Πολωνικό Λύκειο: PC με Linux 'γρηγορότερα & φθηνότερα'

( πηγές και μορφές εφαρμογών ΕΛΛΑΚ , ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα )

Δημοσίευσηαπό newbie » Σάβ Ιαν 04, 2014 8:31 pm

Διάβαζα σήμερα στο γνωστό JoinUp την παρακάτω είδηση για ένα Πολωνικό Λύκειο και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί με κάποιες σκέψεις που μου προκάλεσε (βλέπε στο τέλος του άρθρου):

Πηγη: URLΠαρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα JoinUp

Πολωνικό Λύκειο: Οι υπολογιστές με Linux 'γρηγορότεροι και φθηνότεροι'

Το Λύκειο Zolnierzy Sybiru στην Πολωνική πόλη Lubawka λέει ότι η αλλαγή των σχολικών τους υπολογιστών σε Linux τους έκανε γρηγορότερους, ενώ τους γλύτωσε και λεφτά που διαφορετικά θα ξοδεύονταν σε άδειες χρήσης ιδιοταγούς λογισμικού, αναφέρει το FWIOO, το ίδρυμα για Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό. Το σχολείο μετέτρεψε 11 από τους υπολογιστές τους, τρέχοντας το Ubuntu Linux, και τους οποίους μοιράζονται 55 μαθητές. Η αλλαγή αυτή ήταν μια πρωτοβουλία ενός από τους καθηγητές του σχολείου.

Οι 11 υπολογιστές είχαν αγορασθεί το 2005, χρησιμοποιώντας χρήματα που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας. Τα PC έτρεχαν ένα ιδιοταγές λειτουργικό σύστημα δέκα ετών παλιό. Τον Σεπτέμβριο, άλλαξαν τα PC σε Ubuntu Linux. Το Υπουργείο Παιδείας δεν υπεισήλθε στα σχέδια της μετάβασης αυτής, λέει το FWIOO.

Τον Σεπτέμβριο, η ΜΚΟ δημοσίευσε μια σύντομη αναφορά στην ιστοσελίδα τους, δίνοντας μια περίληψη για την αλλαγή του σχολείου σε Ubuntu Linux. Όχι απλώς η συλλογή λογισμικού εφαρμογών είναι ελεύθερη, αλλά δεν χρειάζεται ούτε καν αντι-ιικά προγράμματα. Τα συστήματα και οι εφαρμογές είναι επίσης εύκολα στη ρύθμιση και την παραμετροποίησή τους.

Ο καθηγητής επέλεξε να κάνει τους μαθητές να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε μια λύση ελεύθερου νέφους (cloud) που προσφέρει η Canonical, η εταιρεία πίσω από το Ubuntu Linux.

"Χρησιμοποιώντας Ubuntu, αυτοί οι υπολογιστές τρέχουν γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα", σημειώνει το FWIOO. "Αυτό έχει εξαιρετικά μεγάλη αξία."

Χωρίς έλεγχο σκέψης (No thought control)

Από την ίδρυσή του το 2007, το FWIOO is απευθύνεται σε σχολεία και σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, προωθώντας το Linux και το Ελεύθερο Λογισμικό. Ένα από τα μακρόπνοα σχέδια του Ιδρύματος, το SWOI, στοχεύει στην παραγωγή ενός ολόκληρου αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες
Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT) που θα βασίζεται αποκλειστικά σε Ελεύθερο Λογισμικό
, μαζί με μια ειδικά φτιαγμένη εικόνα GNU/Linux. Τα προϊόντα του Έργου που θα κυκλοφορούν με 'ελεύθερη άδεια' και προβλέπεται να είναι διαθέσιμα γύρω στα μισά του 2014.

Περισσότερες πληροφορίες:
URLΗ χρήση Ubuntu Linux στο Λύκειο Zolnierzy Sybiru (στα Πολωνικά)
URLSWOI project


ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Θεωρώ πραγματικά άξια επαίνου την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πολωνός καθηγητής Λυκείου 1) να προτείνει, 2) να εξηγήσει, 3) να πείσει τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και 4) να υλοποιήσει την αλλαγή των σχολικών PC σε GNU/Linux. Το άρθρο ξεκαθαρίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ αναμείχθηκε καθόλου στην υπόθεση αυτή. Συνεπώς, αρκεί απλώς ένας (1!) άνθρωπος με μεράκι και ενθουσιασμό για τη δουλειά του, με κάποιες γνώσεις και πάνω από όλα με γνήσια επιθυμία να κάνει "κάτι καλό" για το σχολείο του, άσχετα με οποιουσδήποτε γραφειοκρατικούς περιορισμούς και ιεραρχίες!

Αυτό δείχνει ότι μπορούν και οι δικοί μας εκπαιδευτικοί, να κάνουν πολύ αξιόλογα πράγματα, ο καθένας στο δικό του σχολείο, χωρίς τις κλασικές μεμψιμοιρίες "εδώ δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει τίποτε" κλπ κλπ.

Σε περίπτωση που νοιώθετε ότι δεν έχετε επαρκείς γνώσεις ή δυνάμεις, αρκεί να ζητήσετε βοήθεια και όλοι μας στον GreekLUG (τον Σύλλογό μας) θα είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε εθελοντικά σε ότι χρειαστεί!
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ στην ΕκπαίδευσηΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron