Περι Μπασκετ

Για να γνωριστούμε..., να σχολιάσουμε, να συζητήσουμε

Δημοσίευσηαπό bibakos » Τετ Ιούλ 07, 2010 8:23 am

Το μπάσκετ αλλάζει...

Εικόνα

Έχει περάσει στα ψιλά, ίσως επειδή κάποιοι θεωρούν πως πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα,
ίσως πάλι επειδή δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τη σημασία πριν η θεωρία γίνει πράξη.
Κι όμως, οι μικροαλλαγές στους κανονισμούς που θα ισχύουν σε όλες τις διοργανώσεις μπάσκετ
από την 1η Οκτωβρίου έχουν σημαντικές-και μάλλον ευεργετικές-συνέπειες-για το άθλημα.


Πρώτη και καλύτερη, η «μεταφορά» της γραμμής του τριπόντου από τα 6,25μ. στα 6,75μ.
Μην υποτιμήσει κανείς τη διαφορά των πενήντα πόντων.
Όσοι παίζουν περιστασιακά μπάσκετ ίσως να μην αντιλαμβάνονταν καν τη διαφορά αν αύριο κιόλας τους έβαζαν-χωρίς προειδοποίηση-σε ένα γήπεδο με τη νέα γραμμογράφηση.
Για ρωτήστε όμως όσους ασχολούνται καθημερινά με το άθλημα και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες...
Αυτούς που καθημερινά στις προπονήσεις σουτάρουν δεκάδες ή εκατοντάδες τρίποντα και που από την αρχή του μπασκετικού τους βίου έχουν συμπληρώσει χιλιάδες σουτ και ώρες προπόνησης σε σουτ από αυτή την απόσταση, προκειμένου να αποκτήσουν μία «μηχανική» αίσθηση του τριπόντου...
Ένας ικανός σουτέρ ελευθέρων βολών μπορεί να έχει αισθητά χαμηλότερα ποσοστά, αν χρειαστεί να μετακινηθεί έστω και λίγα εκατοστά από το σημείο που στέκεται για να εκτελέσει.
Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει όταν η διαφορά είναι στους 50 πόντους.

Για να μη δούμε λοιπόν (κάτι που αναπόφευκτα θα γίνει) αρκετά air-ball τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου «μέτρου», όσοι ζουν και... πεθαίνουν με το τρίποντο θα πρέπει να εξοικειωθούν ταχέως με τα νέα δεδομένα.
Κι όσο παλαιότερος είναι κάποιος στο... κουρμπέτι, τόση περισσότερη προπόνηση θα χρειαστεί για να «αποβάλει» από τον οργανισμό του όσα γνώριζε μέχρι σήμερα και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Πέρα όμως από τις δυσκολίες, η αλλαγή αυτή θα φέρει και κέρδη στους γνήσιους σουτέρ,
αφού πλέον η παρουσία τους γίνεται πιο αναγκαία καθώς θα υποχρεώνουν τους αντιπάλους
να τους κυνηγούν ακόμη πιο μακριά από το καλάθι και θα δημιουργούνται μεγαλύτεροι χώροι
για τους συμπαίκτες τους.

Αρκετά σημαντική αλλαγή είναι και αυτή που αφορά στη μετατροπή του σχήματος της ρακέτας από τραπεζοειδές σε ορθογώνιο. Η διαφορά δεν είναι αισθητική ή απλώς γεωμετρική, αλλά ουσιαστική, αφού τα-έστω και λίγα-εκατοστά κατά τα οποία «μεγαλώνει» η ρακέτα, αλλά και η μικρή μετακίνηση της ζώνης του τριπόντου (στα 6,75μ.) θα δημιουργήσουν περισσότερους χώρους και θα «αδυνατίσουν», τουλάχιστον θεωρητικά, την αποτελεσματικότητα της άμυνας ζώνης.

Επιπλέον, η καθιέρωση του ημικυκλίου της ρακέτας μέσα στο οποίο οποιαδήποτε επαφή
δεν θα σφυρίζεται επιθετικό φάουλ (ακόμη και αν ο αμυνόμενος έχει «στηθεί»), στα πρότυπα του ΝΒΑ δηλαδή,
θα κάνει πιο δυναμικό το παιχνίδι και θα δώσει ένα πλεονέκτημα στους επιτιθέμενους.
Έτσι θα γίνει πιο εύκολη η ζωή ενός σέντερ σαν τον Σχορτσανίτη ή τον Πέκοβιτς,
ενώ αρκετοί... ευερέθιστοι ψηλοί που προσπαθούν να εκμαιεύσουν το επιθετικό φάουλ
θα μείνουν πρακτικά «άοπλοι».

Και τέλος, σημαντικές αλλαγές επιφέρει και η τροποποίηση της ρύθμισης των 24 δευτερολέπτων. Αν η αντίπαλη ομάδα δεν έχει συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ και η επαναφορά γίνεται από την επίθεση, τότε
α) εφόσον ο χρόνος έχει σταματήσει σε 14 και άνω δευτερόλεπτα επίθεσης, κατά την επαναφορά το χρονόμετρο δεν επανέρχεται στα 24’’, αλλά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, ή
β) εφόσον ο χρόνος έχει σταματήσει σε 13 και κάτω δευτερόλεπτα επίθεσης, κατά την επαναφορά το χρονόμετρο ρυθμίζεται αυτομάτως στα 14 δευτερόλεπτα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ομάδα που-όπως λέμε-έχει να δώσει φάουλ στον αντίπαλο προτού να τον στείλει στις βολές, μπορεί να μειώσει το χρόνο της επίθεσης των αντιπάλων και επιβραβεύεται για μία καλή άμυνα,
αν π.χ. τελικά γίνει ένα φάουλ στα 3 ή 4’’ πριν λήξει η επίθεση.

Συνοψίζοντας, οι τροποποιήσεις των κανονισμών μπορούμε να πούμε πως καθιστούν πιο δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα και πιο πολύτιμη τη δουλειά των καλών μακρινών σουτέρ, χωρίς να αυξάνει το μέγεθος του αγωνιστικού χώρου μεγαλώνει τους χώρους για να κινηθούν οι παίκτες, επιτρέπει το physical game μέσα στη ρακέτα και ταυτόχρονα περιορίζει το «θέατρο», ενώ κάνει πιο γρήγορο το ρυθμό, ελαττώνει το παιχνίδι με το ρολόι και πριμοδοτεί μία καλή άμυνα, έστω κι αν ατύχησε να καταλήξει σε φάουλ.

Όλα αυτά όμως είναι θεωρία.
Από την 1η Οκτωβρίου θα δούμε τι αλλαγές θα φέρουν τα νέα «μέτρα»
σε πρακτικό επίπεδο στο χώρο του μπάσκετ.

Παρακάτω παρατίθενται οι αλλαγές που θα ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου (βλ. στη φωτό τις διαφορές):

Άρθρο 2.2.3 Γραμμή Ελευθέρων βολών και Περιοχή 3 Δευτερολέπτων

Η περιοχή των 3 δευτερολέπτων θα είναι οι ορθογώνιες περιοχές που είναι σημειωμένες στο παρκέ. Σημείωση: Η περιοχή των 3 δευτερολέπτων θα είναι πλέον ορθογώνια (όχι πια τραπεζοειδής).

Άρθρο 2.2.4 Γραμμή Τριών Πόντων

Η απόσταση της γραμμής των τριών πόντων θα είναι 6,75μ (και όχι όπως τώρα 6,25μ)

Άρθρο 2.2.6 Πλάγιες γραμμές επαναφοράς

Οι δύο (2) μικρές γραμμές θα πρέπει να σημειωθούν εκτός γηπέδου, στην απέναντι πλευρά από τη γραμματεία και τους πάγκους των ομάδων, με την εξωτερική πλευρά σε απόσταση 8,325μ από την εσωτερική άκρη των τελικών γραμμών, με άλλα λόγια στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή της γραμμής τριών πόντων.

Κατά τη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών του αγώνα και της παράτασης, μετά από τάιμ άουτ που χρεώνεται στην ομάδα που έχει κατοχή της μπάλας στην άμυνά της, η επακόλουθη επαναφορά θα γίνεται από την πλευρά απέναντι από τη γραμματεία, από την “πλάγια γραμμή επαναφοράς” και όχι από την προέκταση της γραμμής του κέντρου όπως τώρα.

Άρθρο 2.2.7 Ημικύκλια όπου δε χρεώνεται το επιθετικό φάουλ

Τα ημικύκλια όπου δε χρεώνεται το επιθετικό φάουλ θα σημειώνονται στο παρκέ, κάτω από τα καλάθια. Η απόσταση από την εσωτερική άκρη των ημικυκλίων θα είναι 1,25μ από το κέντρο του καλαθιού (πάνω στο έδαφος).

Επιθετικό φάουλ δε θα σφυρίζεται ποτέ αν η επαφή του επιθετικού παίκτη γίνεται με τον αμυντικό που βρίσκεται μέσα σε αυτό το ημικύκλιο.

Άρθρο 29 Εικοσιτέσσερα δευτερόλεπτα

Εάν η επαναφορά γίνεται από την άμυνα, εάν απαιτείται από τους σχετικούς κανονισμούς, το 24άρι ρολόι θα επανατοποθετείται στα 24 δευτερόλεπτα.

Εάν η επαναφορά γίνεται στην επίθεση, εάν απαιτείται από τους σχετικούς κανονισμούς, το 24άρι ρολόι θα ρυθμίζεται ως εξής:

- Εάν 14 και άνω δευτερόλεπτα εμφανίζονται στο 24άρι τη στιγμή που σταμάτησε ο αγώνας, το 24άρι δε θα ξεκινάει από την αρχή και θα μένει ως έχει.
- Εάν 13 και κάτω δευτερόλεπτα εμφανίζονται στο 24άρι τη στιγμή που σταμάτησε ο αγώνας, το 24άρι θα ρυθμίζεται στα 14 δευτερόλεπτα.

Αρθρο απο : http://www.sport-fm.gr Χρήστο Ρομπόλη
ευτυχως που ξεχασα να μεγαλωσω κ
αν με γυρευεται ειμαι ακομα στην αλανα.....


Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Portege M800-107
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 Duo P8400│2.26 GHz │3 GB│TFT 13.3'│4500MHD│HD : 320 GB│1280x800 WXGA│
Άβαταρ μέλους
bibakos
teenTUX
teenTUX
 
Δημοσιεύσεις: 552
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 31, 2009 10:28 am

Επιστροφή στο ΚοινωνικάΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron