Cisco router 877w - TUT#1 - Κεφ1 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ

ρύθμιση-εγκατάσταση δικτύων & υπηρεσιών

Δημοσίευσηαπό kotsoskorg » Παρ Οκτ 09, 2009 4:17 am

Το tutorial είναι για το forum: ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΛ/ΛΑΚ.
Μπορείτε να το ανεβάσετε όπου θέλετε (ελεύθερη μετάδοση της πληροφορίας) αρκεί να επισημαίνετε ότι η πρώτη δημοσίευση έγινε στον ΕΛ/ΛΑΚ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A.ΠΡΟΛΟΓΟΣ
----------

Πολλοί λένε ότι τα δυκτιακά προιόντα της Cisco είναι πραγματικά ένα μπερδεμένο κομμάτι στην ιστορία του networking. Η αλήθεια δεν απέχει και πολύ, με μόνη διαφορά ότι ο κανόνας ισχύει γι αυτούς που δεν γνωρίζουν, ή δεν είναι σχετικοί με το αντικείμενο. Μάλιστα η παραπληροφόρηση φτάνει μέχρι και τους ISPs, όπου και έχω ακούσει χίλιες μύριες κοτσάνες σχετικά με την δυσκολία στα συγκεκριμένα προιόντα. Ο μόνος παράγοντας που αλλάζει το δεδομένο σύστημα διαχείρισης των κοινών routers απο αυτόν των routers της Cisco είναι ότι στα μεν πρώτα μιλάμε για δίκτυο βασισμένο σε οικιακά υλικά και σε βασικές γνώσεις ενώ στα δεύτερα έχουμε πλέον να κάνουμε με τερματικά για επιχειρήσεις με αυξημένες δυνατότητες VPN και υπερπολλαπλάσιες επιλογές ασφαλείας. Επίσης θα έχετε ακούσει ότι τα routers της Cisco τα διαχειρίζονται μέσω κονσόλας τερματικού. Πολύ σωστά ακούσατε, αλλά μήν πανικοβάλλεστε διότι είναι πανεύκολα τα πράγματα. Μαζί, μέσα απο τα tutorials που θα ακολουθήσουν, θα μάθουμε τα πάντα για τις εντολές μέσω κονσόλας και telnet. Αυτά τα μαθήματα αφορούν κυρίως τον αρχάριο και είναι γραμμένα όλα σε απλή γλώσσα, επεξηγηματικά και καθαρά. Φυσικά μετά απο αυτά τα μαθήματα, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να χρησιμοποιείτε τα <<φτηνά>> router της αγοράς για το δίκτυο σας! Έτυχε να είμαι και ο ίδιος κάτοχος ενός τέτοιου router (Cisco 877 Wireless K9), και η ίδια ανάγκη που με έσπρωξε να διαβάσω ώστε να αποκτήσω την γνώση για να εκμεταλλευτώ στο έπακρον αυτό που αγόρασα, η ίδια ανάγκη μ έκανε να την μοιραστώ μαζί σας. Δεν τυγχάνω δηλαδή απόφοιτος καμιάς σχολής Cisco, γι αυτό και ότι δείτε είναι αποτέλεσμα εμπειρικό. Θεωρώ όμως ότι η πράξη είναι καλύτερη γιατί είναι το αποτέλεσμα της θεωρίας. Ουσιαστικά ότι μελέτησα απο την ξένη βιβλιογραφία, το μετέφρασα σε ένα τετράδιο(155 σελίδες) χωρίς περιττολογίες και σας το δίνω σε μέρη. Πάρτε λοιπόν καφέ, και πάμε!!

Καλως ορίσατε στο πρώτο tutorial εκμάθησης χειρισμού και ρυθμίσεως των Cisco Routers 800 Series. Το όνομα μου είναι Κώστας και μέσα απο το σύνολο των tutorials, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα απο τα πιό διαδεδομένα προιόντα της Cisco που κυκλοφορούν στην αγορά. Διάλεξα τα routers της σειράς 800, γιατί είναι μηχανήματα με προηγμένα συστήματα διαχείρισης, ικανά για μικρές και μέχρι μεσαίες επιχειρήσεις (εώς 150 host computers/clients), ικανοποιητικά αυξημένη ασφάλεια στα δίκτυα σας και φυσικά σε πολύ καλές τιμές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές τους ξεκινάνε απο 400 ευρώ και καταλήγουν στα 650 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο. Πάντως ότι τελικά και να επιλέξετε o τρόπος διαχείρισης είναι ο ίδιος.

Εικόνα


Κατανόηση Γραφής:

(enter) = το γνωστό σε όλους μας enter key
" " = θα εμπεριέχουν εντολές που εκτελούνται απο το τερματικό. Τα " " θα παραλείπονται.
< > = μέσα τους θα γράφουμε κάτι της δικής μας επιλογής (συνήθως κωδικούς ασφαλείας). Τα < > θα παραλείπονται.


Συντομογραφίες:
Κώδικας: Επιλογή όλων
IOS = (I)nternetworking (O)perating (S)ystem
CLI = (C)ommand (L)ine (I)nterpreter
VTY = (V)irtual (T)erminal (L)ine
ACL = (A)ccess (C)ontrol (L)ist
WAN = (W)ide (A)rea (N)etwork
DHCP= (D)ynamic (H)ost (C)onfiguration (P)rotocol
ISP = (I)nternet (S)ervice (P)rovider
DNS = (D)omain (N)ame (S)ystem
WINS= (W)indows (I)nternet (N)ame (S)erver
VPN = (V)irtual (P)rivate (N)etwork
TFTP= (T)rivial (F)ile (T)ranfer (P)rotocol
SMTP= (S)imple (M)ail (T)ransport (P)rotocol
SDM = (S)ecurity (D)evice (M)anager
SHA = (S)ecurity (H)ash (A)lgorithm
RIP = (R)outing (I)nformation (P)rotocol
PPTP= (P)oint to (P)oint (T)unneling (P)rotocol
OSFP= (O)pen (S)hortest (P)ath (F)irst
OSI = (O)pen (S)ystems (I)nterconnection
NOC = (N)etwork (O)perations (C)enter
PAP = (P)assword (A)uthentication (P)rotocol
PADI= (P)PPoE (A)ctive (D)iscovery (I)nitiation
NAT = (N)etwork (A)ddress (T)ranslation
NAS = (N)etwork (A)ccess (S)erver   - Κάπου αλλού μπορεί να το δούμε ώς "Network Attached System"
LAN = (L)ocal (A)rea (N)etwork
MSS = (M)aximum (S)egment (S)ize
MTU = (M)aximum (T)ransmission (U)nit
ISAKMP = (I)nternet (S)ecurity (A)ccociation (K)ey (M)anagement (P)rotocol
IDSL = (I)nternet DSL
ADSL = (A)symmetric DSL
DSL = (D)igital (S)ubscribe (L)ine
IGRP = (I)nterior (G)ateway (R)outing (P)rotocol
IKE Phase = (I)nternet (K)ey (E)xchange negotiation Phase
IDS = (I)ntrusion (D)etection (S)ystems
ICMP = (I)nternet (C)ontrol (M)essage (P)rotocol
LCP = (L)ink (C)ontrol (P)rotocol
IANA = (I)nternet (A)ssigned (N)umbers (A)uthority
FTP = (F)ile (T)ransfer (P)rotocol
ESP = (E)ncapsulating (S)ecurity (P)ayload
EIGRP = (E)nchanced (I)nterior (G)ategay (R)outing (P)rotocols
DMZ = (D)e(m)ilitarized (Z)one
PPPoE = (P)oint to (P)oint (P)rotocol (o)ver (E)thernet
PPPoA = (P)oint to (P)oint (P)rotocol (o)ver (A)dsl
CCNA = (C)isco (C)ertified (N)etwork (A)ssociate----------------------------------------------------------------


Εικόνα
Εικόνα

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μερικές επεξηγήσει για τα router μας και το περιβάλλον του.
To IOS είναι το λειτουργικό σύστημα που η CISCO επινόησε, είναι UNIX, συνοδεύει τα router της, και εμπεριέχει ένα περιβάλλον ανάπτυξης εντολών (CLI), που και μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε πλήρως το router μας γράφοντας κώδικα! Η τελευταία Version του kernel της Cisco είναι η 12.4 . Το IOS είναι όλα τα λεφτά στην διαχείριση όλων των routers και όλων των Switches της CISCO. Αρα, μαθαίνοντας για τα 800 series μαθαίνετε για όλα τα προιόντα της εταιρίας!! Τα Cisco routers είναι εξαιρετικά μικροί υπολογιστές. Έχουν software και hardware ενσωματωμένο, επεξεργαστή, RAM, και δίσκο Flash με αρχεία μορφής *.tar . Οι εισόδοι απο πίσω (interfaces), εξασφαλίζουν την σύνδεση με υπολογιστές, servers, και workstations.Εικόνα


α1. Εισόδοι / Εξόδοι
--------------------

Αν παρατηρήσετε θα δείτε μια είσοδο με το όνομα "console" απο πίσω. Είναι τύπου RJ45 και μοιάζει με μια απλή είσοδο LAN. Δεν είναι όμως έτσι! Σε συνδιασμό με το καλώδιο κονσόλας που εμπεριέχεται στην συσκευασία (Μπλέ χρώμα) , συνδέουμε το router με το pc μέσω της σειριακής θύρας της μητρικής (COM1 port). Στα routers 850 και 870, τα 4 ethernet(LAN) ports αναφέρονται ώς FE0 , FE1 , FE2 , FE3 στο backpanel του router. Στο IOS αναφέρονται ώς e0 και ώς Vlan1. Στο δε CLI θα αναφέρονται ώς Interface e0 ή interface Vlan1. Στα 850 series το WAN Port στο backpanel της συσκευής γράφει WAN FE4 και είναι η είσοδος του Modem, ενώ στα 870 series γράφει ADSLoPots και είναι η είσοδος του τηλεφωνικού καλωδίου του DSL, Στο IOS αναφέρονται ώς interface fa4.
α2. Σύνδεση κονσόλας τερματικού
-------------------------------

Αφού τοποθετήσουμε την μια άκρη του μπλέ καλωδίου κονσόλας στο router μας εκεί που λέει console , την άλλη την τοποθετούμε στην COM1(RS232) του PC μας (στο backpanel της μητρικής). Ξεκινήστε το πρόγραμμα κονσόλας τερματικού με κλειστό το router.Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, απο λειτουργικό σε λειτουργικό το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσετε διαφέρει. Σε κάποια λειτουργικά έχει έτοιμα προγράμματα κονσόλας απο την εγκατάσταση, ενώ σε άλλα πρέπει να συμβουλευτείτε τα repositories της διανομής σας ή κάποιον απο την κοινότητα της.)
Οι ρυθμίσεις πάντως είναι όλες ίδιες. Δηλαδή?
Δηλαδή οι "συντεταγμένες" που χρησιμοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα τερματικού είναι ώς εξής:
Κώδικας: Επιλογή όλων
Bits Per Second : 9600
Data Bits : 8
Parity : None
Stop Bits : 1
Flow Control : Hardware

Ως όνομα σύνδεσης δώστε ότι θέλετε εσείς. Χρησιμεύει απλά ώς Flag για την σύνδεση σας.

Ξεκινήστε το router σας!

Αν όλα πάνε καλά, θα δείτε την εναρκτήρια οθόνη της Cisco , ένα test μνήμης, να φορτώνει το λειτουργικό του και τα σχετικά. Σε άλλη περίπτωση, ελέγξτε ξανά το καλώδιο, και τις ρυθμίσεις σας.α3. Εναρκτήρια οθόνη
--------------------

Σε πρώτη επαφή, βλέπουμε διάφορα μυνήματα-πληροφορίες για το router μας. Τα router της Cisco έχουν δική τους κυρίως μνήμη RAM 64Mb, δική τους flash μνήμη απο όπου και αποθηκεύει συμπιεσμένα αντίγραφα απο το IOS, και Web Flash μνήμη όπου και αποθηκεύει λοιπά αρχεία ρυθμίσεων. Κατα την εκκίνηση του router, το εικονικό αρχείο του IOS, το οποίο βρίσκεται στην flash μνήμη, αποσυμπιέζεται και φορτώνεται στην κυρίως μνήμη. Κατα την αποσυμπίεση, στην εκκίνηση όπως είπαμε, είδική μπάρα προόδου εμφανίζεται και δείχνει την πορεία της. Στην συνέχεια θα δούμε διάφορα μυνήματα που είναι πληροφορίες για την συσκευή, όπως για την μνήμη flash, για την κύρια μνήμη, πληροφορίες για την έκδοση λογισμικού που έχει εγκατεστημένη το μηχάνημα στην flash, και τέλος την ένδειξη "Press RETURN to get started". Και, πατώντας (enter) , είμαστε πλέον στην γραμμή εντολών του router (CLI).


Ασκήσεις:
1. Μάθε καλά να συνδέεις το router σου με το pc μέσω κονσόλας. Μελέτα το interface του στο backpanel και τις λυχνίες στο εμπρόσθιο μέρος.
2. Τρέξε την κονσόλα και συνδέσου αρκετές φορές ώστε να αποκτήσεις την ευχέρεια στον τομέα της έναρξης της κονσόλας
(!ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατα την πρώτη είσοδο στην κονσόλα, το router σου επιδεικνύει τον κωδικό χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να κάνετε είσοδο παραπέρα,
ο οποίος ισχύει για μία και μόνη φορά (την πρώτη είσοδο), ώστε να τον αλλάξετε με έναν πιό ασφαλή. Εαν επιχειρήσετε να εισέλθετε παραπέρα και δεν τον αλλάξετε,
το router σας ΘΑ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ. Αλλάζει όμως με εντολές που δεν τις έχετε δεί. Οπότε καλύτερα μην πληκτρολογήσετε στη γραμμή εντολών τίποτα. Δεν φέρω φυσικά καμία ευθύνη για λάθη, σας προειδοποίησα!)

===============================================================
===============================================================
===============================================================

Δείτε στο επόμενο:

Β. Εισαγωγή στην Command Line,

β1. Οι πρώτες εντολές του CLI,

β2. Προχωρημένες ρυθμίσεις (Privilege EXEC Mode).

Να στε όλοι εκεί!!
Τελευταία επεξεργασία από kotsoskorg και Σάβ Οκτ 10, 2009 11:25 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
http://www.WebDeveloping.grhttp://kotsoskorg2.blogspot.com/
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναί ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ PC-BSD 7.1.1 σε Amilo Pi1536, PC-BSD 7.1 σε C2D 3.16, PC-BSD 7.1.1 σε Srvr Tyan 771+2*Xeon E5420 2.50Ghz
RAM 2GB, 4Gb, 8Gb │ X1400 mobility, Ati 3650, Ati 3650 │ HD Aud │ TFT 15.4" , TFT 19", TFT 19"
Άβαταρ μέλους
kotsoskorg
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 97
Εγγραφή: Τρί Ιουν 02, 2009 11:24 am
Τοποθεσία: Καβάλα

Δημοσίευσηαπό linuxman » Παρ Οκτ 09, 2009 10:05 am

Μπράβο , άψογος !!!! Αν και δεν έχω Cisco γιατί τσούζει λίγο τιμή του :mrgreen: , άλλα πληροφοριακά καλό είναι να ξέρουμε .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
LinuxMint 17 qiana 3.13.0-24-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
Intel Core i3-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116]
wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a]
Άβαταρ μέλους
linuxman
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 912
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 28, 2009 2:39 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη


Επιστροφή στο Δικτύωση / ΔίκτυαΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron