OFSET: Γαλλική Οργάνωση για προώθηση ΕΛ/ΛΑΚ στην Εκπαίδευση

( πηγές και μορφές εφαρμογών ΕΛΛΑΚ , ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα )

Δημοσίευσηαπό newbie » Παρ Οκτ 11, 2013 11:27 am

Για όποιους δεν το γνώριζαν ήδη, υπάρχει αυτή η αξιόλογη προσπάθεια των Γάλλων για ενεργό προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ στα σχολεία και την εκπαίδευση:
URLOFSET


H Διακήρυξη της Οργάνωσης αυτής προσφέρει πολλή τροφή για σκέψη και γι αυτό την μετέφρασα και την αναρτώ εδώ:

Περίληψη

Η OFSET είναι μια Γαλλική Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) διεθνούς εμβέλειας, που υπάγεται στο Νόμο του 1901. Ιδρύθηκε για να δώσει μια απάντηση στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσονταν το ελεύθερο εκπαιδευτικό λογισμικό στα πλαίσια του έργου GNU. Θα προωθήσει και θα στηρίξει όλες τις δυνατές μορφές ανάπτυξης καθώς και τις τοπικοποιήσεις/ μεταφράσεις που απαιτούνται από το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η OFSET επιθυμεί να σταθεί πολύ κοντά στις φιλοσοφικές αξίες του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSF).


Η έννοια της ελευθερίας στη χρήση υπολογιστή (computing) βασίζεται στη διανομή λογισμικού με τον πλήρη προγραμματιστικό πηγαίο κώδικα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιείται, να τροποποιείται και να διανέμεται ελεύθερα, αλλά και να προστατεύεται, χάρη στις ειδικές άδειες τύπου copyleft.

Ένα ελεύθερο εκπαιδευτικό λογισμικό βασίζεται σε διάφορες αρχές:

Ελευθερία:


- Ελευθερία χρήσης του λογισμικού χωρίς περιορισμούς
- Ελευθερία αντιγραφής, πώλησης και διαμοιρασμού του ανάμεσα στους δασκάλους και τους μαθητές/ φοιτητές
- Ελευθερία κατανόησης του εσωτερικού του μηχανισμού λειτουργίας
- Ελευθερία τροποποίησης και αναδιανομής του. Εδώ, ο συγγραφέας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με την άδεια αναδιανομής που θα χρησιμοποιήσει.
Εμείς προτείνουμε τη χρήση μιας άδειας τύπου copy-left και, ειδικότερα, την Άδεια Γενικής Χρήσεως GNU GPL
- Ακαδημαϊκή ελευθερία: ελευθερία από οποιαδήποτε εμπορικά συμφέροντα στην εκπαίδευση. Πέραν του ότι το Ελεύθερο Λογισμικό δεν εγκλωβίζει τους μαθητές/ φοιτητές σε ιδιοταγή πρότυπα.Ισότητα:

- Ισότητα πρόσβασης στη γνώση που προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό στο χώρο της Εκπαίδευσης
- Ισότητα πρόσβασης στη γνώση που μεταφέρεται από το ελεύθερο λογισμικό, όπως π.χ., με την πρόσβαση στην υποδομή του Διαδικτύου, χάρη στο
Ελεύθερο Λογισμικό και τα Ανοικτά Πρότυπα


Αδελφοσύνη:

- Αδελφοσύνη ανάμεσα στους προγραμματιστές και τους χρήστες, χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Ένας προγραμματιστής δεν έχει κανένα συμφέρον να αποκρύπτει πληροφορίες. Αντιθέτως, όσο περισσότερες πληροφορίες παρέχει, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα πολυάριθμων συνεισφορών από τους χρήστες. Οι χρήστες μπορούν, επίσης, να προσαρμόζουν το λογισμικό στις ανάγκες τους. Αν δεν έχουν τις κατάλληλες ικανότητες για να το πράξουν, μπορούν πάντως να εισηγηθούν διάφορες προσθήκες και βελτιώσεις προς τους δημιουργούς, είτε ακόμη και να γίνουν μέλη της OFSET, αναλαμβάνοντας έναν ενεργό ρόλο ως Μέλη της οργάνωσης. Οι παρατηρήσεις των χρηστών λαμβάνονται πάντοτε υπ' όψη από τους δημιουργούς.

Πράγματι, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους δημιουργούς και τους χρήστες ελεύθερου λογισμικού. Ένας χρήστης μπορεί εύκολα να συμμετάσχει στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής, δημιουργώντας πηγαίο κώδικα, κάνοντας μεταφράσεις, γράφοντας τεκμηρίωση, προσφέροντας συνεισφορές γραφιστικών, κλπ.


- Αδελφοσύνη μεταξύ των προγραμματιστών, ειδικά με δύο τρόπους:

Κατ' αρχήν, επιτρέποντας τον διαμοιρασμό και τη συνεργασία μεταξύ των δημιουργών διαφορετικών έργων, χάρη στην ανοικτή φύση του πηγαίου κώδικα.

Δεύτερον, μέσω της στενής συνεργασίας ανάμεσα στους δημιουργούς, για να χτίσουν εκτεταμένα projects: για παράδειγμα, το έργο Gnome, όπου εργάζονται σχεδόν 300 προγραμματιστές, με κοινό στόχο την υλοποίηση ενός ελεύθερου GUI.

Αυτές οι αρχές αποτελούν την πραγματική δύναμη του ελεύθερου λογισμικού, χάρη στη copyleft Γενική Άδεια Δημόσιας χρήσης GNU GPL. Σε λιγότερο από 15 χρόνια και με ελάχιστα οικονομικά μέσα, παρήγαγε ένα πλήρως ελεύθερο λειτουργικό σύστημα – το GNU/Linux – ξεπερνώντας πολλά άλλα εναλλακτικά. Στον κόσμο της Επιστήμης των υπολογιστών, 15 χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψη ότι το όλο έργο ξεκίνησε από το μηδέν και, τώρα, προσφέρει ένα ολόκληρο σύστημα. Σε τελευταία ανάλυση, 15 χρόνια δεν είναι και τόσο πολύ, αν αναλογισθούμε την ελευθερία που τώρα απολαμβάνουμε. Ο κύριος σκοπός της OFSET είναι η προώθηση αυτής της ανερχόμενης ελευθερίας στο εκπαιδευτικό λογισμικό.

*Ελεύθερο Εκπαιδευτικό Λογισμικό*

Η ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού γίνεται, κατά κύριο λόγο, μέσω του Διαδικτύου, με εργαλεία όπως οι ταχυδρομικές λίστες (mailing-lists), το IRC και το CVS. Οι προγραμματιστές είναι πολύ συχνά εθελοντές, αλλά όλο και πιο συχνά, προκύπτουν και εταιρείες που αφιερώνουν χρόνο για την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού. Με όλη την τεράστια ενέργεια που επενδύεται για τη δημιουργία έργων σαν το Gnome και το KDE, είναι ρεαλιστικό να σκεφθούμε ότι, στο εγγύς μέλλον, το σύστημα GNU/Linux θα καταστεί ένας μείζων παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.

Για να προωθήσουμε την ανάδυση της φιλοσοφίας του ελεύθερου λογισμικού στα σχολεία, πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο ελεύθερο εκπαιδευτικό λογισμικό, που να προορίζεται αποκλειστικά για την διδασκαλία.

Το κάθε ελεύθερο λογισμικό διαθέτει, επιπλέον και την εξής ενδογενή προστιθέμενη αξία: τον πηγαίο κώδικα.
Η ελεύθερη πρόσβαση σε εργαλεία του υπολογιστή, επιτρέπει στους προχωρημένους μαθητές να πάνε παρακάτω και από μόνοι τους:

1. αποκτούν μια αίσθηση χειραφέτησης στη εξερεύνηση και τροποποίηση του λογισμικού
2. σχηματίζουν μια νοοτροπία για δράση μέσα από την ελεύθερη συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη λογισμικού.

Σήμερα, η εγκατάσταση ενός σταθμού εργασίας που να βασίζεται στο GNU/Linux μέσα σε ένα σχολείο, είναι ήδη μια πραγματικότητα.

Η εγκατάσταση των διάφορων διανομών γίνεται όλο και πιο εύκολη. Ακόμη και αν η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων απαιτεί μια ειδική γνώση ή εκπαίδευση, υπάρχουν ήδη πολλά σχολεία που έκαναν αυτό το βήμα. Σε κάθε περίπτωση, η συντήρηση αυτών των συστημάτων είναι πολύ εύκολη, χάρη στην απαράμιλλα σταθερή συμπεριφορά του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux.

Σίγουρα, δεν αρκεί από μόνο του ένα δικτυωμένο σύστημα σταθμών εργασίας σε GNU/Linux για ένα σχολείο. Υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθού στα σχολεία, σε περιβάλλον GNU/Linux και καλύπτουν διάφορους τομείς – με μεγαλύτερη έμφαση στις θετικές επιστήμες.
Τα σχολεία χρειάζονται εφαρμογές για τις συνηθισμένες τους ανάγκες, όπως λογισμικό με εφαρμογές γραφείου και επικοινωνίας, αλλά χρειάζονται, επίσης, και ειδικό εκπαιδευτικό λογισμικό, για την υποστήριξη της διδασκαλίας.

Τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν ήδη σε ιδιοταγή μορφή, ενώ δεν είναι πάντα διαθέσιμο κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα σε ένα ελεύθερο ισοδύναμο. ´Όταν υπάρχει, πρόκειται για κάτι πολύ εξειδικευμένο και πολύ συχνά δεν προσφέρεται μεταφρασμένο στη γλώσσα που ενδιαφέρει τον χρήστη. Ένα πρόβλημα με τις υπάρχουσες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο, είναι η έλλειψη ομοιογένειας σε ότι αφορά την γραφική διεπαφή για τον χρήστη. Αυτό είναι πραγματικά μια πρόκληση για τους διδάσκοντες και για τους μαθητές, καθώς θα πρέπει να μάθουν διάφορα παραδείγματα γραφικής διεπαφής, σχεδόν για την κάθε εφαρμογή!

Η OFSET θα είναι πολύ προσεκτική σε ότι αφορά αυτό το θέμα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (κατευθυντήριες οδηγίες του FSF) και τα υπόλοιπα πρότυπα HCI1.

Η OFSET θα εστιάσει επίσης την προσοχή της στις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ στην ΕκπαίδευσηΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron