Σελίδα 1 από 1

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 15, 2010 11:44 am
από bibakos
Chrome OS

Επιτέλους, η Google αποφάσισε να αποκαλύψει και επίσημα πια το Chrome OS ως ένα προϊόν με «εμπορικό μέλλον», αναρτώντας αναλυτικές πληροφορίες για αυτό στο web και καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να αναλάβει ρόλο beta tester.

Εικόνα

Το ChromeOS «γεννήθηκε» ως ιδέα στην Google μετά την κυκλοφορία και επιτυχία του Google Chrome, του browser που έδειξε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας «ταχύτητα» για τον απλό χρήστη. Μέσω του Chrome browser η Google συνειδητοποίησε πως ο τυπικός χρήστης όχι μόνο χρησιμοποιεί πια τον υπολογιστή του κυρίως «για να μπαίνει στο Internet» -επισκεπτόμενος sites, κάνοντας chat με φίλους, ανταλλάσσοντας emails και status updates, βλέποντας video κ.λπ.- αλλά… δεν χρειάζεται και πολλά περισσότερα από αυτά! Και έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό που θα έκανε ειδικά αυτά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υιοθετώντας απόλυτα τη νοοτροπία «απλό και γρήγορο» του Chrome Browser και, παράλληλα, διορθώνοντας κάποια προβλήματα των «κλασσικών» λειτουργικών συστημάτων.

Λειτουργικό με… στόχο
Όπως είπαμε, λοιπόν, το Chrome OS είναι ένα… συνειδητοποιημένο λειτουργικό σύστημα: δεν θέλει να αντικαταστήσει τα Windows, το Mac OS X ή μια από τις «γεύσεις» του Linux. Δεν είναι καν αυτό που θα λέγαμε ένα «πλήρες» λειτουργικό σύστημα, αφού δεν παρέχει εγγενώς υποστήριξη εκτέλεσης «τοπικών εφαρμογών», δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline δίχως συμβιβασμούς αλλά και... δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλους τους υπολογιστές! Τουλάχιστον, όχι «στην κανονική του έκδοση».

Το Chrome OS έχει διαχωριστεί σε δυο ανεξάρτητες μα συσχετιζόμενες «οντότητες»: το ίδιο το «επίσημο» Chrome OS, που θα κυκλοφορήσει μόνο μέσω κάποιων notebooks που θα δημιουργήσουν εταιρείες που συνεργάζονται με την Google (η λίστα συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως Acer, Asus, HP, Samsung, Dell κ.ά.) και το «ανοιχτό» Chromium OS που, όντας Open Source, θα μπορεί να «κατέβει» και «εγκατασταθεί» σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή – αρκεί ανεξάρτητοι developers, πέρα από την ίδια τη Google, να φροντίσουν για τα όποια θέματα συμβατότητας. Η ίδια η Google εστιάζει την προσοχή της στο «επίσημο» Chrome OS και σε πολύ συγκεκριμένες διαρρυθμίσεις hardware: αρχικά, σε small factor Notebooks, μικρά, ελαφριά, σχεδόν… υποχρεωτικά με γρήγορο δίσκο SSD αντί για «κλασσικό» σκληρό δίσκο (λόγω αυξημένων επιδόσεων-αξιοπιστίας). Επιπλέον, όμως, ένα τμήμα του λειτουργικού θα βρίσκεται σε hardware μορφή, σε ένα τσιπάκι μνήμης, βοηθώντας στη γρήγορη φόρτωση του (η Google στοχεύει σε χρόνους κάτω των 7 δευτερολέπτων από το «άνοιγμα» του υπολογιστή μέχρι τη στιγμή που έχει φορτωθεί πλήρως το desktop του), κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στους υπολογιστές που σχεδιάζονται ειδικά για το Chrome OS. Πρόσθετη διαφορά, πως το Chrome OS θα γίνεται update αυτόματα ενώ το Chromium OS θα απαιτεί περισσότερη συντήρηση από πλευράς του χρήστη, αφού θα πρέπει να κατεβάζει και εγκαθιστά «χειροκίνητα» τα updates του.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 19, 2010 12:25 am
από mixasgr
Νομίζω ο Stallman τα λέει πολύ καλά εδώ...-> ο Stallman προειδοποιεί: το ChromeOS οδηγεί σε απώλεια ελέγχου των δεδομένων σας,
αξίζει να το διαβάσετε. Thumbup

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 24, 2010 10:35 pm
από geraki
Για το Chrome OS μάλλον τα λέει καλά, αλλά ίσως όχι και για το Chromium.

Από την στιγμή που είναι ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και οποιοσδήποτε μπορεί να το πειράξει, θα είναι αρκετά απλό να το τροποποιήσει έτσι ώστε τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε ένα δικό του server αντί στης Google. Το δύσκολο θα είναι να φτιάξει τις αντίστοιχες server-side εφαρμογές.