Γυαλιά της Google: απειλή για ιδιωτικότητα και ασφάλεια (;)

από το GNU/Linux και το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Δημοσίευσηαπό newbie » Δευτ Ιαν 06, 2014 2:12 pm

Το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο από την Ιταλική εφημερίδα "La Repubblica" θίγει το ευαίσθητο θέμα των σχέσεων τεχνολογίας-ιδιωτικής ζωής, αλλά πριν αφήσω τον αναγνώστη να προκαταληφθεί από την επιφυλακτική άποψη που εκφράζει το άρθρο, θα ήθελα από τώρα να διευκρινίσω ότι υπάρχουν ασφαλώς και URLπιο ανοιχτές - ευνοϊκές προσεγγίσεις στον τύπο. Διαβάστε και ας βγάλει ο καθένας μας τα συμπεράσματά του:

Τον πέταξαν έξω από το εστιατόριο, επειδή φορούσε τα γυαλιά της Google:
τα γυαλιά της Big G απειλούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια

του Simone Cosimi / Πηγή: http://www.repubblica.it (http://fw2.gr/mi0)
Μετάφραση: Κωστής Μουσαφείρης

Ο μηχανικός Nick Starr εκδιώχθηκε από το Lost Lake Cafè στο Seattle, ένα από τα πολλά μαγαζιά που άρχισαν να απαγορεύουν τα γυαλιά smart. Από τον κίνδυνο για την οδήγηση, ως τη διαμάχη ισχύος με τις Ευρωπαϊκές Αρχές, και μόλις λίγους μήνες πριν την εμπορική της κυκλοφφορία, η πολυαναμενόμενη συσκευή ξεσηκώνει ήδη χίλιες-δυό κριτικές. Υπό κατηγορία η δυνατότητα ανανγώρισης προσώπου και η χρήση της σε ευαίσθητα μέρη, όπως νοσοκομεία, τράπεζες και σχολεία.

Στο τέλος συνέβη. Μέχρι τώρα, οι αμφιβολίες αναφορικά με την ιδιωτικότητα, για τα URLΓυαλιά της Google, ήταν πολύ υποτονικές, τουλάχιστον ανάμεσα στους μη ειδικούς του χώρου, από τον ενθουσιασμό για ενα gadget που θα μπορούσε να φέρει μέχρι και μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινή μας ζωή.

Nick_Starr.jpg
Nick_Starr.jpg (26.12 KiB) 925 προβολές

Παρόλο που οι μόνοι που μπορούσαν, ως τώρα, να το συνειδητοποιήσουν ήταν οι προγραμματιστές και οι λεγόμενοι δοκιμαστές της φάσης Β "beta testers" που εμπλέκονται εδώ και μήνες στον πειραματισμό. Αυτοί είναι, συνολικά, γύρω στα 10 χιλιάδες άτομα στις ΗΠΑ. Ακριβώς έναν από αυτούς, τον μηχανικό Πληροφορικής Nick Starr, πέταξαν έξω από το Lost Lake Cafè & Lounge στην πόλη του Seattle, επειδή φορούσε τα γυαλάκια της Big G. Και επειδή, φυσικά, αρνήθηκε να τα βγάλει.

Βίντεο: http://fw2.gr/mhz

Σίγουρα, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο David Meinert, φαίνεται να έχει κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Google, αφού σε ένα άλλο bar, πάντοτε δικής του ιδιοκτησίας, στο 5 Point Cafè, είχε αναρτήσει εμφανείς πινακίδες τον προηγούμενο Μάρτιο, εναντίον της χρήσης των έξυπνων γυαλιών.

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια ατομική σταυροφορία  -  και ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να είναι πράγματι αλήθεια - όμως, στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνο για τις πρώτες προειδοποιήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί από τον επόμενο Απρίλιο, όταν το προϊόν αναμένεται να διατεθεί εμπορικά, τουλάχιστον στην άλλη όχθη του ωκεανού.

"Χρειάσθηκε να ζητήσουμε από έναν πολύ αγενή πελάτη να σηκωθεί και να φύγει - διαβάζει κανείς στη σελίδα Facebook του μαγαζιού, αναφορικά με το γεγονός αυτό, το οποίο συνέβη στις 21 Νοεμβρίου, αλλά το οποίο δεν έγινε γνωστό παρά μόνο στη συνέχεια - λόγω της επιμονής του να φορέσει και να ενεργοποιήσει τα γυαλιά της Google μέσα στο εστιατόριο". Ακολούθησε η εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται για τα γυαλάκια: η αφαίρεσή τους και η απενεργοποίηση τους. Χωρίς εγγραφή και χρήση οποιουδήποτε άλλου μηχανισμού.

Αν φοράτε τα γυαλιά της Google Glass στο εσωτερικό (του χώρου), φιλμάρετε ή φωτογραφίζετε ανθρώπους χωρίς την έγκρισή τους, θα σας ζητηθεί να διακόψετε και, στη συνέχεια, να φύγετε. Και αν σας ζητήσουμε να φύγετε, μην αρχίσετε τις ιστορίες με τα δικαιώματά σας. Σηκωθείτε και ξεκουμπισθείτε, πριν τα πράγματα χειροτερέψουν.

Τα πάντα είναι έως και σαφέστατα.

Τα γυαλιά Google, ορίστε το νέο μοντέλο.
Google_Glass_New_Model.jpg

Προσοχή, όμως, στα πρόστιμα... Η Google αποσύρει την προηγούμενη έκδοση της συσκευής της που “φοριέται”, τα Glass, αντικαθιστώντας την με τη νέα γενιά. Μερικές λεπτές διαφορές σχεδιασμού και, κυρίως, η παρουσία ενός μη-στερεοφωνικού ακουστικού. Πιθανώς, όμως, η οδήγηση φορώντας γυαλιά της Google θα είναι κολάσιμο, ακριβώς όπως συνέβη σε μια κοπέλα από την Καλιφόρνια, στην οποία επεβλήθη ένα πρόστιμο επειδή φορούσε τους φακούς της Big G καθώς ήταν στο τιμόνι. Ορίστε οι πρώτες εικόνες της νέας έκδοσης της συσκευής, και μετά, της προηγούμενης.

Στα προβλήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφρίας – αρκεί να υπενθυμίσουμε το πρόστιμο που ανακτήθηκε στην URLΚαλιφόρνια από την Cecilia Abbadie - προστίθενται, λοιπόν, εκείνα, όλο και πιο καυτά, που αφορούν την ιδιωτικότητα της ατομικής ζωής.

Αν και ο θυματοποιημένος μηχανικός διηγείται μια διαφορετική ιστορία, ότι δηλαδή έφυγε από μόνος του αφού κανείς δεν ήταν σε θέση να του δείξει τον υπό αμφισβήτηση κανονισμό, εντούτοις, το θέμα υφίσταται. Κυρίως λόγω των βραχυκυκλωμάτων στα οποία κινδυνεύει να οδηγήσει:
Στο μενού του καταστήματος υπάρχει μια πρόσκληση για δημοσίευση φωτογραφιών στην ιστοσελίδα μας, μέσω του Instagram, χρησιμοποιώντας το hashtag #Lostlake
συνεχίζει ο Starr,
άρα, βρισκόμαστε ενώπιον ενός καταστήματος που ζητά (από τους πελάτες) να βγάζουν φωτογραφίες, αλλά που δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ μια συσκευή για να τις βγάζω και να τις αναρτώ στα κοινωνικά δίκτυα.
Aκόμη και η δημοτικότητα που κερδίζουν τα καταστήματα χάρη στις συζητήσεις online (βλέπε λήμμα #foodporn), μπορεί να μειωθεί.

Google_lass_App_Store.jpg
Χωρίς σκέψη, εκτός από το διαδικτυακό marketing, στις τοποθεσίες όπου βγάζουν φωτογραφίες και κάνουν εγγραφές, όχι μόνον δεν επιτρέπεται, αλλά- ίσα-ίσα - δεν ενδείκνυται: νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία, τράπεζες, δικαστήρια.
Google_Glass_Doc.jpg


Και, ίσως, ακόμη και οι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι. Μήπως θα πρέπει να ζητάμε από όλους να αφήνουν στην είσοδο τα γυαλιά τους Google Glass; Μήπως θα επαρκούσε ένα φωτάκι για να δείχνει ότι τα γυαλάκια σκαρώνουν κάτι; Και στο αυτοκίνητο;

Το άρωμα των γυαλιών Google glass γίνεται όλο και πιο έντονο. Η τελευταία είδηση για τα γυαλάκια της Big G είναι, πράγματι, από τις πλέον σημαντικές, διότι σημαίνει ότι αρχίζουν να κάνουν τα πράγματα στα σοβαρά: καταφθάνει το app store που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις εφαρμογές για τα γυαλιά. Η είδη αυτή, την οποία αποκάλυψε το New York Times Magazine, επιβεβαιώθηκε από το Mountain View, στο blogMarketing Land:
Το επόμενο έτος, μέσα σε τρεις μήνες, θα είναι, λοιπόν, έτοιμο το Glass Store. Θα προλάβει έγκαιρα το λανσάρισμα στην αγορά του πολυαναναμενόμενου και πολυσυζητημένου προϊόντος. Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα: θα είναι ένα πλήρως αυτόνομο store, ή θα ενσωματωθεί στο Google play; Και με ποια διαδικασία θα κατεβάζει κανείς ή θα αγοράζει τις εφαρμογές;


Τέλος πάντων, η εναγωνίως αναμενόμενη συσκευή μπορεί να φτάσει πολύ αργότερα στην Ευρώπη, όπου οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα είναι, εξ' άλλου, πιο σκληρές από ότι στις ΗΠΑ. Σκληρές, από τη μια πλευρά, και αναγκαστικά, εκ των πραγμάτων ελλιπείς από την άλλη. Οι νέες συσκευές ξεσηκώνουν, πράγματι, νομικές προκλήσεις χωρίς προηγούμενο.

Αυτή την υπόθεση έκανε, εδώ και λίγο καιρό, ούτε λίγο-ούτε πολύ, η Wall Street Journal, προβλέποντας ότι θα περάσουν "πολλά χρόνια" πριν την απόβαση των γυαλιών στη Γηραιά Ήπειρο. Μετά από μήνες προκαταβολικών φημών και έξαρσης, έφθασε επιτέλους η στιγμή να καταλάβουμε αν θα μπορέσουμε ποτέ να φορέσουμε τα Google Glass και στην Ιταλία. Το κυρίως "φαγητό στο πιάτο" είναι, κατά βάθος, η διάλυση εκείνου του φωτοστέφανου ανωνυμίας που μας προστατεύει όταν βρισκόμαστε ανάμεσα στον κόσμο. Η ανωνυμία που έχει ήδη τεθεί σε σκληρή δοκιμασία από την διεισδυτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε να βρει στην ταχύτητα και την αμεσότητα των γυαλιών Google Glass, ενδεχομένως και με την ανανγνώριση προσώπου, το μοιραίο χτύπημα. 

Δεν είναι κάτι το τυχαίο που οι εποπτικές αρχές του μισού κόσμου, περιλαμβανομένης της Ευρώπης, βρίσκονται επί ποδός πολέμου εδώ και μήνες. Ήδη τον περασμένο Ιούνιο έγραψαν στη Google ζητώντας της διευκρινίσεις:
η Google είπε πως δεν θα επιτρέπει τη χρήση εφαρμογών που βασίζονται στην ανανγνώριση προσώπου, και αυτό είναι θετικό
 είχε δηλώσει τότε ο Καναδός Scott Hutchinson 
εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ένα πρόβλημα: μερικοί προγραμματιστές μας προειδοποίησαν ότι εφαρμογές θα μπορούν να φορτώνονται στα γυαλιά, χωρίς απαραιτήτως την άδεια της εταιρείας. Θα θέλαμε να ξέρουμε τι θέση προτίθεται να κρατήσει το Mountain View.
Αυτό είναι μόνον ένα κομματάκι του puzzle:
Τα γυαλιά Google Glass μπορεί και να αποτύχουν, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη μια επανάσταση
προειδοποιούσε το Time πριν λίγες μέρες.

Από τις μικρο- κάμερες που τοποθετούνται παντού - τόσο στα ρωσικά αυτοκίνητα, για την καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης, όσο και στις στολές των αστυνομικών, στα drones των paparazzi και στα κολάρα για σκύλους και γάτες.
FarWest.jpeg
FarWest.jpeg (13.5 KiB) 925 προβολές

Eίναι ξεκάθαρο ότι αυτό που συνέβη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα είναι παρά μια αθώα ανάμνηση σε σύγκριση με τις νέες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όποιοι υπερασπίζεται τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Για να μη γίνει far west.
Άβαταρ μέλους
newbie
Ειδικός Συντονιστής
Ειδικός Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2009 5:36 pm

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - ΑνακοινώσειςΜέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron