίες λήξης ή για τα κόστη των αδειών χρήσης. Το Ελεύθερο Λογισμικό παραμένει ελεύθερο από κάθε άποψη. Δεν υπάρχει κίνδυνος να παραπλανηθεί ένα παιδί στη χρήση παράνομων αντιτύπων, αφού όλα τα ελεύθερα προγράμματα κυκλοφορούν εξ' ορισμού με ειδικές νόμιμες άδειες copyleft (βλέπε "Ισότητα στο σπίτι").

Ευκολία εγκατάστασης: Υπάρχουν διάφορες έτοιμες λύσεις για πολλές περιπτώσεις χρήσης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η συντήρηση των συστημάτων Ελεύθερου Λογισμικού προσφέρει υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης και, άρα, εξοικονόμησης χρόνου. Τόσο τα θέματα ασφαλείας όσο και οι υπόλοιπες ενημερώσεις μπορούν να εφαρμόζονται στο λεπτό. Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι σταθερό, ασφαλές και αξιόπιστο.

Χωρίς κόστος για άδειες χρήσης: Το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στα σχολεία. Αφού δεν υπάρχουν χρεώσεις αδειών χρήσης, τα λεφτά αυτά μπορούν να διατεθούν για εκπαίδευση των διδασκόντων ή για τεχνική υποστήριξη, για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί.

Βελτιστοποιημένη χρήση παλιού εξοπλισμού: Το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να δουλέψει με ελάχιστες απαιτήσεις υλικού, σε σχεδόν οποιοδήποτε εξοπλισμό. Άρα, γλυτώνει ξανά χρήματα για αγορά νέου εξοπλισμού.

Είναι τροποποιήσιμο, επιτρέποντας την εκμάθηση στην τοπική γλώσσα: Οι εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού μεταφράζονται σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα (ακόμη και σε εκείνες τις γλώσσες που δεν θα συνέφερε ποτέ έναν προγραμματιστή ιδιοκτησιακού λογισμικού να μεταφράσει). Συνεπώς, το κάθε παιδί μπορεί να μάθει και να επικεντρωθεί στο αντικείμενο χωρίς να υπάρξει ποτέ οποιοσδήποτε γλωσσικός φραγμός. Το λογισμικό μπορεί ακόμη και να ενσωματώσει τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Δημοσίευσηαπό pc_magas » Σάβ Νοέμ 16, 2013 8:41 pm

Στο πρώτο μάλιστα πολλές φορές ενδεχομένως να άρουν τον περιορισμό οι εκπαιδευτικοί. Πχ. Ουκ ολίγες φορές να δίνουν Καθηγητές το Matlab.
Άβαταρ μέλους
pc_magas
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 08, 2013 8:21 pm
Τοποθεσία: Αχαρνές Αττική


Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ στην ΕκπαίδευσηΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron