Εγκατάσταση dual boot windows XP και Ubuntu 10.04

Οδηγοί - How to - Tutorials

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » Κυρ Ιούλ 04, 2010 10:17 am

Έστω ότι έχουμε εγκατεστημένα τα windows XP και θέλουμε να δοκιμάσουμε το Ubuntu 10.04. Ενας τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι να εγκαταστήσουμε το Ubuntu μέσα από windows με το WUBI. Αυτό όμως ΔΕΝ συνίσταται. Καλύτερα να γίνει εγκατάσταση του Ubuntu σε ξεχωριστό δίσκο. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Είναι 2 εργασίες που πρέπει να κάνετε. Η 1η είναι να χωρίσετε τον δίσκο στα κατάλληλα partitions. Η 2η είναι η εγκατάσταση του συστήματος.

Ξεκινώντας με το livecd που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ, πατήστε το F2 και αλλάξτε την γλώσσα στα Ελληνικά. Στη συνέχεια πατήστε Enter αφού έχετε επιλέξει το Δοκιμή του Ubuntu.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ PARTITIONS1. Αφού ανοίξει η οθόνη, μετακινηθείτε στο System>System Administration>Gparted

2. Θα ανοίξει το Gparted. Στην οθόνη αυτή θα δείτε τον δίσκο που έχετε εγκατεστημένα τα windows. Επιλέξτε τον δίσκο και με δεξί πλήκτρο επιλέξτε Resize/move. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, μετακινήστε-μικρύνετε τον δίσκο με το βελάκι (ή με τα νούμερα) όπως δείχνει η εικόνα.3. Στον δίσκο που λέει unallocated, πατήστε δεξί πλήκτρο και επιλέξτε New. Το partition αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε σαν swap. Επιλέξτε σαν File System το linux-swap. Μικρύνετε το μέγεθος σε 2GB αν έχετε φυσική μνήμη 1GB (όπως το παράδειγμα). Αν έχετε φυσική μνήμη 4GB, τα 3-4GB είναι υπεραρκετά. Η λογική λέει η swap να είναι διπλάσια της φυσικής μνήμης.Πατήστε το Add.4. Ομοίως στον unallocated, πατήστε δεξί πλήκτρο και επιλέξτε New. Το partition αυτό θα χρησιμοποιηθεί σαν root (/). Μικρύνετε το μέγεθος σε περίπου 10GB. Το μέγεθος αυτό είναι υπεραρκετό για όλα τα συστήματα. Επιλέξτε σαν File system το ext4 και πατήστε Add.5. Τέλος το partition που μένει, θα χρησιμοποιηθεί σαν /home. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μην χρειαζόμαστε backup των αρχείων μας όταν κάνουμε μια αναβάθμιση ή αν συμβεί κάποιο ατύχημα και χρειαστεί να κάνουμε εκ νέου εγκατάσταση. Ομοίως επιλέξτε σαν File system το ext4 και πατήστε Add.6. Τελειώνετε πατώντας το Apply all operations.το σύστημα θα σας προειδοποιήσει ότι θα χάσετε τα δεδομένα από τον δίσκο σας. Πατήσετε το Apply.και περιμένετε.Με το πέρας, πατήστε Close.7. Ο δίσκος σας θα μοιάζει σαν της εικόνας.ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ UBUNTU1. Στην αρχική οθόνη, πατήστε Εγκατάσταση Ubuntu 10.04 LTS.2. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, ρωτάει σε ποιά γλώσσα θέλετε να εγκαταστήσετε το σύστημά σας. Πατήστε Ελληνικά (είναι ήδη επιλεγμένα) και πατήστε Μπροστά.3. Στην επόμενη οθόνη θα σας ζητήσει την ζώνη ώρας που βρίσκεστε. Έχει επιλεγεί η Ελλάδα. Πατήστε Μπροστά.4. Στην οθόνη αυτή θα σας ζητηθεί η διάταξη πληκτρολογίου. Ενεργοποιήστε το Επιλέξτε μόνοι σας και επιλέξτε το Ελλάδα-Extended. Πατήστε Μπροστά.5. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δηλώσετε που θέλετε να γίνει εγκατάσταση. Επιλέξτε το Ορίστε τα διαμερίσματα χειροκίνητα (για προχωρημένους). Πατήστε μπροστά.και θα σας εμφανιστεί η οθόνη με τα partitions που φτιάξατε πριν.6. Επιλέξτε το 1ο partition που ορίσατε σαν root. Οι επιλογές που πρέπει να ορίσετε είναι:

Χρήση ως: σύστημα αρχείων ext4 με journal
Διαμόρφωση: ΝΑΙ
Σημείο επαφής: /
7. Το 2ο partition που ορίσατε σαν /home πρέπει να έχει τις επιλογές:

Χρήση ως: σύστημα αρχείων ext4 με journal
Διαμόρφωση: ΝΑΙ
Σημείο επαφής: /home
ο δίσκος σας πρέπει να μοιάζει με την παρακάτω εικόνα. Πατήστε το Μπροστά.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Εναλλακτικά, αν ο δίσκος σας είχε 150-200GB σαν /home, καλό θα ήταν να τον σπάσετε σε 2 κομμάτια, το /home και το /backup (με την παραπάνω διαδικασία του Gparted, θα χρειαστεί όμως να ορίστε /home και το /backup partition σαν Extended). Για να γίνεται mount το /backup, θα πρέπει να ορίσετε

Σημείο επαφής: /media/backup

όπως στην εικόνα:


8. Στο σημείο αυτό θα ορίσετε Username και password. Αφού τα γράψετε, πατήστε μπροστά.9. Αφού κάνουμε dual boot, θα εμφανιστεί η οθόνη που θα μας ζητάει να περάσει το προφίλ μας από τα windows και στο Ubuntu (επιφάνεια εργασίας, ρυθμίσεις κλπ). Πατήστε Μπροστά.10. Στο σημείο αυτό μας δείχνει μια σύνοψη του τι έχουμε επιλέξει. Αφού τελειώσαμε, πατάμε Εγκατάσταση.11. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

12. Αφού τελειώσει, κάντε μια επανεκκίνηση.Και τελειώσατε. Ακολουθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε στο σύστημά σας.
Γνώσεις ⇛ Linux: Την παλεύω ┃ Κτηνιατρικές: Δεν την παλεύω ┃ Αγγλικά: Σκράπας
Προσωπικό blog
Petcouple ζευγάρωσε το ζωάκι σου
Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
Απλός Συντονιστής
Απλός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 816
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2009 11:50 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » Κυρ Ιούλ 04, 2010 10:30 am

1. Πηγές λογισμικού (Σύστημα>Διαχείριση συστήματος>Πηγές λογισμικού)

Στην καρτέλα άλλο λογισμικό, επιλέξτε τις 2 πηγές:


Στην καρτέλα ενημερώσεις, επιλέξτε όπως της φωτογραφίας:


πατήστε Κλείσιμο. Θα σας ζητήσει επαναφόρτωση την οποία και επιλέγετε.

2. Διαχείριση Ενημερώσεων (Σύστημα>Διαχείριση συστήματος>Διαχείριση ενημερώσεων)
Θα σας ανοίξει αυτόματα το παράθυρο που θα λέει ότι υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις. Πατήστε το εγκατάσταση ενημερώσεων και περιμένετε.3. Εγκατάσταση codecs για να παίζουν βίντεο και ήχος.

Εγκαθιστάτε την medibuntu πηγή λογισμικού (μην ξεχνάτε να επισκευθείτε και να ενεργοποιήσετε την πηγή, όπως παραπάνω)

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list && sudo apt-get -q update && sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get -q update


Εγκατάσταση των restricted extras

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras kubuntu-restricted-extras xubuntu-restricted-extras


4. Μετακίνηση των κουμπιών Μεγιστοποίηση, Ελαχιστοποίηση, Κλείσιμο στα δεξιά.
Πολοί έχουν συνηθήσει τα κουμπιά στα δεξιά. Θεωρώ ότι υπάρχει λόγος (βλέπε εδώ) που τα μετακίνησαν εκεί. Θα το κάνουν για να συνηθίσουμε από αυτήν την έκδοση, ώστε να προσθέσουν νεες λειτουργίες στην επόμενη έκδοση.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον οδηγό του vagrale13.

Μπορείτε απλά να δώσετε μια εντολή στο τερματικό:
Κώδικας: Επιλογή όλων
gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string "menu:minimize,maximize,close"


Τέλος θεωρώ το πιο σωστό, να τα αφήσουμε ως έχουν και να αλλάξουμε το θέμα όπως βλέπετε στην παρακάτω οθόνη:

Γνώσεις ⇛ Linux: Την παλεύω ┃ Κτηνιατρικές: Δεν την παλεύω ┃ Αγγλικά: Σκράπας
Προσωπικό blog
Petcouple ζευγάρωσε το ζωάκι σου
Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
Απλός Συντονιστής
Απλός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 816
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2009 11:50 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη


Επιστροφή στο Οδηγοί ΧρήσηςΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron