«Παγώνουν» τα τιμολόγια τη ΔΕΗ το 2010

Για να γνωριστούμε..., να σχολιάσουμε, να συζητήσουμε

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » Πέμ Ιουν 10, 2010 5:43 pm

Καμία αύξηση στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. δεν θα γίνει το 2010, ενώ παράλληλα, θεσπίζεται Κοινωνικό Τιμολόγιο, με μειωμένες χρεώσεις, που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. θα παραμείνουν «παγωμένα» καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η μοναδική αύξηση που θα ισχύσει φέτος, αφορά στην αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), η οποία, όμως, δεν θα ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ο θεσμός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) προβλέπει έκπτωση ύψους 10% επί του αντίστοιχου ισχύοντος τιμολογίου, για κατανάλωση από 0 έως 800 κιλοβατώρες (kWh) και έκπτωση ύψους 20% για τις ειδικές ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ.).

Ειδικότερα, στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υπάγονται όσοι καταναλωτές πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) κατανάλωση κάτω από 1000 kWh ανά τετράμηνο (το μέρος της κατανάλωσης που ωφελείται από την έκπτωση είναι από 0-800 kWh).
β) κατανάλωση για πρώτη κατοικία.
γ) εισόδημα κάτω του αφορολογήτου ορίου.

Τα παραπάνω ορίζει το σχέδιο υπουργικής απόφασης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο.

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κ.Ο.Τ. θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Δ.Ε.Η. ή στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπληρώνοντας ειδικά σχεδιασμένο έντυπο, το οποίο θα διατίθεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Αναπροσαρμογή ειδικού τέλους ΑΠΕ

Μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), το Υ.Π.Ε.Κ.Α. αποφάσισε την αναπροσαρμογή του Ειδικού τέλους Α.Π.Ε. σε 5,57 ευρώ ανά 1000 kWh, για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών.

«Όπως προβλέπεται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς δεν είναι επαρκείς για την κάλυψη των τιμολογίων για την πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από μονάδες Α.Π.Ε., εφαρμόζεται το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε.», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην ηλεκτρική αγορά κατά το 2009, καθώς και αυτές που προβλέπονται για ολόκληρο το 2010, όπως για παράδειγμα η κατά πολύ αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, που δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις νομοθετικά καθορισμένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Α.Π.Ε.», καταλήγει το Υ.Π.Ε.Κ.Α.

ΠΗΓΗ:
Τα ΝΕΑ
Γνώσεις ⇛ Linux: Την παλεύω ┃ Κτηνιατρικές: Δεν την παλεύω ┃ Αγγλικά: Σκράπας
Προσωπικό blog
Petcouple ζευγάρωσε το ζωάκι σου
Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
Απλός Συντονιστής
Απλός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 816
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2009 11:50 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Επιστροφή στο ΚοινωνικάΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron