Ειδικό Υλικό Δικτύων - Μέσα Μετάδοσης

ρύθμιση-εγκατάσταση δικτύων & υπηρεσιών

Δημοσίευσηαπό boukouvalas » Σάβ Δεκ 26, 2009 1:22 am

Κάρτες

Οι κάρτες δικτύου (Network Interface Card - NIC) χρησιμοποιούνται για να συνδεθεί ο υπολογιστής με το μέσο διασύνδεσης του δικτύου. Οι κάρτες είναι από τα βασικότερα εξαρτήματα και τοποθετούνται σε κάποια υποδοχή (slot) της μητρικής πλακέτας κάθε υπολογιστή του δικτύου. Η καλωδιακή σύνδεση μεταξύ των υπολογιστών του δικτύου γίνεται μέσω καρτών. Οι κάρτες σε συνδυασμό με το λογισμικό και τα πρωτόκολλα του δικτύου, συντελούν στη σωστή και ομαλή διακίνηση των πληροφοριών μεταξύ των υπολογιστών. Οι κάρτες ενός δικτύου, δεν είναι απαραίτητο να είναι του ίδιου κατασκευαστή, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υποστηρίζουν το ίδιο πρωτόκολλο.

Εικόνα
Σύγχρονη κάρτα δικτύωσης σύνδεσης PCI


Καλώδια

Οι τύποι καλωδίων που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του δικτύου. Τα καλώδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα και την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων και πληροφοριών. Η επιλογή των καλωδίων γίνεται με γνώμονα τις παραμέτρους, εύρος ζώνης, ταχύτητα μετάδοσης και απόστασης μεταξύ των σταθμών του δικτύου.

Καλώδια συνεστραμμένου ή σύστροφου ζεύγους: Πρόκειται για τα χάλκινα σύρματα των τηλεφωνικών γραμμών. Αποτελούνται από δύο σύρματα συνεστραμμένα, το καθένα μέσα σε πλαστικό αγωγό και τα δύο μαζί σε ένα δεύτερο, για την αποφυγή επαγωγικών ρευμάτων. Ο λόγος της συστροφής είναι η προστασία τους, παρέχοντας έτσι αύξηση της αντοχής προς τους θορύβους. Χρησιμοποιούνται σε όλες τις τοπολογίες δικτύων. Τα καλώδια αυτά έχουν χαμηλό κόστος και επιτρέπουν στα σήματα να διανύσουν σχετικά μεγάλες αποστάσεις, αλλά δε προφυλάσσουν από παρεμβολές γιατί τα περισσότερα στερούνται θωράκισης. Θεωρούνται καλά καλώδια για τις συχνότητες φωνής (3400 Hz). Ο ρυθμός μετάδοσης στα καλώδια αυτά μπορεί να φτάσει τα 100Mbps για αποστάσεις 100 μέτρων.

Εικόνα
Σύστροφου ζεύγους τύπου UTP


Ομοαξονικά: Τα καλώδια αυτά είναι καλύτερα από τα καλώδια συνεστραμμένων ζευγών και έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ στα δίκτυα. Επίσης χρησιμοποιούνται και στην καλωδιακή τηλεόραση. Επιτρέπουν τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά λόγω θωράκισης, (η θωράκιση χρησιμοποιείται στα δίκτυα και σαν γείωση). Τα τελευταία χρόνια τα καλώδια αυτά αντικαθιστώνται από τα καλώδια οπτικών ινων.

Εικόνα
Ομοαξονικού τύπου καλώδιο


Οπτικές ίνες: Πρόκειται για καλώδια που περιέχουν οπτικούς αγωγούς συνήθως από χαλαζία ή πλαστικό. Στους αγωγούς αυτούς, τα δεδομένα μεταδίδονται με την μορφή διαμορφωμένων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε ορατό μήκος κύματος. Παρέχουν αξιοπιστία στη μετάδοση και η ταχύτητα μεταφοράς είναι πάρα πολύ μεγάλη (της τάξης Gbps). Οι οπτικές ίνες αποτελούν το καλύτερο μέσο μετάδοσης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου σημειώθηκε και μια σημαντική πτώση στην τιμή τους, η χρήση τους άρχισε να επισκιάζει όλα τα άλλα μέσα. Οι αγωγοί οπτικών ινών χρησιμοποιούνται σήμερα από όλες τις εταιρείες και οργανισμούς τηλεπικοινωνιών.

Εικόνα
Εσωτερική δομή οπτικής ίνας


Ασύρματες συνδέσεις

Πρόκειται για συνδέσεις που χρησιμοποιούνται όπου δεν μπορούν ή είναι δύσκολο να τοποθετηθούν καλώδια αλλά έχουν οπτική επαφή ή απευθείας ή μέσω τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται εδώ είναι οι πομποί, οι κεραίες, οι δορυφόροι και οι δέκτες μετάδοσης. Η μετάδοση γίνεται στη ζώνη μικροκυμάτων, υπέρυθρων ακτινών και σπάνια, ακτινών laser. Με τις τεχνικές αυτές μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές.

Εικόνα
Κάρτα ασύρματης δικτύωσης


Πηγές:
[1] Εφαρμογές Πληροφορικής Υπολογιστών: Α', Β' Γ' Ενιαίου Λυκείου, ΟΕΔΒ Αθήνα, Έκδοση Β' 1999
[2] http://de.wikipedia.org/wiki/Netzwerkkarte
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair
[4] http://fr.wikipedia.org/wiki/Cable_coaxial
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_fibre
Άβαταρ μέλους
boukouvalas
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 162
Εγγραφή: Τρί Μάιος 26, 2009 5:11 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό kotsoskorg » Κυρ Ιαν 10, 2010 1:41 am

Μπράβο φίλε, είσαι απο τους ανθρώπους που λατρεύουν την πρακτική τεχνογνωσία και κάτι τέτοιοι είναι λίγοι, δυστυχώς...
Αν βρείς ευκαιρία μάζεψε υλικό και βάλε κ ένα tut για θωρακισμένα δίκτυα (FTP UFTP και SFTP)
http://www.WebDeveloping.grhttp://kotsoskorg2.blogspot.com/
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναί ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ PC-BSD 7.1.1 σε Amilo Pi1536, PC-BSD 7.1 σε C2D 3.16, PC-BSD 7.1.1 σε Srvr Tyan 771+2*Xeon E5420 2.50Ghz
RAM 2GB, 4Gb, 8Gb │ X1400 mobility, Ati 3650, Ati 3650 │ HD Aud │ TFT 15.4" , TFT 19", TFT 19"
Άβαταρ μέλους
kotsoskorg
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 97
Εγγραφή: Τρί Ιουν 02, 2009 11:24 am
Τοποθεσία: Καβάλα

Δημοσίευσηαπό mysticalgroovy » Κυρ Ιαν 10, 2010 2:56 am

στο τεχνικο λυκειο τα κανουμε αυτα, τομεας πληροφορικης, βλ βιβλιο "Τεχνολογιες Δυκτιων" β/γ λυκειου.. εχει μπολικες τεχνικες πληροφοριες ;)

good article well done xD
Άβαταρ μέλους
mysticalgroovy
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 21, 2009 9:15 am
Τοποθεσία: Far northern Greece...


Επιστροφή στο Δικτύωση / ΔίκτυαΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron