Linux: Ενα σύγχρονο δημοτικό τραγούδι!

Τι είναι το ΕΛ/ΛΑΚ , ορισμός, φιλοσοφία, ιστορία και αρχές του

Δημοσίευσηαπό newbie » Κυρ Νοέμ 21, 2010 11:46 am

Ανάλυση στα γεγονότα

Linux: Ενα σύγχρονο δημοτικό τραγούδι

Του Δ.Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Είναι αλήθεια ότι, όταν σε μια Δημοκρατία γεννιέται η ανάγκη να επιδεικνύεται, αυτό σημαίνει απώλεια της αλήθειας και της αυθεντικότητάς της. Η χώρα μας, προσπαθώντας να ενταχθεί στη λεγόμενη «κοινωνία της πληροφορίας», κυρώνει με νόμο τη συμφωνία συνεργασίας της με την εταιρεία Microsoft. Λέγει συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου: «Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που υπογράφτηκε στην Βαρκελώνη την 1η Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας αφ' ενός και των εταιρειών Microsoft Corporation, Microsoft Ireland Operation Limited και Μάικροσοφτ Ελλάς... αφ' ετέρου...».

Στη Βραζιλία, από την άλλη, ο πρόεδρός της, Luiz Inacio Lula da Silva (επανεξελέγη στις 29 Οκτωβρίου 2006 στην προεδρία της Βραζιλίας με 60,8%), γνωρίζοντας την τεράστια ανάπτυξη της πληροφορικής και για να επισπεύσει την ανάπτυξη της χώρας, δίδει εντολή «σε όλα τα επίπεδα, να χρησιμοποιείτε το λογισμικό Linux και προγράμματα ανοικτού κώδικα (open source)». Ως αποτέλεσμα, η χώρα του γλιτώνει δισεκατομμύρια δολάρια για άδειες (licence) που θα πλήρωνε στη Microsoft και σε άλλες εταιρείες, ενώ δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας για τους προγραμματιστές.
Στα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, και με τη συμβολή οραματιστών καθηγητών, δημιουργούνται ομάδες Linux από φοιτητές, αλλά και σε ΤΕΙ, όπως στο ΤΕΙ Λάρισας, όπου μετά το σεμινάριο διανέμονται στο κοινό CD Ubuntu, Kubuntu και Xubuntu.
Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια 70.000 υπολογιστές της θα περάσουν από Windows ΧΡ σε Ubuntu. Οι λόγοι, όπως αναφέρονται, είναι τρεις: α) η απεξάρτηση της υπηρεσίας από μια μόνο εταιρεία, τη Microsoft β) η δυνατότητα πλήρους ελέγχου επί του λειτουργικού συστήματος και γ) η εξοικονόμηση περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο (http://www.desktoplinux.com/news/NS7970643484.html).
Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αφορά τη συνεργασία με τη Microsoft, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση έως το τέλος του 2008 να αγοράσει 70.000 άδειες χρήσης.
Συγκεκριμένα «... τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) κατάλληλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έως τις 30 Ιουνίου 2006, και επιπλέον δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) κατάλληλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.
Σαράντα χιλιάδες (40.000) ακόμη κατάλληλοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα ενταχθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008», σε τιμές μη καθορισμένες. Λέγει συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου: «Αναλόγως των ποσοτήτων που θα εγγραφούν, η MIOL θα προσφέρει προνομιακές τιμές και όρους».
Στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιεί Linux το 40% των επιχειρήσεων.
Στη Βενεζουέλα ο Hugo Chavez αλλάζει το λογισμικό και τα προγράμματα των δημοσίων υπηρεσιών σε open source. Οι τράπεζες άλλαξαν τους server τους σε Linux. Ο Hugo Chavez είπε συγκεκριμένα: «Δεν θέλουμε να είμαστε εξαρτημένοι από προγράμματα επιχειρήσεων ιδιωτικών συμφερόντων. Οι αντιλήψεις ιδιωτικοποίησης λογισμικού και προγραμμάτων είναι μια φιλελεύθερη επινόηση».
Η Κίνα χρησιμοποιεί Linux στον δημόσιο τομέα: «Τα 2/3 των server του World Wide Web υποστηρίζονται από το πρόγραμμα του server Apache, ένα πρόγραμμα συνεργατικό, μη εμπορικό, μη ιεραρχικό, αποτελούμενο από εθελοντές και το οποίο, σε αντίθεση με τη Microsoft, δεν έχει ιδιοκτήτες, δεν πληρώνεται, είναι απολύτως ελεύθερο και ανοιχτό σε οποιονδήποτε...».
Στην έκθεση για το σχέδιο νόμου αναφέρεται -λ.χ.- πως λαμβάνεται υπόψη ότι «... παρόμοιες στρατηγικές συμφωνίες έχουν συναφθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως ενδεικτικά η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η ΠΓΔΜ κ.λπ...».
Αν ανοίξουμε στο Δίκτυο μια σελίδα του Linux (http://hellug.gr/index.php/Linux/Ekpaideush) θα διαβάσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, (μπορεί να βρει ο καθένας περισσότερα): «OLPC ΧΟ - Γνωστό και ως laptop των 100 δολαρίων, με προεγκατεστημένο Linux, που θα διανεμηθεί σε εκατομμύρια παιδιά, ειδικά σε αναπτυγμένες χώρες.
Οι δυνατότητες του Linux για μεγάλη παραμετροποίηση έδωσαν τη δυνατότητα για να κρατηθεί το κόστος του laptop χαμηλά. (Στην Ελλάδα το σχετικό σχέδιο τείνει προς εγκατάλειψη, εάν δεν έχει ήδη εγκαταλειφθεί.
FYROM (ή ΠΓΔΜ) - 5.000 υπολογιστές με Linux σε όλα (468) τα δημοτικά σχολεία.
Ιταλία - Σχολεία στην πόλη του Bolzano "πέρασαν" σε Linux, που θα χρησιμοποιηθεί από συνολικά 16.000 μαθητές.
Βραζιλία - Περίπου 20.000 υπολογιστές "τρέχουν" Linux σε γυμνάσια και λύκεια
.
Ολλανδία - Εχει ξεκινήσει πρωτοβουλία με τίτλο "ανοιχτά πρότυπα στην εκπαίδευση".
Ινδία - Ξεκίνησε πρόγραμμα για μετάβαση όλων των σχολικών υπολογιστών σε Linux!.
ΗΠΑ - 22.000 μαθητές στην Πολιτεία της Ιντιάνα χρησιμοποιούν Linux.
Γερμανία - 560.000 μαθητές σε 33 πανεπιστήμια αρχίζουν να χρησιμοποιούν Linux.
Φιλιππίνες - 10.000 υπολογιστές με Linux "μπήκαν" στα σχολεία, ενώ υπάρχουν πλάνα και για άλλους 10.000.
Ρωσία - Σταδιακή μετάβαση όλων των σχολικών υπολογιστών σε Linux».

Το Linux εξακολουθεί να προσφέρεται ελεύθερα σε πλήρη διάθεση, όμως εμείς προτιμήσαμε προγράμματα κλειστού κώδικα.
Οπως έλεγε και ο Λακάν, για να σπάσεις τα μούτρα σου στους τοίχους δεν είναι ανάγκη να έχεις το σχεδιάγραμμα του σπιτιού. Φαίνεται ότι εμείς τα σπάμε με σχεδιάγραμμα.
Μια Πολιτεία πανταχόθεν παγιδευμένη στις ιεραρχίες, βλέποντας ως μόνη διαφυγή «σωτήρια» ονόματα, προσπαθεί να συναρτηθεί με αντίστοιχες ιεραρχικές δομές -όπως αυτές μιας μεγάλης εταιρείας- ώστε να έχει μια ψευδαίσθηση ελέγχου της επικοινωνίας και του τρόπου σκέψης.
Δυστυχώς για τις ιεραρχίες, μια οριζόντια δομή οργάνωσης εκ των πραγμάτων ευνοεί την αυτενέργεια, την αξιοκρατία, την αποφυγή κατασταλτικού ελέγχου και -εν τέλει- την ελευθερία.
Το παράδοξο είναι ότι στη σύγχρονη κοινωνία, που ευνοεί τις οριζόντιες δομές, η «σύγχρονη» Πολιτεία αποθαρρύνει το «άναρχο» και το «προεδρικό» του Ελληνος. Τι σημαίνει αυτό;
Οπως εάν φωνάξεις στον δρόμο «πρόεδρεεε!» θα στραφούν οι περισσότεροι, τόσες χιλιάδες πρόεδροι σε τόσες χιλιάδες συλλόγους -τόσες αυτενέργειες- έτσι και στο καφενείο ο καθένας μπορεί να αναλύσει το τι θα έκανε αν ήταν αυτός στην εξουσία.
Η οριζόντια οργάνωση, πλήρως συμβατή με την ανοιχτή τεχνολογία και το «άναρχο» του Ελληνος, δημιουργεί θέσεις πρωτοτυπίας και καινοτομίας. Τόσα ανοιχτά μυαλά της νέας γενιάς, τόσοι νέοι άνθρωποι, σε έναν πρωτότυπο κόσμο, που μπορεί κάποτε στο μέλλον να οδηγήσει στην πλήρη τεχνολογική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, κι εμείς επιδιώκουμε να τους προσδέσουμε σε ένα κλειστό και ελεγχόμενο λειτουργικό σύστημα που, αντί να τους καθοδηγεί στην πρωτότυπη σκέψη, τους μετατρέπει σε χρήστες προϊόντων.
Πιθανώς πλήρως εξειδικευμένους και ακροβοπληρωμένους χρήστες, αλλά πάντως χρήστες.

Ποια είναι η ευτυχής προοπτική; Η πεποίθησή μας ότι εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Ας βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να αποτελέσουν αυτοί μια εξαίρεση. Κάτι σαν το παλιό δημοτικό τραγούδι, που υπήρξε έκφραση δημιουργικότητας και συλλογικό σύνθεμα, που ερμηνεύεται και αναδημιουργείται από τον καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Τηρουμένων των αναλογιών, τα προγράμματα ανοικτού κώδικα είναι η δημιουργικότητα όλων που αξιοποιείται από τον καθένα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/02/2008
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Δημοσίευσηαπό linuxman » Παρ Δεκ 10, 2010 2:28 pm

Clapping Clapping Clapping
Άντε και στα δικά μας αυτά .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
LinuxMint 17 qiana 3.13.0-24-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
Intel Core i3-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116]
wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a]
Άβαταρ μέλους
linuxman
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 912
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 28, 2009 2:39 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη


Επιστροφή στο Τι είναι το ΕΛ/ΛΑΚΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron