Χτίστε οικολογικά!!!

Για να γνωριστούμε..., να σχολιάσουμε, να συζητήσουμε

Δημοσίευσηαπό bibakos » Δευτ Ιαν 04, 2010 3:23 pm

Επιλέγοντας το ξύλο ως βασικό δομικό υλικό, το σπίτι των ονείρων σας θα είναι πλήρως φυσικό και οικολογικό, με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, άριστη σεισμική συμπεριφορά και εξαιρετική θερμομόνωση. Επίσης, τα ξύλινα σπίτια διακρίνονται για την ελκυστική τους αρχιτεκτονική και τον οικολογικό τους χαρακτήρα, μια και τα ξύλα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ειδικές φυτείες κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική όπου η συνεχής δενδροφύτευση και αναδάσωση προβλέπονται από αυστηρά νομοθετήματα.


Χτίστε οικολογικά

Το πιο δημοφιλές είδος ξυλείας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των προκάτ σπιτιών, τουλάχιστον για την Ευρώπη, είναι η άριστης ποιότητας σκανδιναβική πεύκη. Οι ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες που αναπτύσσονται μέσα στα όρια του Αρκτικού κύκλου έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιαίτερα σκληρής και συμπαγούς ξυλείας, με μεγάλο ειδικό βάρος, μεγάλη μηχανική αντοχή στη σύνθλιψη και την κάμψη, με μικρή υδατοαπορροφητικότητα και με αργό ρυθμό καύσης. Οι κορμοί προέρχονται από δένδρα ηλικίας 80-120 ετών. Η προτίμηση των Ιαπώνων στα ξύλινα σπίτια αποδεικνύει την υψηλή ανθεκτικότητά τους στους σεισμούς και στα δομικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτούς.

Η ζωή σε ξύλινο σπίτι ασκεί θετική επιρροή στην υγεία του ανθρώπου. Πρώτον, το ξύλο είναι ένα οικολογικά καθαρό υλικό, το οποίο δεν περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο, ενώ δεν παράγει ούτε κατά τη χρήση του βλαβερές ουσίες. Δεν συσσωρεύει ηλεκτροστατική ενέργεια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει, ως πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, συνεχή συσσώρευση σκόνης, η οποία είναι μεγάλος αλλεργιογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο. Εξάλλου, το ξύλο διατηρεί την ευνοϊκή στάθμη υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό, συμβάλλοντας στην πρόληψη των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το ξύλο είναι ένα ζωντανό υλικό. Γι αυτό έχει ευνοϊκή βιοενεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, δημιουργώντας ευνοϊκές συναισθηματικές καταστάσεις και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας θαλπωρής και χαλάρωσης. Κατά γενική ομολογία ιδιοκτητών ξύλινων σπιτιών, πουθενά δεν μπορούν να κοιμηθούν τόσο αναπαυτικά και ξεκούραστα όπως στα ξύλινα σπίτια τους!

Σημειώσεις

Ελαφριά θεμελίωση
Τα θεμέλια που χρησιμοποιούνται στα ξύλινα σπίτια μπορούν να είναι κάπως ελαφρύτερης κατασκευής, επειδή τα φορτία που στηρίζονται πάνω σε αυτά, δηλαδή τα διάφορα μέρη της οικοδομής, είναι μικρότερα σε σχέση με τις συνηθισμένες κατασκευές. Επιτρέπουν έτσι και μία ευπρόσδεκτη μείωση του κόστους κατασκευής των θεμελίων της τάξης του 20-25%!

ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ
Νικητές στη φωτιά με το μέταλλο


Η φωτιά είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για κάθε κτίριο. Το ζητούμενο στην περίπτωση πυρκαγιάς είναι καταρχήν η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και όχι η διατήρηση της κατασκευαστικής ακεραιότητας του κτιρίου. Είναι ευνόητο ότι δεν υπάρχουν κατασκευές που είναι αδιάβλητες στην πύρινη κόλαση, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε όλοι μας το φετινό καλοκαίρι.

Ειδικά για τα ξύλινα σπίτια, όμως, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα ειδικές επικαλυπτικές ουσίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο ξύλο να αναφλέγεται εύκολα. Αν συγκρίνουμε τη θερμική συμπεριφορά του ξύλου με κάποιου άλλου υλικού, όπως στην περίπτωση μίας μεταλλικής κατασκευής, μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένες βασικές διαφορές. Η ξύλινη κατασκευή ύστερα από εκτεταμένη έκθεση στη φωτιά παραμένει στατικά ανθεκτική λόγω της δομής του κορμού. Οταν π.χ. καίγεται ένας ξύλινος δοκός προσβάλλεται μόνο η εξωτερική πλευρά του, ενώ η εσωτερική παραμένει άθικτη και συνεχίζει να αντέχει στις πιέσεις. Το μέταλλο όμως όταν θερμανθεί λυγίζει από το ίδιο του το βάρος καταστρέφοντας έτσι όλη την κατασκευή στο σύνολό της.

