Εκπαίδευση φοιτητών για να συνεισφέρουν στον πυρήνα Linux

από το GNU/Linux και το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Δημοσίευσηαπό newbie » Δευτ Ιαν 06, 2014 12:45 am

Εκπαίδευση φοιτητών πανεπιστημίου για να συνεισφέρουν στον πυρήνα Linux

Πηγή: URLopensource.com

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κωστής Μουσαφείρης

1.png


Μετά την πρόσφατη ανάρτησή μου σχετικά με τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται για την URLεξισορρόπηση των δημογραφικών της κοινότητας του πυρήνα Linux, θα ήθελα να μοιραστώ ένα σύνολο ειδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για να προσελκύσουμε αρχαρίους, και ιδιαίτερα πανεπιστημιακούς φοιτητές, να λάβουν μέρος στο έργο του πυρήνα.

Αυτές δημιουργήθηκαν από μία ενθουσιώδη ομάδα στη Red Hat, περιλαμβάνοντας τους Matthew Whitehead και Priti Kumar, και ξετυλίχτηκαν στο campus του URLΠολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer, στο Κέντρο Rensselaer για τον Ανοικτό Κώδικα URL(RCOS), και το URLState University of New York στο Albany.

Ο σκοπός της ανάπτυξης αυτών των δραστηριοτήτων ήταν να απομυθοποιηθεί η διαδικασία συνεισφορών στον πυρήνα Linux. Εστιαστήκαμε στις εξής διαδικασίες:

  λήψη του πηγαίου κώδικα
  δημιουργία ενός κλάδου Git branch
  προετοιμασία ενός patch
  η υποβολή του στον αντίστοιχο maintainer

Η βασική ιδέα εδώ είναι ότι: είναι εύκολη η συμμετοχή στην κοινότητα του πυρήνα. Το κλειδί είναι να αρχίσει κανείς με εύκολα patches.

Εστιάσαμε επίτηδες σε πολύ απλά (σχεδόν ασήμαντα) patches, ούτως ώστε οι φοιτητές να μπορούν να αφιερώσουν όλη την προσοχή τους στην εξοικείωσή τους με τις διαδικασίες της κοινότητας. Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για αυτές τις εκπαιδευτικές συνεδρίες: URLΕκπαιδευτική συνεδρία στον πυρήνα Liux - Μέρος I (δημιουργήθηκε με τη χρήση Reveal.js, βλέπε τον URLοδηγό βοήθειας (tutorial) εδώ, πηγαία slides URLστο GitHub).

Αυτό το υλικό καλύπτει:


Σημείωση: Βρήκαμε αυτό το βιβλίο χρήσιμο κατά την προετοιμασία του υλικού για τις δραστηριότητες: URLLinux Kernel in a Nutshell του URLGreg Kroah-Hartman. Ολόκληρο το PDF διατίθεται για δωρεάν [url=files.kroah.com/lkn/lkn_pdf.tar.gz]URLdownload[/url]. Επίσης, URLοι πηγές βρίσκονται στο Git.

Ξανά, τα patches που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση αυτή είναι URLπολύ εύκολα.
Περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της δήλωσης (statement):

Κώδικας: Επιλογή όλων
printk(...)

με το:
Κώδικας: Επιλογή όλων
printk(KERN_DEBUG....)


2.jpg


Κατόπιν, μπορέσαμε να εστιάσουμε στη διαδικασία υποβολής των patches χωρίς να ανησυχούμε για τη δομή του λογισμικού του ίδιου του πυρήνα. Υπάρχουν χιλιάδες από αυτά τα εύκολα patches, που περιμένουν για εθελοντές να δουλέψουν σε αυτά. Όπως URLτο θέτει και ο Linus Torvalds:

...τα ασήμαντα patches είναι από τα πιο σημαντικά – ακριβώς διότι αποτελούν τα “εισαγωγικά” patches για κάθε νέο προγραμματιστή.


Κάναμε την άσκηση με τους φοιτητές χρησιμοποιώντας ένα Ubuntu 13 VM σε Amazon EC2 (στα πλαίσια μίας URLακαδημαϊκής υποτροφίας που η Amazon προσέφερε ευγενικά στο SUNY Albany). Το στήσιμο σε VM ήταν ένα εντελώς βασικό. Εγκαταστήσαμε διάφορα πακέτα ανάπτυξης.

Με αυτό το υλικό τρέξαμε τρεις εκπαιδευτικές συνεδρίες:

  στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στη διάρκεια των Μαθημάτων Ανοικτού Κώδικα, με μια ομάδα 16 φοιτητών (περιελάμβανε ένα μείγμα από τις σχολές Επιστήμης Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων)

  στο State University of New York στην Albany με μια ομάδα 33 φοιτητών από το πρόγραμμα Information Science (με ένα μείγμα προ- και μετά- πτυχιακών φοιτητών)

  στο Κέντρο Rensselaer Ανοικτού Κώδικα (RCOS), με ένα μείγμα από τις σχολές Computer Science και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων


Αυτές οι τρεις συνεδρίες έγιναν σε διάστημα δύο ημερών, οπότε επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας να κάνουμε αλλαγές βασισμένες σε ότι μάθαμε στις προηγούμενες συνεδρίες. Το τελικό βήμα είναι να τελειοποιήσουμε αυτό το εκπαιδευτικό υλικό και, ακόμη και να αναπτύξουμε νέα πράγματα, για να μπορούν και άλλοι ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Πυρήνα να τα χρησιμοποιούν σαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη δική τους τάξη, εκδήλωση, ή συνάντηση. Ο στόχος είναι να είναι διαθέσιμα αλλά και διασκεδαστικά.

3.jpg


Όλοι οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες πήραν ένα σηματάκι "Linux Kernel Padawan", σχεδιασμένο με τη χρήση της πλατφόρμας URLMozilla Open Badges. Μπορούν να τα επιδεικνύουν στη σελίδα τους URLMozilla Backpack, σε ιστοσελίδες σαν το LinkedIn, καθώς και στο C.V. τους.

Σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε αυτές τις εκπαιδευτικές συνεδρίες την Άνοιξη, στο μάθημα των Λειτουργικών Συστημάτων, στο SUNY Albany, και σαν ένα hackathon, κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Ανοικτού Κώδικα στο SUNY Albany.

Αν σας ενδιαφέρει να μας βοηθήσετε να βελτιώσουμε αυτό το εκπαιδευτικό υλικό, παρακαλώ URLενημερώστε μας για προβλήματα, URLκάντε pull-requests, ή URLγράψτε στις σελίδες wiki του URLΑποθετηρίου GitHub. Αν θέλετε να τρέξετε ή να φιλοξενήσετε μια εκπαιδευτική συνεδρία και θέλετε να την συντονίσετε, παρακαλώ στείλτε μου ένα e-mail εδώ: luis.ibanez@kitware.com.

3.png


Πληροφορίες για τον Luis Ibanez, συγγραφέα του άρθρου:
(Πηγή: http://opensource.com/users/luis-ibanez)

Luis_Ibanez.png
Luis_Ibanez.png (19.12 KiB) 904 προβολές


Albany, NY
http://www.kitware.com

Ο Luis Ibáñez είναι ο Τεχνικός Επικεφαλής στην Kitware Inc., και Διευθυντής της Ανάπτυξης Κοινότητας Ανοικτού Κώδικα στο Open Source EHR Agent (OSEHRA).

Στο Kitware ασχολείται στενά με την ανάπτυξη λογισμικού Ανοικτού Κώδικα για εφαρμογές ιατρικής απεικόνισης, και ιδιαίτερα, εργάζεται με το Insight Toolkit (ITK). Ο Luis είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής του Open Access, και ένας από τους εκδότες του Insight Journal, ένα περιοδικό OA που επιβάλλει την πιστοποίηση της αναπαραγωγιμότητας.

Σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτές, ο Luis διδάσκει το μάθημα Πρακτικές στο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα στο RPI από το 2007, και τώρα διδάσκει επίσης στο State University of New York στο Albany.

Ο Luis Ibáñez είναι κάτοχος ενός B.S. στη Φυσική από το Universidad Industrial του Santander (Bucaramanga, Κολομβία) το 1989 και ενός M.S. στα Οπτικά, από το ίδιο Πανεπιστήμιο, το 1994. Έκανε ένα D.E.A και ένα Ph.D. από το Universite de Rennes I (Rennes, Γαλλία) το 1995 και το 2000, αντίστοιχα.

Το 1999, ο Luis Ibáñez εργάσθηκε στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill, και συμμετείχε ως Μέλος στις ομάδες MIDAG και CADDLab. Η δουλειά του στο UNC είχε σχέση με την ανάπτυξη αλγορίθμων για εγγραφές 2D και 3D εφαρμοσμένες στη χειρουργική με απεικονιστική καθοδήγηση. Συμμετείχε, επίσης, ως προγραμματιστής στο INSIGHT Registration and Segmentation Toolkit που είχε την χορηγία της National Library of Medicine.

Ο Luis Ibáñez μπήκε στην Kitware, Inc. τον Φεβρουάριο του 2002 και είναι ένας από τους βασικούς προγραμματιστές του Insight Toolkit (ITK), συντονίζοντας τη συντήρησή του, μαζί με άλλους προγραμματιστές και με την κοινότητα χρηστών. Είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς προγραμματιστές του Image Guided Surgery Toolkit (IGSTK) και συμμετείχε στη δημιουργία των επιχειρησιακών αρχών του περιοδικού Insight Journal.

Ο Luis Ibáñez είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής του Open Access, και της πιστοποίησης της αναπαραγωγικότητας στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και είναι ένας τακτικός ομιλητής στα εκπαιδευτικά μαθήματα ITK, και σε εκδηλώσεις που διαδίδουν τις αρχές του Ανοικτού Κώδικα.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - ΑνακοινώσειςΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron