Σελίδα 1 από 1

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 01, 2010 12:52 pm
από sv9cag
Για σε όλους και καλώς σας βρήκα μια και είμαι νέος σ'αυτό το forum

Θέλω να ρωτήσω αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία για δημιουργία ασύρματου δικτύου στα 5 GHz για να καλυφθεί μια απόσταση 23Km με οπτική επαφή ανάμεσα στα δύο σημεία.
Υπόψιν ότι το ένα σημείο είναι κορυφή βουνού με πολύ δύσκολες συνθήκες (πολύ ισχυρός άνεμος, κεραυνοί, χιόνι, πάγος κλπ.) και πρέπει να περιορίσουμε τον όγκο των κεραιών που θα μπουν εκεί σε όσο το δυνατόν μικρότερου μεγέθους καθώς και τα λοιπά εξαρτήματα να είναι ανθεκτικά σε υγρασία, χιόνι, πάγο κλπ.
Το δίκτυο θα στέλνει δεδομένα από το βουνό στο internet (δεν νομίζω να απαιτούνται υψηλές ταχύτητες, τα δεδομένα είναι συντεταγμένες πλοίων τα χαρακτηριστικά τους κλπ).http://syros-observer.aegean.gr/ais/

Προτάσεις όσον αφορά το hardware που θα χρησιμοποιηθεί και την γνώμη σας αν είναι εφικτό και οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι θα βοηθήσει.

Ολα αυτά με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.... δύσκολες εποχές βλέπετε.

Το όλο εγχείρημα είναι ερασιτεχνικό και η βοήθεια σας θα είναι ωφέλιμη εφόσον έχετε προσωπική εμπειρία (δηλαδή σε παρόμοιες αποστάσεις και συνθήκες τι χρησιμοποιήσατε εσείς, τι αποτελέσματα είχε και τυχόν προτάσεις όσον αφορά το hardware που θα χρειασθεί κατά την γνώμη σας).

Σας ευχαριστώ
Γιώργος - sv9cag

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 01, 2010 10:18 pm
από petrogazz
Δες εδώ και εδώ, έχει πολύ πληροφορία και θα σε διαφωτίσουν σίγουρα.

Σε ποια περιοχή θέλεις να το εφαρμόσεις, ίσως υπάρχει καμιά ασύρματη κοινότητα κοντά να σε βοηθήσουν.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 02, 2010 1:32 am
από linuxman
Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για τα δεδομένα .
Από που θα είναι , πως θα έχεις την δυνατότητα να τα έχεις , τα πλοία θα εκπέμπουν αυτά τα δεδομένα η θα τα έχεις από κάπου άλλου ?

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 02, 2010 9:09 am
από petrogazz
linuxman έγραψε:Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για τα δεδομένα .
Από που θα είναι , πως θα έχεις την δυνατότητα να τα έχεις , τα πλοία θα εκπέμπουν αυτά τα δεδομένα η θα τα έχεις από κάπου άλλου ?


Τα δεδομένα λαμβάνονται από ένα δέκτη VHF, o οποίος διαβάζει το στίγμα του πλοίου (δες εδώ και εδώ).

Για το κομμάτι αυτό ο φίλος προφανώς πάει σε έτοιμη λύση και θέλει βοήθεια για το link με το σημείο που θα έχει τον δέκτη AIS (από ότι κατάλαβα κάπου ψηλά για να έχει και μεγάλη κάλυψη).

Οι συντοπίτες μου στη Σύρο είχαν έρθει σε επαφή με άτομα από το Παν. Αιγαίου που διαχειρίζονται το syros observer, για να μεταφέρουν την κεραία του συστήματος στο ψηλότερο σημείο του νησιού και από εκεί να στήσουν ασύρματο link. Όμως ποτέ δεν το προχώρησε κάποιος από το πανεπιστήμιο.

Οι ασύρματες κοινότητες γενικά έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε τέτοια link, τα οποία χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό και παραμετροποίηση για να λειτουργούν σωστά, γι' αυτό και πρότεινα στον φίλο να έρθει σε επαφή με κάποια κοινότητα.

Επίσης στο κομμάτι του software για τα embedded devices που χρησιμοποιούν, γίνεται από πολλούς χρήση ΕΛ/ΛΑΚ (linux βέβαια Thumbup) με custom builds και εξέλιξη από τα ίδια τα παιδιά (δες εδώ).

Waving

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 02, 2010 9:49 am
από sv9cag
Καλημέρα σε όλους

petrogazz έγραψε:Δες εδώ και εδώ, έχει πολύ πληροφορία και θα σε διαφωτίσουν σίγουρα.

Σε ποια περιοχή θέλεις να το εφαρμόσεις, ίσως υπάρχει καμιά ασύρματη κοινότητα κοντά να σε βοηθήσουν.
Δες εδώ και εδώ, έχει πολύ πληροφορία και θα σε διαφωτίσουν σίγουρα.

To AWMN το έχω υπόψιν μου μια και ήμουν μέλος στο συγκεκριμένο forum πριν από αρκετά χρόνια αλλά στην περιοχή που είμαι (Αγιος Νικόλαος Κρήτης) τότε δεν υπήρχε ανταπόκρισή από κανένα. Πάντως δίκτυο από κάποια ομάδα δεν νομίζω να υπάρχει στην περιοχή μου.
Θα κοιτάξω πάντως μήπως έχουν κάποια ανάλογη εμπειρία.
linuxman έγραψε:Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για τα δεδομένα .
Από που θα είναι , πως θα έχεις την δυνατότητα να τα έχεις , τα πλοία θα εκπέμπουν αυτά τα δεδομένα η θα τα έχεις από κάπου άλλου ?

Τα δεδομένα αυτά εκπέμπονται από τα πλοία και τα λαμβάνεις τοποθετώντας ένα δέκτη συντονισμένο στις συχνότητες που εκπέμπονται, ο δέκτης έχει έξοδο για απευθείας σύνδεση πάνω στο δίκτυο ώστε να μην χρειάζεται η παρουσία κομπιούτερ, και τα κατευθύνει σε μια διεύθυνση στο internet όπου συλλέγονται τα στοιχεία που στέλνουν όλοι οι σταθμοί. Mπαίνοντας λοιπόν κάποιος σ'αυτή την σελίδα βλέπει τις θέσεις που βρίσκονται τα διάφορα πλοία πάνω σε χάρτη του google με διάφορες άλλες πληροφορίες, φωτογραφίες κλπ. τόσο για τα πλοία όσο και για τους σταθμούς λήψης . Σταθμοί λήψης δεδομένων υπάρχουν πολλοί στο Αιγαίο, συνήθως σε πανεπιστήμια ή από ραδιοερασιτέχνες (λόγω εμπειρίας) και μια και η ένωση είναι στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν στην πόλη σας τρεις σταθμοί ένας από το πανεπιστήμιο στο Χορτιάτη και από ένας σε καλαμαριά και Περαία από ραδιοερασιτέχνες.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες,εδώ είναι το site όπου βλέπεις τα πλοία και μπορείς να δεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Ευχαριστώ

Γιώργος - sv9cag

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 02, 2010 8:53 pm
από petrogazz
Φίλε sv9cag, έλα σε επαφή με τον baskin από το cywn να σου δώσει πληροφορίες.

Τα χαιρετίσματά μου στη Κρήτη (φέτος δεν θα καταφέρω να κατέβω :cry: ).

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 12, 2010 6:16 pm
από Brandon
Με την εντολή sudo lshw -C network μπορείς να δείς τι ακριβώς μπορει να κάνει ή οχι η κάρτα σου. Εάν δεις οτι σου λειπει κάποιος driver τότε πάς και τον βρίσκεις.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Απρ 20, 2011 7:00 pm
από teoferes
Ένα χρόνο και βάλε...
Τώρα το είδα όμως.
Αν δεν έχει βρεθεί λύση θα χάρω να βοηθήσω.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2011 7:34 am
από sv9cag
Καλημέρα

Παίζουν όλα μια χαρά προς το παρόν στο δίκτυο αλλά μη φοβάσαι τα προβλήματα δεν λείπουν ποτέ οπότε κάπου θα βοηθήσεις.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν θα συμβούλευα κανένα να φτιάξει δίκτυο σε τέτοιες κορυφές.

Γιώργος-sv9cag