Σε εργαστηριακές δοκιμές που έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, την Αυστρία κ.ά., έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο για να αναφλεγεί χρειάζεται πολύ μεγάλη εστία φωτιάς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο για την καύση. Το ξύλο δεν μπορεί να αναφλεγεί αυτόνομα παρά μόνο αν σημειωθούν θερμοκρασίες 450ο C - 500ο C, όπου ακόμα και ο χάλυβας χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την αντοχή του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω κακής αγωγιμότητας του ξύλου, σε περίπτωση πυρκαγιάς ο ξύλινος τοίχος (ή το δοκάρι) δεν επιτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας σε γειτονικούς χώρους στους οποίους δεν έχει εκδηλωθεί φωτιά, αποτρέποντας έτσι την αυτόματη ανάφλεξη αντικειμένων όπως κουρτίνες και έπιπλα.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία επικίνδυνων τοξικών αερίων στα ξύλινα σπίτια, κατά την καύση οικοδομικών υλικών, όπως συνήθως συμβαίνει σε άλλες δομικές κατασκευές, γεγονός που επιτρέπει στους παρευρισκόμενους εκείνη τη στιγμή να εγκαταλείψουν εγκαίρως τον χώρο χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις αισθήσεις τους από την εισπνοή τοξικών.

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης


Τα ξύλινα σπίτια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα σπίτια από ολόκληρους κορμούς δέντρων, γνωστά και ως κορμόσπιτα) κατασκευάζονται με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, με υψηλής ποιότητας υλικά και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό σύγχρονο αγοραστή.

Διαθέτουν εξαιρετική θερμομόνωση και αντισεισμικότητα, ενώ η αντοχή του ξύλου και η συμπεριφορά του σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι σε κάθε περίπτωση προβλέψιμες. Το ξύλο είναι το πιο ζεστό δομικό υλικό, οπότε με τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά (στην τοιχοποιία, τη στέγη και στο μεσοπάτωμα) υπάρχει απόλυτη ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με ελάχιστα έξοδα ρύθμισης και ενίσχυσης της εσωτερικής θερμοκρασίας (air condition, τζάκι κ.ά.).

Η εξήγηση είναι απλή: το ξύλο λειτουργεί ως ένας φυσικός και βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στο εσωτερικό του κτιρίου ένα ισορροπημένο «μικροκλίμα» και μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, που δεν επηρεάζεται από τον καιρό που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η θερμομόνωση της κατασκευής από κορμούς δέντρων είναι εννιά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μπετόν, 700 φορές σε σχέση με το σίδηρο και 1.800 φορές σε σχέση με το αλουμίνιο. Σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι ξύλινες κατασκευές απαιτούν από 25% έως 45% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη.

Διάρκεια ζωής των ξύλινων σπιτιών

Το ξύλο είναι ένα μακρόβιο υλικό. Ενα σωστά κατασκευασμένο και προστατευμένο από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις σπίτι θα προσφέρει χαρά, προστασία και ασφάλεια στους κατοίκους του για πολλές γενιές (πάνω από 100 χρόνια τουλάχιστον). Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί κατασκευάζονταν στην αρχή από ξύλο, όπως πολλά στοιχεία των ναών αυτών το μαρτυρούν.

Σε πολλές χώρες οι οποίες παράγουν ξύλο (ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική και Βόρεια Ευρώπη), το ξύλο και τα προϊόντα του αποτελούν βασικό δομικό υλικό για την κατασκευή σπιτιών. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν κορμόσπιτια (σπίτια στα οποία οι τοίχοι αποτελούνται από κορμούς δέντρων σε οριζόντια τοποθέτηση) που κατασκευάστηκαν τον 14ο αιώνα και είναι ακόμα και σήμερα κατοικήσιμα!

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη μακροβιότητα της ξύλινης κατασκευής, δηλαδή σπίτια που έχουν διατηρηθεί σε ατόφια κατάσταση για παραπάνω από έναν αιώνα. Η συντήρηση του ξύλινου σπιτιού δεν είναι έργο ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά αποτελεί προσοχή και μεθοδικότητα από τον ιδιοκτήτη του.

Νατάσα Γιαννούση - ethnos.gr
ευτυχως που ξεχασα να μεγαλωσω κ
αν με γυρευεται ειμαι ακομα στην αλανα.....


Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Portege M800-107
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 Duo P8400│2.26 GHz │3 GB│TFT 13.3'│4500MHD│HD : 320 GB│1280x800 WXGA│
Άβαταρ μέλους
bibakos
teenTUX
teenTUX
 
Δημοσιεύσεις: 552
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 31, 2009 10:28 am

Δημοσίευσηαπό bullgr » Δευτ Ιαν 04, 2010 6:29 pm

Λεφτά οικολογικά υπάρχουν; Γιατί για να χτίσεις τη σήμερον εποχή με πραγματικό χρήμα, χλωμό το βλέπω... Είτε οικολογικό σπίτι, είτε κανονικό...
Προσωπικό Ιστολόγιο
--------------------------------
10 PRINT "HELLO WORLD!"
20 GOTO 10
bullgr
kidTUX
kidTUX
 
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Τετ Μαρ 04, 2009 12:19 am
Τοποθεσία: Δράμα

Δημοσίευσηαπό mysticalgroovy » Δευτ Ιαν 04, 2010 9:15 pm

και οι τερμιτες οικολογικοι ειναι? ακου εκει ξυλο»...
Άβαταρ μέλους
mysticalgroovy
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 21, 2009 9:15 am
Τοποθεσία: Far northern Greece...


Επιστροφή στο ΚοινωνικάΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron