Πως να κάνετε εκπαιδευτικά YouTube Screencast Video οε Linux

Οδηγοί - How to - Tutorials

Δημοσίευσηαπό newbie » Πέμ Νοέμ 07, 2013 9:19 pm

Πηγή: http://www.linux.com/learn/tutorials/745745-how-to-make-a-youtube-instructional-screencast-video-on-linux
Μετάφραση / Απόδοση στα Ελληνικά: Κωστής Μουσαφείρης

Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, και ένα καλοφτιαγμένο βίντεο how-to είναι σχεδόν ανεκτίμητο. Το GNU/Linux έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να κάνετε εκπαιδευτικά βίντεο υψηλής ποιότητας και χρήσιμα. Θα κάνουμε μια απλή καταγραφή οθόνης (screencast) με το URLKdenlive, ένα εκπληκτικό πρόγραμμα επεξεργασίας video και με το URLAudacity, ένα πρόγραμμα εγγραφής και επεξεργασίας ήχου, και θα μάθουμε πως να μοιραζόμαστε αυτό το εξαιρετικό screencast στο YouTube.

Αυτό που χρειάζεστε είναι απλώς το ωραίο σας Linux PC που έχει εγκατεστημένα το Kdenlive και το Audacity, ένα μικρόφωνο ή ακουστικά καλής ποιότητας, και έναν λογαριασμό στο YouTube. (Ναι, υπάρχουν και πολλές άλλες υπηρεσίες δωρεάν διαμοιρασμού video, και είστε καλοδεχούμενοι να τις εξερευνήσετε.) Το YouTube ανήκει στην Google, οπότε η Google προσπαθεί να σας δελεάσει σε έναν αχαλίνωτο διαμοιρασμό για οτιδήποτε και με οποιονδήποτε στον κόσμο. Απλά πείτε όχι, αν αυτό δεν είναι εκείνο που θέλετε να κάνετε εσείς.

Η δική μας ροή εργασίας έχει ως εξής:
    Σύλληψη καταγραφής οθόνης (screencast) με το Kdenlive
    Καταγραφή ηχητικού υπόβαθρου (soundtrack) με το Audacity
    Προσθήκη ηχητικού υπόβαθρου (soundtrack) στο Kdenlive
    Μεταφόρτωση στο YouTube
    Ο κόσμος βλέπει το βίντεό σας και χαίρεται.

Το Kdenlive υποστηρίζει τις πιο δημοφιλείς ψηφιακές μορφές αρχείου video, περιλαμβανομένων των AVI, MP4, H.264, και MOV. Υποστηρίζει αρχεία εικόνας όπως τα GIF, PNG, SVG, και TIFF, και μορφές αρχείων ήχου που περιλαμβάνουν τα μη συμπιεσμένα PCM, Vorbis, WAV, MP3 και το AC3. Μπορείτε ακόμη και να διαβάσετε και να επεξεργασθείτε αρχεία Flash. Κοντολογίς, μπορεί να χειρισθεί, στην κυριολεξία, ότι κι αν του ρίξετε.

Το ηχητικό υπόβαθρο (soundtrack) είναι εξ' ίσου σημαντικό όσο και η καταγραφή του video σας. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, δώστε πολλή προσοχή στον ήχο σας. Κρατήστε τον καθαρό και απλό, και μειώστε στο ελάχιστο τις ατελείωτες πολυλογίες, τα λεκτικά τικ και τους θορύβους στο υπόβαθρο που αποσπούν την προσοχή.

Προτιμώ τα καλής ποιότητας ακουστικά για την εκφώνηση, διότι δε χρειάζεται να ανησυχείτε για την τοποθέτηση του μικροφώνου και έτσι μπορείτε να ακούτε τον εαυτό σας ξανά και ξανά, χωρίς να τρελαίνετε τους τριγύρω σας.

Η τεκμηρίωση του Kdenlive είναι ξεπερασμένη και σας λέει ότι χρειάζεστε το RecordMyDesktop για να κάνετε καταγραφές οθόνης (screencasts). Εγώ έχω το Kdenlive 0.9.4, και δεν μου χρειάζεται το RecordMyDesktop.

fig-1-settings.png

Εικόνα 1: Προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προφίλ.

Δημιουργία της καταγραφής οθόνης (Screencast)

Αν εγκαθιστάτε το Kdenlive για πρώτη φορά, θα δείτε έναν μάγο διαμόρφωσης με την πρώτη εκτέλεση. Μην ανησυχείτε και πολύ για τις προεπιλεγμες ρυθμίσεις, διότι μπορείτε να τις αλλάξετε ανά πάσα στιγμή. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιώ για τις δικές μου καταγραφές οθόνης (screencasts): HD 720p 30 fps, με μέγεθος οθόνης 1280x720. Πως θα ξέρετε τι ρυθμίσεις να χρησιμοποιήσετε; To YouTube σας το λέει. Για να ορίσετε αυτές τις τιμές πάτε στις Ρυθμίσεις > Διαμόρφωση του Kdenlive > Προεπιλογές του έργου > Προεπιλεγμένο προφίλ > HD 720p 30fps (εικόνα 1), και καθορίστε το μέγεθος της σύλληψης οθόνης στις Ρυθμίσεις > Διαμόρφωση του Kdenlive > Σύλληψη > Σύλληψη οθόνης (εικόνα 2). Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια Σύλληψη πλήρους οθόνης, αν και είναι καλύτερα να κρατηθείτε στις διαστάσεις που ορίσθηκαν στο YouTube, διότι αν είναι διαφορετικές, το YouTube προσθέτει 2 κάθετες πλευρικές μαύρες στήλες, για να τις κάνει να ταιριάξουν. Οι ενθουσιώδεις θεατές σας θέλουν να δουν μια οθόνη γεμάτη με υπέροχο περιεχόμενο, και όχι με κάθετες πλευρικές μαύρες στήλες.

fig-2-settings.png

Εικόνα 2: Μέγεθος της καταγραφής οθόνης (Screencast).

Το προεπιλεγμένο μέγεθος του YouTube video player είναι 640x360 στα 320p, που είναι μικρό και θολό. Ο player έχει ρυθμιστικά ελέγχου για μικρό μέγεθος, μεγαλύτερο μέγεθος, και πλήρη οθόνη, συν επιπλέον επίπεδα ποιότητας. Αυτά είναι μόνο για τους θεατές σας, και δεν μπορείτε να αλλάξετε τις προεπιλογές, πράγμα λυπηρό διότι τίποτε δε δείχνει καλά με ανάλυση 640x360 στα 320p. Εσείς θέλετε, όμως, παρόλα ταύτα, να κάνετε βίντεο με τις υψηλότερες ρυθμίσεις ποιότητας, και μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο κείμενο για να υπενθυμίσετε στους θεατές σας να δοκιμάσουν τις καλύτερες ρυθμίσεις.

Αποθηκεύστε το έργο σας

Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πηγαίνετε στο Αρχείο > Αποθήκευση ως για να αποθηκεύσετε το έργο σας, και να θυμάστε να το αποθηκεύετε ανά διαστήματα.

Σύλληψη οθόνης

Η φωτογράφηση της οθόνης σας είναι πανεύκολη. Πηγαίνετε στο Record Monitor, επιλέξτε Σύλληψη Οθόνης, και μετά πατήστε το κουμπί Εγγραφή. Αυτό ανοίγει ένα πλαίσιο με διακεκομμένες γραμμές περιγράμματος στην οθόνη σας, και το κάθε τι μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται. Συνεπώς, εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετακινήσετε και να επανακαθορίσετε τις διαστάσεις του παραθύρου που θέλετε να καταγραφεί εντός του πλαισίου. Κάντε αυτό που θέλετε και, μετά, όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο κουμπί διακοπή (εικόνα 3).

fig-3-screen-grab.png

Εικόνα 3: Κάνοντας τη σύλληψη οθόνης.

Όταν κάνετε κλικ στο Διακοπή, ανοίγει αυτομάτως το Clip Monitor έτσι ώστε να μπορείτε να προεπισκοπήσετε το νέο σας clip. Αν σας αρέσει, σύρτε το από το Δένδρο του Έργου στο Video 1 track. Τώρα, μπορείτε να επεξεργασθείτε το νέο σας video. Υπάρχουν πάντα διάφορα κομματάκια που θέλετε να περικόψετε. Ένας γρήγορος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να παίξετε το clip σας στο Project Monitor μέχρι να φθάσετε στο τέλος του τμήματος που θέλετε να διαγράψετε. Μετά πατήστε Παύση, και μετά πατήστε Shift+r. Αυτό θα περικόψει το clip σας ακριβώς στο χρονικό σημείο στο οποίο σταματήσατε, οπότε, τώρα, έχετε δύο clips. Κάντε κλικ σε εκείνο που θέλετε να διαγράψετε και πατήστε το κουμπί Διαγραφή, και τσαφ! Έφυγε κιόλας.

Θα πρέπει να σύρετε το εναπομείναν clip σας σε οποιοδήποτε σημείο της χρονογραμμής όπου θέλετε να αρχίζει, και ίσως θέλετε να προσθέσετε και μερικά ωραία εφέ μετάβασης. Μερικά απλά σβησίματα είναι καλά. Απλώς κάντε δεξί κλικ στο κλιπ σας και κάντε κλικ στο Προσθήκη εφέ > Fade > Fade from black και στο Fade to black, και το Kdenlive θα τα βάλει αυτόματα στην αρχή και στο τέλος.

Προσθήκη ηχητικού υπόβαθρου (soundtrack)

Παρακαλώ δείτε την Whirlwind Εισαγωγή στο Audacity σε GNU/Linux: από την εγγραφή σε CD σε ένα μάθημα για να μάθετε τα βασικά για την εγγραφή με το Audacity. Εξάγετε την εγγραφή σας ως ένα αρχείο 16-bit WAV και μετά εισάγετέ το στο Kdenlive με το Έργο > Προσθήκη Clip. Σύρτε το νέο σας κλιπ ήχου σε ένα από τα ηχητικά κανάλια εγγραφής (tracks). Ένας εύκολος τρόπος να κάνετε την αφήγησή σας είναι να παίξετε το κανάλι σας με το video και να μιλάτε ενώ αυτό παίζει. Με λίγη τύχη, δεν θα χρειασθεί να κάνετε πολύ ξεκαθάρισμα και τα σχόλιά σας θα συγχρονισθούν με το video.

fig-4-audio-gap.png
fig-4-audio-gap.png (4.2 KiB) 2838 προβολές

Εικ. 4: Κόψτε την εγγραφή σας με το Shift+r και σύρατε ενα από τα κλιπ μακριά από το κόψιμο για να δημιουργήσετε ένα κενό σιωπής.

Αν μιλάτε πολύ γρήγορα και βρίσκεσθε πιο μπροστά από το video σας, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε ένα κενό στο κανάλι ηχητικής εγγραφής. Απλώς κόψτε την εγγραφή σας με το Shift+r, και σύρατε ένα από τα κλιπ μακριά από το κόψιμο, για να δημιουργήσετε ένα κενό σιωπής (εικόνα 4).

Υλοποίηση (Rendering) του έργου σας

Όταν θα έχετε ικανοποιηθεί με τις διάφορες επεξεργασίες σας και είστε έτοιμοι να κάνετε εξαγωγή στην τελική μορφή, κάντε κλικ στο κουμπί Υλοποίηση. Αυτό κρατά μερικά λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας και το μέγεθος του έργου σας. Υπάρχουν κάποιες προεπιλογές για το Web, και αν επιλέξετε την Υλοποίηση Αρχείου μπορείτε να πειράξετε τις ρυθμίσεις σας (εικόνα 5). Πέτυχα καλά αποτελέσματα με την Υλοποίηση Αρχείου > H.264, Video bitrate 12000, και audio 384. Το H.264 είναι μια υπερσυμπιεσμένη μορφή MPEG-4 που παρέχει αρχεία μικρού μεγέθους με καλή ποιότητα.

fig-5-rendering.png

Εικ. 5: Επιλέξτε Υλοποίηση Αρχείου για να πειράξετε τις ρυθμίσει σας για το Web.

Δέστε το με το YouTube

Παίξτε το νέο σας video με το VLC ή με το MPlayer ή με ό,τι άλλο θέλετε, και αν δείχνει καλά, τότε είστε έτοιμοι να το ανεβάσετε στο λογαριασμό που έχετε στο YouTube. Με τον τυπικό τρόπο της Google, το κέντρο ελέγχου σας και ο διαχειριστής βίντεο είναι ανοργάνωτα και περίπλοκα, αλλά συνεχίστε να πειραματίζεστε και θα τα καταφέρετε.

Πριν μπορέσετε να κάνετε οτιδήποτε, θα πρέπει τακτοποιήσετε τον λογαριασμό σας, το οποίο σημαίνει πως πρέπει να πάρετε έναν κωδικό αριθμό από την Google μέσω κειμένου ή email. Όταν αποδείξετε ότι δεν είστε bot, εισάγοντας τον κωδικό αριθμό τότε θα μπορείτε να ανεβάσετε τα video.

Μπορείτε να ανεβάσετε τα video σας και να τα μαρκάρετε ή ως ιδιωτικά ή ως δημόσια. Η Google έχει κάποια εργαλεία για επεξεργασία που μπορεί να σας αρέσουν, όπως το auto-fix και τα διάφορα μουσικά soundtracks, αν και κατά την σχεδόν-ταπεινή μου γνώμη, σπανίως καταφέρνει κάποιος να φτιάξει μουσικό υπόβαθρο σωστά, οπότε καταντάει απλώς ενοχλητικό. Αλλά μπορεί και να είστε ο πρώτος που θα το κάνει σωστά!

Το πιο χρήσιμο εργαλείο επεξεργασίας είναι ο αυτόματος κλειστός υποτιτλισμός (closed captioning). Συστήνω την χρήση του σε όλα σας τα video, όχι μόνο για όσους έχουν προβλήματα ακοής αλλά και για όποιον άλλον πρέπει να κρατά χαμηλό τον ήχο, και για να βεβαιωθείτε πως θα καταλάβουν όλοι εκείνα που λέτε. Το εργαλείο κλειστού υποτιτλισμού (captioning tool) δημιουργεί επίσης και ένα αντίγραφο (transcript).

Άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο είναι το εργαλείο σχολιασμού (annotation), το οποίο υποστηρίζει φούσκες κειμένου (speech bubbles), τίτλους, spotlights, και ετικέτες. Ασφαλώς μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά στο Kdenlive, οπότε μπορείτε να τα δοκιμάσετε και τα δύο.

Λοιπόν, να που φτάσαμε στο τέλος και μοιάζει σαν να αρχίσαμε μόλις τώρα. Παρακαλώ μοιραστείτε τα video σας και τις συμβουλές και τα κόλπα του YouTube στα σχόλια. Και μιας και το κάνετε που το κάνετε, παρακαλώ μοιραστείτε μαζί μας τον νέο σας οδηγό video (tutorial) στο video.linux.com και εγγραφείτε στην Εκστρατεία των 100 Οδηγών Linux ( URL100 Linux Tutorials Campaign).
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο Οδηγοί ΧρήσηςΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron